Γράφει ο καθηγητής καρδιολογίας

πρώην υπουργός και βουλευτής ΚΙΝΑΛ

Όσοι πάσχουν από καρδιακά νοσήματα αποτελούν μια ομάδα πληθυσμού που δικαίως ανησυχεί όταν απειλείται από οποιαδήποτε λοίμωξη. Και τούτο γιατί τα μικρόβια και οι ιοί προκαλούν ενδοκαρδίτιδες, μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες.
Όμως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο συγκεκριμένος κορονοϊός δεν διακρίνεται για επιλεκτική επιθετικότητα προς την καρδιά. Ο ιός αυτός μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, η οποία αναμφισβήτητα πολλαπλά επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία και ιδίως τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με δύσπνοια στη συνήθη προσπάθεια ανήκουν στην ομάδα του υψηλότερου κινδύνου. Αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο τον κορονοϊό. Τα ίδια ισχύουν και για όλους τους άλλους ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα ή γρίπη και μπορεί τελικά να προκαλέσουν και πνευμονία.

Ο συγκεκριμένος κορονοϊός ανήκει στην ομάδα των κορονοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, ο οποίος όμως έχει υποστεί μετάλλαξη που χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύκολη μεταδοτικότητα του. Από το λόγο αυτό πηγάζει και η παγκόσμια ανησυχία όσον αφορά το να μεταδοθεί ο ιός αυτός σε χώρες που δεν διαθέτουν οργανωμένα συστήματα υγείας όπως π.χ. πολλές μεγάλες χώρες της Αφρικής. Μέσα σε αυτό το τεράστιο εργαστήριο της φύσης είναι πολύ πιθανόν ο κορονοϊός να υποστεί νέα μετάλλαξη και να γίνει ιδιαίτερα θανατηφόρος όχι μόνο για τους καρδιοπαθείς αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η εύκολη μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου κορονοϊού σε συνδυασμό με αυξημένη τοξικότητα που μπορεί να προκληθεί από μια μετάλλαξη του είναι αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και κηρύσσει συναγερμό.

Το βάρος γενικά για την άμυνα κατά των ιών πρέπει να δοθεί στην σε βάθος και πλάτος ενημέρωση. Η ευρεία χρήση της μάσκας παντού και ιδιαίτερα όπου υπάρχει συνωστισμός σε συνδυασμό με το πλύσιμο των χεριών πριν από το φαγητό ή ύστερα από οποιαδήποτε επαφή είναι κάτι που επιτυγχάνεται μόνο εάν επιτύχει η εκστρατεία της ενημέρωσης.
Η λέξη campaign δηλαδή εκστρατεία που χρησιμοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είναι τυχαία. Είναι ενδεικτική της ουσιαστικής έννοιας της ενημέρωσης. Η λέξη εκστρατεία δεν σημαίνει απλή μόνο μετάδοση τηλεοπτικών μηνυμάτων αλλά ζωντανή ενημέρωση από ειδικούς στα σχολεία, στο στρατό, στην εκκλησία, παντού.

Τέλος, αποτελεί απόδειξη της μεγάλης σημασίας της εφαρμογής των μέτρων πρόληψης η τηλεοπτική εικόνα από την Κίνα όπου εμφανίζεται αστυνομικός να συλλαμβάνει πολίτη που κυκλοφορεί χωρίς μάσκα. Η εικόνα αυτή τα λέει όλα.

 352 total views,  4 views today