Έχοντας νωπές τις μνήμες από την καταστροφικότερη αντιπυρική περίοδο από πλευράς ανθρώπινων απωλειών που έζησε ποτέ η χώρα μας, συνέπεια των αντιδασικών πολιτικών που εφαρμόζονται διαχρονικά, το ΚΚΕ εκφράζει και για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο την έντονη ανησυχία του.
Η αγωνία πηγάζει από το γεγονός ότι ενώ είμαστε μόλις δέκα πέντε μέρες πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας της χώρας, όπως επιβάλλονταν υπό το βάρος των τραγικών συνεπειών από την πυρκαγιά ιδιαίτερα στην Ανατολική Αττική.
Η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, επιβεβαιώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πρόσφατα στο δάσος της Στροφυλιάς στην Ηλεία. Σε ένα δάσος μάλιστα που έχει χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και το Δίκτυο Natura και υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι πιο αυξημένα τα μέτρα φύλαξης και πρόληψης και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ο νομός Ηλείας συγκαταλέγεται στις πλέον πυρόπληκτες περιοχές.
Ο βαθμός ετοιμότητας παράλληλα του μηχανισμού πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, που υποφέρει χρόνια από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού, υποδομών, κατάλληλου μηχανολογικού και ατομικού εξοπλισμού, γίνεται εύκολα αντιληπτός αν λάβουμε υπόψη ότι:
Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα που διατέθηκαν για το 2019 είναι αυξημένες σε σχέση με το 2018 μόνο κατά 18.528.000 ευρώ και δεν λύνουν το πρόβλημα γιατί: Μόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν περικοπεί σωρευτικά από το 2010 μέχρι και σήμερα 1.153.894.800 ευρώ, με σημείο αναφοράς τον προϋπολογισμό του 2009 που και αυτός υπολείπονταν σε σχέση με τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες του. Επίσης σχετικά με τη δασική υπηρεσία από το 1998 και μετά που έγινε ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός πρόληψης – καταστολής, περιορίστηκαν τραγικά οι προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν απαρέγκλιτα από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να αντιληφθούμε τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ.
H υποχρηματοδότηση του μηχανισμού πυροπροστασία και πυρόσβεσης, έχει την αντανάκλαση της στον νέο σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος που ανακοινώθηκε για την νέα αντιπυρική περίοδο.
Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό, ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής.
Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, να προστατευθούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία υπέρ του λαού.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να δυναμώσει ο προσανατολισμός, του εργατικού – λαϊκού κινήματος, με αποφασιστικότητα μπορεί να παλέψει για άμεσα ζητήματα, σήμερα, που επείγει η αντιμετώπιση και η λύση τους, όπως:
– Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.
– Να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.
– Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.
– Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και τη δασική υπηρεσία.
– Εφαρμογή ενός σύγχρονου μισθολογίου, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής. Την εφαρμογή πενθήμερης εβδομάδας εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.
– Μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών. Να αναπληρώσει το κράτος τις απώλειες -ληστεία- που έγινε στα αποθεματικά των Ταμείων, με το χρηματιστήριο και με το περιβόητο “κούρεμα” και για τα οποία δεν έχουν αναζητηθεί ευθύνες μέχρι σήμερα.
– Υποστηρίζουμε τον αγώνα για την κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας. Μπορεί να ασκείται και από τους πυροσβέστες, με τους ίδιους όρους που το ασκούν οι διοικητικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής και γενικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι και μέσα από την κατοχύρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που θα κάνουν εφικτή την άσκησή του και δεν θα το καταστούν στην πράξη ανεφάρμοστο.
– Ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.
– Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.
– Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης.
– Να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των πυροσβεστών, μέσα από ένα τρίχρονο πλάνο εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα συμπεριλαμβάνει και την πρακτική εκπαίδευση. Η εκπαίδευση να γίνεται με αξιοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και όλων των απαραίτητων μέσων σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις.
– Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών. Η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.
ΕΡΩTΩNTAI οι κ. κ. Υπουργοί,
- Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή για να μην ξαναζήσει ο τόπος μας παρόμοιες τραγωδίες και καταστροφές όπως το Μάτι, Κινέτα, Μάνδρα, Στροφυλιά;
- Τι μέτρα προτίθεται να πάρει γενικότερα για την προστασία της ζωής και της υγείας των πυροσβεστών από τους επαγγελματικούς κινδύνους και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης όσων θα επανδρώσουν τις μηχανοκίνητες μονάδες;
- Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η οριστική εργασιακή αποκατάσταση όλων των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας;
Οι βουλευτές |
Θανάσης Παφίλης
Γιάννης Γκιόκας
Γιάννης Δελής
Νίκος Καραθανασόπουλος
Χρήστος Κατσώτης
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου
Νίκος Μωραΐτης
Μανώλης Συντυχάκης |