Επιφυλακτικοί για την φετινή τουριστική σεζόν είναι και οι κάτοικοι του ακριτικού Καστελλόριζου αν και είναι ένας από τους πρώτους Covid free προορισμούς της χώρας με πάνω από το 90% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί έγιναν στα μέσα Ιανουαρίου ενώ ολοκληρώθηκαν και οι δεύτερες δόσεις στα μέσα Μαρτίου. Οι πρώτες μαζικές κρατήσεις στο νησί καταγράφονται για την περίοδο του Αγίου Πνεύματος.

«Οι εμβολιασμοί είναι ένα μεγάλο όπλο. Και η μέχρι τώρα κίνηση και προκρατήσεις δείχνουν ότι θα είναι λίγο καλύτερα από πέρσι αλλά είμαστε επιφυλακτικοί γιατί δεν ξέρουμε ποιες χώρες και αγορές θα ανοίξουν. Δεν ξέρεις αν θα έρθουν γιατί δεν ξέρεις τι θα γίνει. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είμαστε στην κανονικότητα του 2019 αλλά ευελπιστούμε να είναι καλύτερα από το 2020» είπε στο ethnos.gr o ιδιόκτητης του τουριστικού γραφείου στο Καστελόριζο Κώστας Παπουτσής. Και τα τρία ξενοδοχεία αλλά και οι μικρότερες επιχειρήσεις που διαθέτει το νησί φέτος θα ανοίξουν.

Περιμένοντας τους Τούρκους τουρίστες οι Καστελοριζιοί

«Καλύτερη διαφήμιση από αυτή που έχει κάνει ο Ερντογάν στο νησί μας δεν υπάρχει»

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το Καστελλόριζο εξαρτάται πάρα πολύ από τα ημερόπλοια που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια. «Τόσο οι Τούρκοι τουρίστες όσο και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να ρθουν με τα ημερόπλοια εδώ και ένα χρόνο λόγω πανδημίας. Αλλά ακόμη και αν ανοίξουν δεν ξέρουμε πως θα γίνει αυτό και με τι πρωτόκολλα. Ποντάρουμε στον Έλληνα με προσφορές».

Ενδεικτικό είναι ότι 25.000-30.000 τουρίστες από τα απέναντι παράλια έφταναν στο Καστελόριζο κάθε σεζόν. «Και πέρσι έλειψαν αυτοί και φέτος θα λείψουν». Στις «καλές εποχές» το Καστελόριζο των 300 περίπου μόνιμων κατοίκων (χωρίς να υπολογίζονται τα σώματα ασφαλείας) υποδέχονταν 100.000 τουρίστες τη σεζόν αν συνυπολογιστούν και τα γιοτ και τα κρουαζιερόπλοια που έδεναν στο νησί. «Χωρίς τα ημερόπλοια, αν πιάσουμε το 1/10 θα είμαστε και ευχαριστημένοι. Καλύτερη διαφήμιση από αυτή που έχει κάνει ο Ερντογάν δεν υπάρχει. Καλός ή κακός έχουμε πολλούς φίλους στη Τουρκία και κανείς δεν έχει πει ότι το Καστελόριζο είναι τουρκικό».

Για ακόμη μια χρονιά θα λείψουν και οι Ελληνοαυστραλοί που έχουν καταγωγή από το ακριτικό νησί και συνήθως το επισκέπτονταν κάθε καλοκαίρι λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι το Σεπτέμβριο στην Αυστραλία.

 576 total views,  2 views today