Νέα εβδομάδα με κλειστά όλα τα σχολεία και κρίσιμες τις επόμενες μέρες για το αν το lockdown θα τελειώσει στις 30 Νοεμβρίου. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, το ίδιο και η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, ενώ ο αριθμός των θανάτων από την έναρξη της πανδημίας ξεπέρασε πλέον τους 1.000.

Δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά για 15 μέρες προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα.

Σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια του lockdown, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα υγείας την ερχόμενη εβδομάδα και με δεδομένο ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να «σωθεί» η περίοδος των Χριστουγέννων και να δουλέψει η αγορά μετά τις 15 Δεκεμβρίου, είναι κάτι παραπάνω από ορατό το ενδεχόμενο παράτασης για μία ή δύο εβδομάδες. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πάντως σε όλους τους τόνους πως όλα εξαρτώνται από την πιστή εφαρμογή των μέτρων που ήδη ισχύουν.

Την ίδια στιγμή, οι θετικές εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο κλιμακώνουν την προσμονή για το εμβόλιο. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο πλέον για τον Ιανουάριο και η Ελλάδα θα λάβει τις δόσεις που της αναλογούν μέσω της συμφωνίας της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό – με πρώτη, ως φαίνεται, αυτή τη στιγμή, την Pfizer.

Η Ελλάδα θα λάβει 12,5 εκατ. τεμάχια, αφού σε κάθε άτομο αντιστοιχούν δύο δόσεις. Το σχέδιο κάνει λόγο για εμβολιασμό πρώτα του υγειονομικού προσωπικού και ύστερα των ευπαθών ομάδων και σε δεύτερη φάση του συνόλου του πληθυσμού.

Το εμβόλιο θα παρέχεται δωρεάν και ο εμβολιασμός θα γίνεται σε 1.018 ειδικούς χώρους που θα δημιουργηθούν στις υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας.

 796 total views,  6 views today