Καταιγίδες και άνεμοι 195 χλμ./ώρα σαρώνουν τη Βρετανία

249

Σε συναγερμό βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος από την κακοκαιρία Γιουνίς εν μέσω καταστροφών από τους θυελλώδεις ανέμους.

Ένα δέντρο έπεσε και σκότωσε έναν άνδρα στην Ιρλανδία, ενώ η κακοκαιρία «Γιούνις» μαίνεται και προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και κυκλοφορία. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο άτυχος άνδρας ήταν δημοτικός υπάλληλος και τη στιγμή του δυστυχήματος καθάριζε δέντρα που είχαν πέσει στην περιοχή, με έναν συνάδελφό του.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν νωρίτερα τη ζωντανή μετάδοση από ένα κανάλι στο YouTube, που κατέγραφε τις προσγειώσεις αεροπλάνων στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, εν μέσω των πανίσχυρων ανέμων.

Οι άνεμοι έχουν σαρώσει περιοχές της Βρετανίας, φτάνοντας σε πολύ μεγάλες ταχύτητες, ρίχνοντας δέντρα και φορτηγά που βρίσκουν στον δρόμο τους. Οι πολίτες καλούνται να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, αν αυτό δεν είναι απαραίτητο, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Η οροφή του γηπέδου «O2 Arena» στο Λονδίνο έχει δεχτεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ οι Αρχές προειδοποιούν για επικίνδυνα συντρίμμια και αποκολλήσεις σκεπών, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών.

Σύμφωνα με τον καιρό του BBC, η κακοκαιρία «Γιούνις» ενδέχεται να είναι μία από τις χειρότερες καταιγίδες που έχει δει η χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες.

Οι Αρχές της χώρας έχουν θέσει σε ισχύ τον «κόκκινο» συναγερμό, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή. Παράλληλα, στην Αγγλία καταγράφηκε ταχύτητα-ρεκόρ για τους ανέμους, που έπιασαν τα 122 μίλια την ώρα (196 Χλμ. την ώρα).

Ο «κόκκινος» συναγερμός για τον καιρό ενεργοποιείται σπάνια στη χώρα, μεταδίδει το βρετανικό BBC, και σημαίνει ότι οι σκεπές ενδέχεται να ξεκολλήσουν, τα ηλεκτροφόρα καλώδια μπορεί να πέσουν και τα δέντρα να ξεριζωθούν, ενώ υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος λόγω αντικειμένων που εκτοξεύονται από ριπές ανέμου.

Σύμφωνα με το ίδιο Μέσο, είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται «κόκκινος» συναγερμός για το Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, από τότε που δημιουργήθηκε το σύστημα προειδοποιήσεων για τον καιρό, το 2008.

Επίσης, έχουν κλείσει δύο γέφυρες μεταξύ Αγγλίας και Ουαλίας και πολλοί δρόμοι και γραμμές τρένων έχουν αποκλειστεί από πτώσεις δέντρων.

Σχολεία έχουν κλείσει, δρομολόγια τρένων και πτήσεις έχουν ακυρωθεί και οι δυνάμεις του στρατού βρίσκονται σε ετοιμότητα. Το πρακτορείο Reuters, μάλιστα, αναφέρει πως έχουν ακυρωθεί 436 πτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου εξαιτίας της κακοκαιρίας.

www.iefimerida.gr