Κινητή βόμβα αποτελούν στα νησιά της Δωδεκανήσου οι μετανάστες που βγήκαν το τελευταίο διάστημα μετά το κλείσιμο των συνόρων, αφού δεν έχουν περάσει από κανένα ιατρικό και υγειονομικό έλεγχο, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον sky και ο αρμόδιος εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Υγείας Θωμάς Σωτρίλης, παρά τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα μας υπό το φόβο εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Δήμαρχος της Λέρου Μιχάλης Κόλιας μιλώντας στον sky με κραυγή αγωνίας είπε ότι οι 252 μετανάστες που βγήκαν προ 15νθημέρου στο νησί, παραμένουν κρατούμενοι χωρίς να έχουν εξετασθεί από γιατρό, εκτεθειμένοι κάτω από ένα υπόστεγο, αφού δεν μπορούν μετά τα νέα μέτρα για το μεταναστευτικό να μεταφερθούν στο ΚΥΤ. Ο κ. Κόλιας επισήμανε δε, ότι στις δομές υπάρχει μόνο ένας γιατρός για να εξυπηρετήσει τους 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται εκεί.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Υγείας Θωμάς Σωτρίλης τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρέμβασης, καθότι είναι θέμα της κεντρικής διοίκησης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποστηρικτικές δομές. Επανέλαβε ότι ο κύριος λόγος που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τάσσεται υπέρ των κλειστών κέντρων για τη φιλοξενία των μεταναστών, είναι για να γίνεται καλύτερος έλεγχος.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές βγήκαν στην Κω άλλοι 83 μετανάστες που έγιναν “μπαλάκι” μεταξύ Λιμενικού και Αστυνομίας ως προς το σημείο κράτησής τους, ενώ οι 120 μετανάστες που βρίσκονται στο ακριτικό Καστελόριζο  αρκετές μέρες, θα φύγουν αύριο από το νησί με το πλοίο C-jet συνοδεία αστυνομικών, όπως δήλωσε στον sky ο αντιδήμαρχος Στράτος Αμύγδαλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Χωρίς εκπλήξεις ο ορισμός των Αντιδημάρχων Ρόδου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Επιστολή στον Πρωθυπουργό απέστειλε ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, λόγω κορονοϊού, δεδομένου ότι φιλοξενούνται περίπου 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες σε δραματικά αντίξοες συνθήκες.

Ο κ. Νικηταράς σημειώνει ότι παρά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, δεν έχουν απαντηθεί ουσιαστικά ερωτήματα, όπως με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η εφαρμογή των περιορισμών που έχουν ανακοινωθεί και η προστασία της υγείας των ιδίων αλλά και των κατοίκων του Πυλίου, όπου καθημερινά διενεργούν τις αγορές και συναλλαγές τους.

Ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι η υγειονομική θωράκιση όλων των κατοίκων του νησιού και η προστασία του τουριστικού χαρακτήρα της Κω, δεν πρέπει να διακινδυνεύσουν με κανέναν τρόπο.

 144 total views,  2 views today