Σε κινητοποιήσεις προχωρούν δημοτικοί και κάτοικοι στη Λέρο αλλά και στο Πυλί της Κω σε αντίδραση για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.
Ήδη στη δημοτική ενότητα Πυλίου ξεκίνησε η συγκέντρωση υπογραφών από τους κατοίκους ενώ τα μέλη του συμβουλίου της κοινότητας έχουν απειλήσει με παραιτήσεις.
Στη Λέρο όπως δήλωσε στον Sky ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλλια έχει αποφασιστεί να γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου στην περιοχή «Λέπιδα» κοντά στη δομή που υπάρχει ήδη.
Επίσης όπως τόνισε ο κ. Κόλλιας θα πραγματοποιηθούν και κινητοποιήσεις . Για τη μορφή των κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο δημαρχείο της Λέρου παρουσία των επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας, τόνισε ότι «θα δώσουμε αγώνα για να μην μετατραπεί το νησί μας σε ένα απέραντο hotspot». Ο κ. Κόλλιας τόνισε πως «από το νησί πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες από το 2015 και έρχεται η κυβέρνηση η οποία προεκλογικά εξήγγειλε αποσυμφόρηση, έρχεται σήμερα με αστραπιαία κίνηση να δεσμεύσει κάτι, να το περάσει με τον χειρότερο τρόπο στη χώρα της δημοκρατίας για να κατασκευάσουν κλειστή δομή». Όπως εξήγησε «η υπάρχουσα δομή μπορεί να φιλοξενήσει 800 ανθρώπους . Τώρα λένε ότι αντί για 10 στρέμματα επιτάσσουμε και τα 70 στα Λέπιδα με αποτέλεσμα να επεκταθεί η δομή και να φιλοξενούνται περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες».
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης , ανακοίνωσε της προγραμματισμένης για την Πέμπτη, συνάντησης με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών.
“Κάποιοι είναι σαν να μην είναι παρόντες στο σκηνικό. Κάποιοι δεν μπορούν να ορθώσουν ανάστημα δέσμιοι των επιλογών τους και των ισορροπιών που θέλουν να κρατήσουν. Εμείς δώσαμε το 2015 μάχη έχοντας να διαχειριστούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για να μην γίνει η Κως ότι η Μυτιλήνη και άλλα νησιά. Η Κως μπορεί να διαχειριστεί μετανάστες που αντιστοιχούν στο 1% του πληθυσμού της . Σήμερα ζουν στο νησί 5.000 άτομα.
Βλέπουμε και στο Βόρειο Αιγαίο πως διαχειρίζονται την κατάσταση”, δήλωσε στον Sky o κ. Γιώργος Κυρίτσηςπου άσκησε κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη δημοτική αρχή Κω.
Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Να επιδείξουν όλοι οι δήμαρχοι αλληλεγγύη
Τη θέση της ΚΕΔΕ ότι «είναι θέμα αλληλεγγύης όχι μόνο προς τους μετανάστες και πρόσφυγες αλλά και προς τους κατοίκους των νησιών να συμφωνήσουμε και να βοηθήσουμε» μετέφερε, επίσης στον ρ/σ «Θέμα» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Θέλουμε να βάλουμε πλάτη αλλά ελάτε να συζητήσουμε εγκαίρως. Υπήρξαν λαθος χειρισμοί, πρέπει να μιλήσουμε με τον αρμόδιο υπουργό», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «οι συνάδελφοι να βοηθήσουν για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να ασφαλίσουμε τα σύνορα και να επιταχυνθεί η διαδικασία του ασύλου». «Δεν μπορεί να πληρώσουν το μάρμαρο μόνο οι κάτοικοι των νησιών» πρόσθεσε ενώ εμφανίστηκε θετικός στο να γίνει δομή και στα Τρίκαλα «αρκεί να δούμε σε ποιο σημείο θα το κατασκευάσουμε».