Την καταστροφή της γέφυρας που βρίσκεται στην περιοχή Χαράκι κοντά στο σημείο που είχε γίνει ατύχημα με θύματα τουρίστες από την Αυστρία και ως εκ τούτου το κλείσιμο της ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Η καταστροφή της γέφυρας δημιουργεί προβλήματα κυκλοφορίας ειδικά για τη Νότια Ρόδο το καλοκαίρι καθώς οι εναλλακτικές διαδρομές είναι μέσω της Παλιάς Εθνικής ή μεσω του Χαρακίου παραλιακά. Οι δρόμοι αυτοί όμως είναι στενοί.
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε την κατανόηση των πολιτών και τους συνέστησε να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες της Τροχαίας που είναι από το πρωί στην περιοχή.
Δεν τίθεται θέμα επαναφοράς ή επισκευής της γέφυρας καθώς έχει καταστραφεί.
Σε σύσκεψη ο Περιφερειάρχης και ο δήμαρχος αναζητούν λύσεις για το οξύτατο πρόβλημα.
Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος όλα ξεκίνησαν με την πρόσφατη κακοκαιρία. Η αυτοψία που έγινε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες στις 6, 7 ,8 Νοεμβρίου έδειξε ότι η γέφυρα ήταν σε άκρως επικίνδυνη κατάσταση και αποφασίστηκε να κλείσει.
” Έπρεπε να είμαι στη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ στην Αθήνα αλλά βρίσκομαι εδώ γιατί ξημέρωσε μια δύσκολη ημέρα για τη Ρόδο. Η βροχόπτωση και τα σημάδια που άφησε η κακοκαιρία άφησε ένα τραύμα στη γέφυρα επί της Εθνικής Οδού Ρόδου Λίνδου στην περιοχή Χαράκι. Είναι η μεγαλύτερη γέφυρα του νησιού με μήκος 130 μέτρα. Κλιμάκια τεχνικά έκαναν αυτοψίες και διαπίστωσαν ότι η γέφυρα έχει καταστραφεί και μπορεί αιφνιδίως να καταρρεύσει. Και τώρα είναι σε εξέλιξη επιχείρηση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας”, δήλωσε ο περιφερειάρχης.
“Θέλω να ζητήσω από όλο τον κόσμο κατανόηση και να συμμορφωθούμε όλοι προς τις υποδείξεις της Τροχαίας”, τόνισε ο περιφερειάρχης.

Σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο κατασκευής της γέφυρας ο κ.Χατζημάρκος δήλωσε:
“Ο χρόνος κατασκευής της είναι το έτος 1972”, είπε.
Σε ότι αφορά τον τρόπο που θα διεξάγεται η κυκλοφορία ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε πως θα αναρτηθεί από την Τροχαία η απόφαση για την διεξαγωγή της κυκλοφορίας από την περιοχή.
Σχετικά με το αν η γέφυρα είχε προβλήματα ο περιφερειάρχης τόνισε:
“Η συγκεκριμένη γέφυρα παρακολουθούνταν από μας και στην προηγούμενη θητεία μου και τώρα. Για πριν δεν γνωρίζω.Δεν είμαι απολύτως σίγουρος για αυτό. Η γέφυρα είχε ένα θέμα. Για το λόγο αυτό ήταν σε συνεχώς πρόγραμμα παρακολούθησης. Δεν ρισκάραμε ποτέ ανθρώπινη ζωή και σταθερά ελέγχαμε τη γέφυρα και ειδικά μετά από έντονο καιρικό φαινόμενο. Για το λόγο αυτό μετά τις 5 Νοεμβρίου, την επόμενη ημέρα έγινε η πρώτη αυτοψία. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι που είναι για μας διαπραγματεύσιμο ή μπορεί να μπει σε κίνδυνο ποτέ. Όσο η γέφυρα ήταν ασφαλής ήταν ανοικτή”
Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς τη Νότια Ρόδο ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:
“Είναι μια δύσκολη ημέρα σήμερα για τη Ρόδο. Υπάρχουν εκατοντάδες ζητήματα που πρέπει να διαχειριστούμε. Έχω ενημερώσει ήδη το δήμαρχο. Λύσεις υπάρχουν πάρα πολλές αλλά δεν είναι ώρα να τις συζητήσουμε τώρα”.
