Τα θεμέλια της συνεργασίας που θα αναπτύξουν στη διάρκεια της θητείας τους βάζουν ο Περιφερειάρχης και ο νέος δήμαρχος Ρόδου.

Σήμερα όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο νέος δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης ξεκίνησε η διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου για την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων που αφορούν το νησί.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος υπάρχει συναντήληψη σε πολλά ζητήματα και είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενιαίου μετώπου για τη διαχείριση τους.

«Είναι ξεκάθαρο ότι σε κάποια μεγάλα θέματα θα πρέπει να ξανασχεδιάσουμε το νησί γιατί σε κρίσιμα ζητήματα έχουμε μείνει πίσω», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Εκτός των βασικών αξόνων της συνεργασίας που θα αναπτυχθεί ο νέος δήμαρχος όμως κατήγγειλε στην ουσία έλλειψη συνεργασίας και κυρίως ενημέρωσης από τη σημερινή δημοτική αρχή σε ερωτήματα που έχει θέσει.
Όπως τόνισε θα επιμείνει να ζητά ενημέρωση από την παρούσα δημοτική αρχή. Αν όμως δε τη λάβει θα ζητήσει τα στοιχεία που επιθυμεί όταν θα έρθει η ώρα από τους αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στόχος και των δύο όπως τονίστηκε πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξής τύπου είναι ο επανασχεδιασμός σε βασικούς τομείς που έχουν να κάνουν με υποδομές με ορίζοντα τριακονταετίας .

«Στην ουσία σχεδιάζουμε τον οδικό χάρτη των ζητημάτων που θα τρέξουμε με την έναρξη της θητείας . Το στοίχημα είναι η συνεργασία για την πορεία του τόπου σε καθοριστικά μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα του τόπου. Δώσαμε μάχη τα πρώτα χρόνια της θητείας για να έχουμε χρηματοδοτική ετοιμότητα να καλύψουμε τις ανάγκες του νησιού. Το πετύχαμε σε αρκετούς τομείς. Εκεί που δεν μπορούσαμε στηρίξαμε το Δήμο Ροδου από άλλες πηγές. Στον τόπο αυτό δεν έλειψαν τα χρήματα», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως τα επιμέρους θέματα της συνεργασίας θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε νέα συνάντηση με το νέο δήμαρχο Ρόδου.

«Στην παράταξη μας είμαστε περισσότερο των έργων και όχι των λόγων. Οι ρόλοι μεταξύ των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι διακριτοί. Σε πολλά σημεία οι γραμμές τέμνονται. Αυτό σημαίνει συνεργασία και συναντήληψη σε πολλά θέματα. Οι πολίτες έχουν εκφραστεί και έδειξαν ότι θέλουν να ξανασχεδιάσουμε το νησί», δήλωσε ο κ. Αντώνης Καμπουράκης και πρόσθεσε ότι τον στεναχωρεί που προεκλογικά γίνονταν έργα και δίνονταν μεγάλη έμφαση στην καθαριότητα κάτι που τώρα δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό.

Ένα από τα θέματα που ο νέος δήμαρχος επιθυμεί να προχωρήσει γρήγορα είναι η μεταστέγαση των τσιγγάνων στα πλαίσια της απόφασης που έχει ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο αλλά και τους πόρους που έχει διαθέσει τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.Ετσι όπως τόνισε θα δοθεί λύση σε ένα ανθρωπιστικό θέμα ενώ θα αναβαθμιστεί και η περιοχή που τώρα βρίσκεται ο καταυλισμός των τσιγγάνων στο Καρακόνερο.

Έλλειμμα στην ενημέρωση του νέου δημάρχου;

Ειδικά για το πρόβλημα στην ενημέρωση του από την παρούσα δημοτική αρχή ο κ. Καμπουράκης δήλωσε :
«Καταθέσαμε αιτήματα ζητώντας ενημέρωση για μια σειρά ζητημάτων. Πιστεύαμε ότι θα είχαμε απαντήσεις σε δύο τρείς ημέρες. Δεν έχουμε όμως απαντήσεις για τα έργα για τις συμβάσεις καθώς και άλλα σημαντικά θέματα», είπε ο κ. Καμπουράκης και πρόσθεσε πως ένα από τα ζητήματα για τα οποία έχει ζητήσει ενημέρωση από τη νυν δημοτική αρχή είναι οι συμβάσεις με τις τράπεζες.
«Πως θα μπορούσαμε να κάνουμε παρέμβαση για να αποτρέψουμε το κλείσιμο τους καταστήματος της ΕτΕ στα Αφάντου αν δεν έχουμε τη σύμβαση και αν δεν γνωρίζουμε αν είναι εκεί κατατεθειμένο το αποθεματικό του Δήμου Ρόδου;», τόνισε ο κ. Καμπουράκης.

