Να μετεγκατασταθεί τελικά στο παλιό νοσοκομείο το Κτηματολόγιο της Ρόδου αποφασίστηκε σε σύσκεψη χθες, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Όπως δήλωσε στον sky ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, με αυτή την εξέλιξη δίνεται μία διέξοδος στην παρούσα φάση με το Κτηματολόγιο, που έχει «αγκυλώσει» την τοπική οικονομία και το οποίο θα λειτουργεί πλήρως από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο διαφοροποιημένος ο κ. Κόνσολας εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν το εν λόγω κτίριο αποδειχθεί ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Κτηματολογίου, αφού η χρήση του ήταν ως νοσοκομείο, ή αν θα χρειασθεί νέα υποδομή.

«Αυτό να το δούμε μακροπρόθεσμα, μ’ αυτό που αξίζει στη Ρόδο. Η Ρόδος πρέπει να στραφεί στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι πάμε να μπαλώσουμε μία λάθος απόφαση 10ετίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για μία “μεσοβέζικη” λύση…

Αναλυτικότερα στις δηλώσεις του ο κ. Κόνσολας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Δεν έχει σημασία ποιός φάνηκε στις φωτογραφίες, αλλά ότι βρέθηκε λύση και είναι μία νέα αφετηρία για την επίλυση του προβλήματος. Βέβαια δεν είναι ακόμη η οριστική λύση, γιατί αυτό θα πάρει καιρό. Όμως είμαι χαρούμενος που η οικονομία, οι συμπολίτες μας, το Κτηματολόγιο φαίνεται πως βρίσκουν μία διέξοδο. Ξέρετε αυτό είναι μία ιστορία που ξεκινάει από τα παλιά. Θυμίζω το 2014 με τον κ. Καλαφάτη υφυπουργό τότε Περιβάλλοντος κατέθεσα και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Είχαμε δρομολογήσει την ένταξη του Κτηματολογίου της Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Δεν ήταν πολύ πρόθυμοι οι τοπικοί παράγοντες τότε, αλλά και ένας κύκλος των νομικών παραγόντων, να προχωρήσει εκείνη η λύση. Μετά από 10 χρόνια περίπου, τώρα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που εναγωνίως προσπαθούμε να ενταχθούμε στο Εθνικό Κτηματολόγιο για τις ψηφιακές λειτουργίες.

Η θέση μου ότι πρέπει το κέντρο της πόλης στη Ρόδο να υπάρχει μία μετατόπιση, να υπάρχει δηλαδή μία νέα διοικητική δομή όπου θα στεγάσει υπηρεσίες και θα αποσυμφορηθεί και το κέντρο και να απελευθερωθούν και τα ιστορικά κτίρια, όπως έκανε η Βαρκελώνη, άρα για το νέο κτίριο του Κτηματολογίου και το Δικαστικό Μέγαρο έχουμε μιλήσει εδώ και αρκετό καιρό και ο κ. Τσιάρας το επανέλαβε ότι εφόσον του υποδείξουμε οι τοπικοί παράγοντες ένα οικόπεδο, δεν έχει καμία αντίρρηση να ξεκινήσει η διαδικασία της κατασκευής με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα να χτιστεί νέο κτιριακό συγκρότημα που θα στεγάσει και τα δικαστήρια και το Κτηματολόγιο, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Είναι πολύ σημαντικό και οι δύο υπηρεσίες να βρίσκονται σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Εγώ επιμένω και το είπα και χθες ότι η πρότασή μου ειναι να υπάρχει νέο διοικητικό κέντρο στη Ρόδο. Να τονίσω ότι δεν είδα πρόθυμο ούτε τον Περιφερειάρχη, ούτε τον Δήμαρχο. Στην ίδια κατεύθυνση να θυμίσω ότι έχω κάνει θεσμικές συναντήσεις εδώ και μήνες με τον κ. Χρυσοχοίδη και τον κ. Οικονόμου, για τα κτίρια της Π.Υ. και της ΕΛΑΣ.

Η Ρόδος πρέπει να στραφεί στο μέλλον για να προσανατολιστεί σε μία νέα εποχή. Είναι αδιανόητο το Δικαστικό Μέγαρο να μην έχει ανελκυστήρα και να μην παρέχονται οι υπηρεσίες που πρέπει στους πολίτες. Να δούμε μακροπρόθεσμα αυτό που αξίζει στη Ρόδο. Θα αποδειχθεί αν το Κτηματολόγιο καλύπτει τις ανάγκες του σ’ αυτό το κτίριο ή αν χρειάζεται νέα υποδομή, κάτι που θα φανεί στην πορεία. Καταθέτω αυτό τον προβληματισμό…

 709 total views,  2 views today