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Για το θέμα εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:
Το κλείσιμο της γέφυρας στη θέση Χαράκι, επί της Εθνικής Οδού Ρόδου-Λίνδου, ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, λόγω κινδύνου αιφνίδιας κατάρρευσής της, μετά την καταστροφή που υπέστη από την έντονη βροχόπτωση της 5ης Νοεμβρίου 2019.
Της βροχόπτωσης ακολούθησαν αυτοψίες οι οποίες διενεργήθηκαν στις 6, 7, 8 και 12 Νοεμβρίου από δύο κλιμάκια τεχνικών, οι οποίοι κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: η γέφυρα έχει καταστραφεί και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης ανά πάσα στιγμή. Για τον λόγο αυτό διακόπτεται άμεσα η χρήση της.
Η συγκεκριμένη γέφυρα η οποία κατασκευάστηκε το 1972, παρακολουθείτο στενά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με συνεχείς αυτοψίες σε τακτά χρονικά διαστήματα και ειδικότερα μετά από κάθε νεροποντή.
Μετά τις αυτοψίες που ακολούθησαν τις έντονες βροχοπτώσεις της 5ης Νοεμβρίου και τα ευρήματά τους, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έδωσε αμέσως εντολή για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, από σήμερα, Τετάρτη, ενημερώνοντας σχετικά το Τμήμα Τροχαίας Ρόδου.
Όλες οι υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς για τη διαχείριση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των καταστάσεων που προκύπτουν.
Ζητείται η κατανόηση όλων καθώς και η συμμόρφωση προς τις υποδείξεις της Τροχαίας, για την διευθέτηση της κυκλοφορίας στην περιοχή.
Τι γνωρίζει η ΕΛΑΣ
Στην γέφυρα όπως διαπίστωσαν φορείς και κάτοικοι της περιοχής μας βρίσκεται δύναμη της αστυνομίας που ενημερώνει τους οδηγούς για το κλείσιμο της γέφυρας και τους δίνει οδηγίες για τους δρόμους που μπορούν να ακολουθήσουν για να φθάσουν στον προορισμό τους.
Επιπλέον γνωρίζουν οι αστυνομικοί ήδη ότι η γέφυρα θα γκρεμιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ωστόσο η κατασκευής μιας νέας γέφυρας είναι υποθεση που τελειώνει από τη μια ημέρα στην άλλη. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να γίνουν έργα για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων. Γιατί το χειμώνα μπορεί μέσω Μαλώνας και Χαρακίου να περνούν αυτοκίνητα. Αλλά πως θα γίνεται η διακίνηση των επισκεπτών με τα τουριστικά λεωφορεία το καλοκαίρι ; Δεν ομιλούμε για ένα τουριστικό λεωφορείο μόνο αλλά για δεκάδες που μεταφέρουν τουρίστες καθημερινά στα ξενοδοχεία της Νότιας Ρόδου.
Επιπλέον γρήγορα και με ασφάλεια θα πρέπει να κινούνται και τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν ασθενείς από την περιοχή στα Κέντρα Υγείας. Ειδικά στα δύσκολα περιστατικά οι μεγάλες αποστάσεις δεν βοηθούν.
Παρεμβάσεις είχαν γίνει πολύ παλαιότερα και για αυτό το θέμα . Θυμάται κανείς όμως πως και γιατί είχαν γίνει οι παρεμβάσεις ή η μνήμη όλων εξαντλείται στην ανάγνωση ενός κειμένου;