Σε ερώτηση αν θα επιμείνει για να μπορέσει να έχει την ενημέρωση που πρέπει από τη δημοτική αρχή ο κ. Καμπουράκης δήλωσε:

«Θα κάνω τα πάντα . Αυτό το δικαίωμα μου δίνουν οι 12 μονάδες διαφορά από την δεύτερη παράταξη στις εκλογές. Θα συνεχίσω να ζητώ ενημέρωση από τους δημοτικούς άρχοντες.Και μετά θα απευθύνω τα ερωτήματα μου στους εργαζόμενους. Οι υπάλληλοι είναι άξιοι ικανοί και είμαι βέβαιος ότι θα μου δώσουν απλές απαντήσεις. Τι να τις κάνω τις 750.000 σελίδες που έλαβα σε δύο usb από τη δημοτική αρχή. Απλες απαντήσεις ζητώ. »

Τα επιμέρους θέματα που θα εξετάσουν Περιφερειάρχης και νέος δήμαρχος

«Όπως  τόνισε ο Περιφερειάρχης πολιτική απόφαση αποτελεί η στόχευση σε μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη Ρόδο δηλαδή αυτά που αφορούν τη διαχείριση του νερού, η αποχέτευση , τα ενεργειακά και τα απορρίμματα. Ειδικά το νερό είναι θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε άμεσα με αφορμή την υλοποίηση του έργου που αφορά τη δεύτερη φάση μεταφοράς ύδατος από το φράγμα Γαδουρά. Έχουμε εξασφαλίσει τμήμα της χρηματοδότησης του έργου . Ερευνούμε το ενδεχόμενο να πάμε σε συνολική εφαρμογή της μελέτης σε όλο το νησί», είπε ο κ. Χατζημάρκος .

«Η νέα εποχή δεν ζητά χτενίσματα αλλά συνολικές λύσεις για όλα τα προβλήματα και για το νερό και για όλα τα υπόλοιπα ώστε να γίνει η ζωή των πολιτών καλύτερη. Αυτό επέλεξαν στις εκλογές άλλωστε », τόνισε ο κ. Καμπουράκης.

Στην αιχμή το κυκλοφοριακό

Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπου που σκέπτεται να αντιμετωπίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Ρόδο ο κ. Καμπουράκης δήλωσε:

« Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για τη λύση του προβλήματος . Αλλά η κατάσταση είναι αδιανόητα απαράδεκτη .Ωστόσο όποιος θέλει όχι μόνο βλέπει αλλά δίνει λύσεις. Θα υλοποιηθεί πολύ σύντομα πολιτική απόφαση για το θέμα αυτό. Θα το δείτε σύντομα», δήλωσε ο νέος δήμαρχος.

Η διάβρωση των ακτών

Σχετικά με το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε πως όταν είχε προχωρήσει στην δέσμευση πόρων για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων κατηγορήθηκε πως έδωσε λίγα χρήματα. Στην πορεία όπως είπε αποδείχθηκε πως ήταν αρκετά για τις υλοποίηση έργων με βάση τις δύο μόνο προτάσεις που είχαν κατατεθεί.

«Τα χρήματα που είχα εξασφαλίσει ήταν αρκετά για τις δύο προτάσεις. Ετοιμότητα με περισσότερες προτάσεις εξακολουθεί να μην υπάρχει», τόνισε ο κ Χατζημάρκος.
Με αφορμή τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίηση έργων ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως θα ζητηθεί από την επόμενη κυβέρνηση αλλαγή μοντέλου της αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού προκειμένου οι περιφέρειες να είναι πιο ευέλικτες και να υλοποιούν τα έργα με μεγαλύτερες ταχύτητες.

«Θέλουν να πατήσουν κάτω την αυτοδιοίκηση. Να την έχουμε δεμένη με λουρί. Θα επιχειρήσουμε να το κόψουμε για να πάψουμε να είμαστε καθηλωμένοι», είπε ο περιφερειάρχης.

