Μετά από επικοινωνία που είχε χθες ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας με τη διεύθυνση του Ε.Ο.Δ.Υ. στην Αθήνα, θα βρίσκεται αύριο το πρωί στο νησί κλιμάκιο το οποίο θα πραγματοποιήσει εκτεταμένα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε όλους τους κάτοικους του νησιού.

Σημειώνεται ότι στην Αστυπάλαια βρέθηκαν έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, στην ίδια οικογένεια, καθώς ένας νεαρός και η μητέρα του επιστρέφοντας στην Αστυπάλαια από την Αθήνα όπου είχαν μεταβεί για ιατρικούς λόγους (η μητέρα είχε σπάσει το ισχίο της), βρέθηκαν θετικοί στον ιό, με τη διασπορά να εστιάζεται στην ίδια οικογένεια και δύο φιλικά πρόσωπα.

Ο νεαρός άνδρας μάλιστα επιστρέφοντας από την πρωτεύουσα προ εβδομάδος έκανε το τεστ κορωνοϊού, το οποίο όμως βγήκε αρνητικό, αφού ο ιός δεν είχε εκδηλωθεί ακόμα και τα πρώτα συμπτώματα παρουσιάσθηκαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ξεκίνησε η ιχνηλάτηση και τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον covid-19 τέθηκαν σε καραντίνα 14 ημερών.

Από το Δήμο Αστυπάλαιας εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση:

Το κλιμάκιο θα διενεργεί test από τις 10:00 π.μ. αύριο Τρίτη 23/03/2021 και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Την Τετάρτη 24/03/2021 τα test θα ξεκινήσουν από της 8 π.μ. και θα πραγματοποιούνται επίσης καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Το πρόγραμμα διεξαγωγής test, έχει ως εξής
1η Ημέρα – Τρίτη 23/03/2021 κατά σειρά προτεραιότητας:
• Συγγενικά πρόσωπα και στενές επαφές θετικών κρουσμάτων.
• Άτομα τα οποία έχουν παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα.
• Δημόσιες υπηρεσίες και λοιπές υπηρεσίες.
2η Ημέρα – Τετάρτη 24/03/2021
• Συνεργεία οικοδομών
• Εκπαιδευτικοί
• Εργαζόμενοι στην εστίαση
• Εργαζόμενοι σε ιχθυοτροφεία
• Όσοι κάτοικοι το επιθυμούν
Παρακαλούμε να μην δημιουργείτε συνωστισμός στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας, να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις, όπως και τα ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκα).
Μετά από συνεννοήσεις που έγιναν με τους αρμοδίους φορείς θα παραληφθούν σήμερα 22/03/2021 250 test, (τα 150 από την περιφέρεια) ενώ μέσα στην εβδομάδα θα παραλάβουμε άλλα 200 τεστ από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (σύνολο 450 τεστ). Επίσης ο Δήμος είχε μεριμνήσει ώστε να παραληφθούν σήμερα 22/03/2021 100 rapid test απο το νοσοκομείο της Λέρου μέσω μεταφοράς από πλωτό σκάφος του Λιμενικού αλλά δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω καιρικών συνθηκών.
Ο αριθμός αυτών των test προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από τον Π.Π.Ι Αστυπάλαιας καθώς τα τεστ που θα διενεργηθούν από το κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. ανήκουν σε ξεχωριστή κατηγορία.
Τα test αυτά όπως και τα προηγούμενα που είχαμε παραλάβει από την περιφέρεια (400 όλα μαζί) χρησιμοποιούνται όλο αυτό το διάστημα για έλεγχο ΟΛΩΝ όσων αφικνούνται στο νησί μας και για όσους έχουν θεωρηθεί ύποπτα κρούσματα.
Μέχρι χθες Κυριακή 21/03/2021 είχαμε υπόλοιπο 80 τεστ τα οποία χρησιμοποιήθηκαν αμέσως ώστε να γίνει ανίχνευση από το Π.Π.Ι. Αστυπάλαιας γεγονός που αποδείχθηκε σωτήριο.
Συνεπώς θα υπάρχουν στο ιατρείο μας αρκετά test, τα οποία όμως θα χρησιμοποιούνται όπως και πριν ΟΧΙ για γενικευμένο έλεγχο. Γενικευμένους ελέγχους εξουσιοδοτείται να κάνει μονό ο Ε.Ο.Δ.Υ.

Παρόλα αυτά το Κέντρο Υγείας πραγματοποίησε εχθές ιχνηλάτηση (ευτυχώς) και επιτυχώς ώστε να προλάβει άμεσα την οποία διασπορά.

 2,612 total views,  4 views today