Όσο όλοι παρακολουθούν τις κινήσεις της Τουρκίας με το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, για τους κατοίκους στο Καστελλόριζο είναι γεγονότα που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους.

H κλεψύδρα του Ερντογάν μια αδειάζει και μια γεμίζει με το τουρκικό ερευνητικό να «κόβει» πειρατικές βόλτες και να γυρίζει γύρω από το Καστελόριζο. Την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ διαφημίζουν τα πολεμικά τους πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis.

To τουρκικό ερευνητικό πλοίο από το πρωί της Τρίτης πλησίαζε όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο. Αυτόπτες μάρτυρες, οι ακρίτες μας. Ο κ. Νίκος, ψαράς στο Καστελόριζο, μίλησε στο Open και τη Γεωργία Λαγού: «Το πρωί και πριν καμία ώρα, δηλαδή κανένα τρίωρο ήταν νοτιοαναατολικά του Καστελόριζου. Έρχεται το Oruc Reis με πολεμικά τούρκικα συνοδεία και τα δικά μας κοντά στα τουρκικά».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις από την πρώτη στιγμή παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των Τούρκων. «Δεν θα επιδιώξουν ένα θερμό επεισόδιο, να ξεπεράσουν τα 6 μίλια. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα, έχουν κάνει μια ασπίδα γύρω γύρω από το Καστελόριζο. Το ότι βρίσκεται στα 12 μίλια και στα 15 και στα 18 ήταν κάτι αναμενόμενο και το γνωρίζαμε» λέει στο ρεπορτάζ του Open ο Νίκος Ασβέστης, ψαράς στο Καστελόριζο.

Ο Νικήτας Σαμψάκος ήταν φαροφύλακας για 32 χρόνια στην υψηλής στρατηγικής σημασίας νήσο Στρογγύλη. Σήμερα, είναι ο μοναδικός άνθρωπος που του επιτρέπεται να πηγαίνει στη Στρογγύλη και στη Ρω, καθώς διατηρεί γύρω στα 250 ζώα και πηγαίνει να τα ταΐσει. «Βλέπουμε μια κίνηση πιο έντονη από ότι παλαιότερα. […] Είμαστε stand by που λένε, φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά. Ο στρατός φυλάει και αυτός Θερμοπύλες. Όλοι έχουμε το καθήκον μας εδώ που είμαστε. Το σχοινί και να τεντώσει δεν θα κοπεί εδώ. Δεν το βάζουμε κάτω εμείς, είμαστε 300 του Λεωνίδα» λέει με ψυχραιμία.

 1,134 total views,  2 views today