«Δεν κατανοώ που κόλλησε η διαδικασία αφού είχαν εξασφαλιστεί 140 εκατομμύρια ευρώ. Η διάβρωση των ακτών ήταν από τα βασικά προβλήματα που είχαν τεθεί στην επίτροπο κ. Μαρία Δαμανάκη. Από εκεί και πέρα δεν έγιναν πράγματα», τόνισε ο νέος δήμαρχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Στο κόκκινο οι ΜΕΘ στην Αθήνα λόγω των κρουσμάτων

Δεν θα γίνει ο αποχετευτικός αγωγός Αρχάγγελος- Βόδι

Σε ερώτηση σχετικά με το ενεργειακό θέμα ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι και αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να γίνει σχεδιασμός σε βάθος τριαντακονταετίας. Το ενεργειακό όπως τόνισε είναι συνυφασμένο και με άλλους τομείς όπως αυτοί της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Με αφορμή το συγκεκριμένο ερώτημα Περιφερειάρχης και νέος δήμαρχος τόνισε πως έχουν κοινή άποψη για το αποχετευτικό στην περιοχή του Αρχαγγέλου.
Ο νέος δήμαρχος φαίνεται να ενστερνίζεται την άποψη του περιφερειάρχη για την κατασκευή ξεχωριστού βιολογικού σε χώρο που θα εξερευθεί στη συγκεκριμένη δημοτική ενότητα. Δεν θα υλοποιηθεί δηλαδή το έργο της κατασκευής του αγωγού Αρχάγγελος Βόδι

«Δεν έχω αλλάξει θέση. Είναι αδιανόητη για μια σειρά από λόγους η μεταφορά λυμάτων από τον Αρχάγγελο στο βιολογικό στο Βόδι. Παλαιότερα δεν υπήρχε συναντίληψη . Τώρα υπάρχει κοινή ματιά και μπορεί το ζήτημα να αντιμετωπιστεί» , δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Με αφορμή το ενεργειακό ο κ. Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε πως στη Ρόδο της Ουνέσκο είναι αδιανόητο να μην έχουν υπογειοποιηθεί τα δίκτυα . Και στον τομέα της ενέργειες έχουν και πρέπει να γίνουν πολλά

Τι θα γίνει με την προγραμματική σύμβαση για την Μεσαιωνική Πόλη;

Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου με την παρούσα σύνθεση που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο έχει προγραμματιστεί να γίνει συζήτηση για την προγραμματική σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης.
Θα τεθεί όπως είπε το θέμα για συζήτηση αν και έχει δεχθεί πολλές εισηγήσεις να μην γίνει συζήτηση τώρα επ αυτού γιατί τα περισσότερα από τα συμβούλια των φορέων που συμμετέχουν στην σύμβαση θα αλλάξουν.

Ο κ. Χατζημάρκος όπως τόνισε κλείνοντας τη συνέντευξή τύπου θα συνεχίσει το διάλογο με τις νεοεκλεγήσες δημοτικές αρχές ( 19 από τις 34 σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες) για να τεθούν οι άξονες συνεργασίας για τη νέα θητεία.

Η ανακοίνωση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Με αφορμή τη συνάντηση εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :

Η συναντίληψη στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων του νησιού της Ρόδου, ως βασικό «συστατικό» της αποτελεσματικότητας, στη συνεργασία μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής και της νέας Δημοτικής Αρχής, αναδείχθηκε κατά την σημερινή πρώτη επίσημη συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη.

Η συνεργασία εντάσσεται στον κύκλο των ανάλογων συναντήσεων του Περιφερειάρχη με τους νέους δημάρχους, που ανέδειξαν οι πρόσφατες εκλογές στου δήμους του Νοτίου Αιγαίου και σκοπό έχουν την μέγιστη προετοιμασία των δύο φορέων, ενόψει της έναρξης της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου, με την αξιοποίηση του διαστήματος που μεσολαβεί έως την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Στην συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον νέο Δήμαρχο Ρόδου, η οποία έγινε στο γραφείο του κ. Χατζημάρκου, συμφωνήθηκε και αποτυπώθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων, που είναι ο επανασχεδιασμός του νησιού της Ρόδου, από πλευράς κρίσιμων υποδομών και η χάραξη του οδικού χάρτη των ζητημάτων τα οποία θα «τρέξουν» και που αποτελούν κοινούς στόχους. Οι στόχοι αυτοί ιεραρχήθηκαν και τέθηκαν οι προτεραιότητες προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η παραγωγή έργου, ενώ ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Καμπουράκη και για τις δυνατότητες χρηματοδότησης των έργων που απαιτούνται, είτε μέσω ευρωπαϊκών πόρων, είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.

