Την έντονη αντίθεσή τους στις εκλογικές διαδικασίες του προγράμματος «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» εκφράζουν στο ψήφισμα τους οι αιρετοί εκπρόσωποι των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποίησαν το ετήσιο συνέδριο τους στη Σύρο

Ειδικότερα σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των νέων δημοτικών αρχών, οι αυτοδιοικητικοί μιλούνε ότι έχει να κάνει με μεθοδολογία εκλογής που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη δυσκολία λειτουργίας των νέων Δήμων και ιδιαίτερα των απομακρυσμένων και μικρών νησιωτικών.

Οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Νοτίου Αιγαίου ταυτίζονται με τις θέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιρετών, όπως αυτές εκφράσθηκαν από τα τακτικά και έκτακτα συνέδρια της ΚΕΔΕ και γι’ αυτό διεκδικούν την απεμπλοκή τους από τον ασφυκτικό έλεγχο της κεντρικής διοίκησης και ζητάνε ο επόπτης των ΟΤΑ να λειτουργήσει ως συμπαραστάτης των δήμων και όχι ένας νέος επιπλέον έλεγχος.

Επίσης η υγεία, για τους αυτοδιοικητικούς αποτελεί το πρώτιστο δημόσιο αγαθό και για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας. Γι’ αυτό ζητούν στήριξη για τις αερομεταφορές ασθενών, τη σύνδεση των υγειονομικών μονάδων, τη λειτουργία προνοιακών δομών ικανών και αναγκαίων για την παραμονή των κατοίκων ιδιαίτερα στα μικρά νησιά.

Για μια ακόμη φορά τονίζουν την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία τους για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ήδη τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αρνητικά για τα δημόσια έσοδα της χώρας μας.

Για την παιδεία διεκδικούν τη συνέχιση και στελέχωση όλων των εκπαιδευτικών δομών των νησιών μας ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών.

Διεκδικούν την ενίσχυση των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρειά μας.

Ζητούν τη δυνατότητα αύξησης της ειδικής χρηματοδότησης των νησιών μας σε αναγκαία έργα υποδομών και παροχής υπηρεσιών, την παραχώρηση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου για κάλυψη κοινωνικών και αναπτυξιακών αναγκών και την άρση του μέτρου για τις προσλήψεις στα νησιά.

Τέλος οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης διεκδικούν για λογαριασμό τους το τέλος διανυκτέρευσης, μέρος από τα έσοδα που εισπράττει το κράτος από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και γενικά την είσπραξη εσόδων τοπικά από ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.

 210 total views,  4 views today