Ως μάνα εξ ουρανού  περιμένουν οι τοπικοί φορείς και οι επιχειρηματίες  σε Σάμο Χίο, Λέσβο , Κω και Λέρο την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ.

Την υπογραφή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου  έκανε γνωστή  με ανακοίνωση του ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ηλίας Καματερός ο οποίος υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό γίνεται πράξη  η υπόσχεση του κ. Τσίπρα  ότι δεν θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ

«Το μέτρο αυτό , έρχεται να προστεθεί  στη δέσμη μέτρων για την εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής που είχε εξαγγείλει τον Δεκέμβριο του 2016 από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός  και εφαρμόζονται σταδιακά», υπογράμμισε ο κ. Καματερός.

«Ζούμε το μαρτύριο της σταγόνας κάθε φορά να περιμένουμε να υπογραφεί η απόφαση  για τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος. Οι επιχειρήσεις των νησιών έπρεπε να είχαν ενημερωθεί έγκαιρα για να  προχωρήσουν σε αλλαγές κωδικών. Δεν μας τιμά αυτό που γίνεται καθώς ως χώρα έχουμε μπει σε μεταμνημονιακή εποχή», τόνισε μιλώντας στον Skyoδήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης.

Την άποψη ότι θα έπρεπε να επανέλθει το ειδικό καθεστώς και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου εξέφρασε μιλώντας στον Sky η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κ. Κωνσταντίνα Σβύνου.

«Σε αυτή τη φάση  δεν θα έπρεπε  να συζητάμε για την παραμονή των μειωμένων συντελεστών σε πέντε νησιά αλλά για την επαναφορά του ειδικού καθεστώτος και στα υπόλοιπα.  Υπάρχουν επιχειρήσεις και στον ξενοδοχειακό τομέα που λειτουργούν σε καθημερινή βάση και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα», δήλωσε η κ.Σβύνου.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος  η κ. Σβύνου δήλωσε πως θα ήταν καταστροφικό για τους ξενοδόχους.

«Τα συμβόλαια για τη σεζόν του 2019 έχουν υπογραφεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο. Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σημαίνει ότι οι ξενοδόχοι θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά, αν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Αυτό θα σημάνει ζημίες για τους επιχειρηματίες», δήλωσε η κ. Σβύνου.

Σε ότι αφορά την τουριστική σεζόν του 2019 η  κ. Σβύνου εξέφρασε προβληματισμούς ότι αφορά την υπερφορολόγηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

«Παρατηρείται στασιμότητα σε ότι αφορά τις προκρατήσεις. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή τώρα γιατί  λόγω της φοροκαταιγίδας δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους ανταγωνιστές μας. Άλλοι προορισμοί όπως για παράδειγμα η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν επανέλθει δυναμικά. Όμως εξαιτίας των αυξημένων φόρων δεν  μπορούμε  να προβούμε στις κινήσεις που θέλουμε», δήλωσε η κ. Σβύνου.

 300 total views,  2 views today