Κοινή ανακοίνωση των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

648

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Γ.Σ.Ε.Ε, των Εργατικών Κέντρων, της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού και των σωματείων-μελών μας, ανακοινώθηκαν χθες, τα ακόλουθα μέτρα, στο πλαίσιο της στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό:

Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που θα επαναπροσληφθούν, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.

Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που δεν θα επαναπροσληφθούν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, με μονομερείς δηλώσεις τους, στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, που τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικώ Υποθέσεων.

Επιπλέον, οι εποχικά εργαζόμενοι υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία, θα μπορούν να ενταχθούν από τον μήνα Ιούλιο και έως τον Σεπτέμβριο 2021 στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και για τον χρόνο που εργάζονται (όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις του κλάδου των αερομεταφορών και την ακτοπλοΐα). Για τις ανωτέρω επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου δεν θα ισχύει η 31η Ιανουαρίου 2021 ως ημερομηνία επιμέτρησης του προσωπικού τους.

Οι λοιποί εποχικά εργαζόμενοι μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορούν να ενταχθούν, από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με την ένταξη της πρόσληψής τους στο πρόγραμμα αυτό θα καλύπτεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και ο καθαρός μισθός τους θα επιδοτείται με 200 ευρώ.

Οι ξεναγοί και οι τουριστικοί συνοδοί θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021 με μονομερή δήλωσή τους στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, που τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για όλα τα μέτρα ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ νομοθετική ρύθμιση εντός των επόμενων ημερών.

Ευνοϊκά τα μέτρα για τις αναστολές και για τις κατηγορίες των εργαζομένων  που καλύπτουν,  αλλά θεωρούμε τεράστια  αδικία και ανισότητα που για ακόμα μία φορά  μένουν εκτός των μέτρων  στήριξης  κατηγορίες συναδέλφων που εδώ και ενάμιση χρόνο δεν υπάρχουν  πουθενά για την Κυβέρνηση!! Δεν υπάρχουν πουθενά για κανένα Υπουργείο!! Έχουμε κάνει όλες τις  διαδικασίες που μας ζήτησαν.  Έχουμε στείλει άπειρα διαβήματα, αλλά η κοροϊδία συνεχίζεται!! Μας κάνουν «μπαλάκι» από το ένα υπουργείο στο άλλο…

Μιλάμε  για τους εργαζόμενους στα τουριστικά γραφεία – καταστήματα, τους εργαζόμενους στα αεροδρόμια (ΚΑΕ ) που έμειναν εκτός αλλά και οι συνάδελφοί χωρίς δικαίωμα  επαναπρόσληψης… Τι θα γίνει κύριοι της Κυβέρνησης με αυτούς τους συναδέλφους???

Έχει σκεφτεί κανείς πως ζουν ή θα συνεχίσουν να ζουν;

Καλούμε τους τοπικούς βουλευτές μας να πάρουν θέση άμεσα και να βρουν λύση!!

Τα Εργατικά Κέντρα Ρόδου και Κρήτης θα συνεχίσουν τους αγώνες τους μέχρι την αποκατάσταση  της  αδικίας!!

Περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες.

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΡΟΔΟΥ-ΚΡΗΤΗΣ

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

Ο Πρόεδρος ΕΚ ΡΟΔΟΥ: ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο Πρόεδρος ΕΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: ΒΟΡΓΙΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ο Πρόεδρος ΕΚ ΧΑΝΙΩΝ: ΜΑΝΩΛΙΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο Πρόεδρος ΕΚ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: ΠΕΠΟΝΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ

Ο Πρόεδρος ΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΛΙΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