Οι κρίσιμες υποδομές που αποτελούν κοινό στόχο Περιφερειακής και νέας Δημοτικής Αρχής είναι το νερό – όπου προωθείται η εφαρμογή της β΄ φάσης του φράγματος Γαδουρά στο σύνολο του νησιού – η αποχέτευση, τα απορρίμματα και η ενέργεια, υποδομές για τις οποίες χάθηκε πολύς χρόνος και δεκαετίες γενναίων χρηματοδοτήσεων χωρίς να επιτευχθεί η επάρκειά τους.
Της συνάντησης εργασίας ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου οι εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ ενημερώθηκαν για τις πρώτες αποφάσεις που ελήφθησαν και οι οποίες θα εξειδικευτούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι από την σημερινή συνάντηση εργασίας και από τα θέματα που συζητήσαμε, φάνηκε ότι υπάρχει συναντίληψη τόσο για τις προτεραιότητες, όσο για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων του νησιού της Ρόδου. Με απολύτως διακριτούς ρόλους ο κάθε φορέας, υπάρχουν τα ζητήματα στα οποία συναντιόμαστε. Αυτό που είναι αναγκαίο να διαμορφώσουμε, είναι ένα ενιαίο μέτωπο, κυρίως ως προς την αντίληψη στη διαχείριση ζητημάτων. Χαίρομαι επίσης γιατί συμφωνούμε απολύτως στο ότι, σε κάποια μεγάλα θέματα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή , δηλαδή, να ξανασχεδιάσουμε το νησί , αφού σε κρίσιμες υποδομές έχει μείνει πίσω. Η συνεργασία αυτή είναι για μας όχι απλώς απολύτως απαραίτητη, αλλά μια συνεργασία στοίχημα για την πορεία του τόπου τα επόμενα χρόνια. Η απόφαση μας είναι ότι όλα αξιολογούνται, και τα μικρά και τα μεσαία έργα και εκείνα που μπορούν αύριο το πρωί να ανακοινώσουμε. Αλλά επιλέγουμε να ξεκινήσουμε από τα πολύ μεγάλα. Αυτά που για πάρα πολλά χρόνια είχανε μείνει παρατημένα, αυτά τα οποία ουσιαστικά λειτουργούν ως η μεγάλη τροχοπέδη και υπονομεύουν το δρόμο που έχει το νησί προς το μέλλον, σε ένα βάθος 30ετίας ή 40ετίας. Αξιοποιούμε δυνατότητες και ευκαιρίες για τις οποίες εργαστήκαμε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια και ξανασχεδιάζουμε το νησί».

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, δήλωσε:

«Η σοβαρότητα της συγκυρίας και το μέλλον του νησιού υπαγορεύουν και επιβάλουν τη μεγάλη εικόνα. Τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε. Είμαστε άνθρωποι των έργων και όχι των λόγων. Γι αυτό ξεκινάμε αμέσως.
Βεβαίως είναι διακριτοί οι ρόλοι Περιφέρειας και Δήμου ωστόσο, είμαι αντίθετος, είμαστε αντίθετοι στο να υπάρχουν βίοι παράλληλοι και χωριστοί δρόμοι. Και αυτό γιατί σε πολλά σημεία, το μέλλον της Ρόδου απαιτεί οι δρόμοι αυτοί να συναντώνται, οι γραμμές να τέμνονται, να υπάρχει συναντίληψη και συνεργασία πάνω σε κοινές δράσεις.
Βεβαίως και είναι θέμα προσέγγισης αν θα προτιμήσεις να ασχοληθείς με τα πολλά, τα «μικρά» ή αν θα πρέπει να προσανατολιστείς εξ αρχής και απευθείας στα μεγαλύτερα και τα σημαντικότερα. Επιλέγουμε το δεύτερο. Θα πρέπει να ξανασχεδιάσουμε το νησί ούτως ώστε να διαμορφώσουμε την πλατφόρμα, πάνω στην οποία τα «μικρά», καθημερινά προβλήματα θα βρουν λύσεις και θα μπορέσουν να ενταχθούν στο γενικότερο σχέδιο. Όπου θα πάψουν να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά αλλά ως σύνολο.
Είναι πολλά εκείνα που δεν μας επιτρέπεται να τα αναβάλουμε για το μέλλον. Τις ευκαιρίες είτε τις αρπάζεις από τα μαλλιά και τις αξιοποιείς είτε τις αφήνεις να χαθούν. Κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία αναξιοποίητη. Είμαστε εδώ για να δώσουμε τις λύσεις που για δεκαετίες δεν δόθηκαν».

 186 total views,  2 views today