Κόνσολας: Νομοθετική ρύθμιση για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων ix με πρόσθετα τέλη κυκλοφορίας

122

Νομοθετική ρύθμιση για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων με πρόσθετα τέλη κυκλοφορίας ζητά ο Μάνος Κονσολας

Η έναρξη της τουριστικής περιόδου από τον Απρίλιο και όχι από το Μάιο, όπως έγινε πέρυσι, επιβάλλει την άμεση κατάθεση και ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, που θα διευκρινίζει ότι τα τέλη πληρώνονται αναλογικά με τον χρόνο κίνησης τον οχημάτων και ανάλογα  με την χρήση τους, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων να μην πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας και για τους 12 μήνες του χρόνου.

Αυτό είναι το περιεχόμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο.Όπως είναι γνωστό, το μήνα Μάιο κάθε έτους προωθείται σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Αυτό συνέβη και πέρυσι, και επελέγη ο Μάιος για την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, λόγω της καθυστερημένης έναρξης της τουριστικής περιόδου εξαιτίας της πανδημίας.

Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, η έναρξη της τουριστικής περιόδου τοποθετείται νωρίτερα, αφού αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο.

Για αυτό το λόγο, ο κ. Κόνσολα ζητά την άμεση κατάθεση και ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, αφού αν υπάρξει καθυστέρηση και οι ιδιοκτήτες rent a car θέσουν σε κυκλοφορία τα οχήματα τους μέσα στον Απρίλιο χωρίς να έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για την αναλογική πληρωμή τελών, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας για όλο το χρόνο.

Το  κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα προς τον Υφυπουργό Οικονομικών είναι το ακόλουθο:

Κύριε Υφυπουργέ,

Ο κλάδος των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού τουριστικού μας προϊόντος.

Σε αυτή τη συγκυρία, είναι δεδομένο ότι χρειάζεται στήριξη και άμεσα αντανακλαστικά από την πλευρά της κυβέρνησης για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Ένα από αυτό είναι το κανονιστικό πλαίσιο που ρυθμίζει το ζήτημα της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων rent a car, που κατά κανόνα, ιδιαίτερα στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, αποτελούν μια εποχική δραστηριότητα.

Όπως είναι γνωστό, τον μήνα Μάιο κάθε έτους προωθείται σχετική νομοθετική ρύθμιση, που διευκρινίζει ότι τα τέλη πληρώνονται αναλογικά με τον χρόνο κίνησης τον οχημάτων, ανάλογα  με τη χρήση τους.

Αυτό συνέβη και πέρυσι, και επελέγη ο Μάιος για την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης λόγω της καθυστερημένης έναρξης της τουριστικής περιόδου εξαιτίας της πανδημίας.

Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, η έναρξη της τουριστικής περιόδου τοποθετείται νωρίτερα, αφού αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο.

Για αυτό το λόγο, καθίσταται αναγκαία η άμεση κατάθεση και ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, αφού αν υπάρξει καθυστέρηση και οι ιδιοκτήτες rent a car θέσουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους μέσα στον Απρίλιο χωρίς να έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για την αναλογική πληρωμή τελών, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας για όλο το χρόνο.

Συνεπώς, θα πρέπει άμεσα και τουλάχιστον στις αρχές του Απριλίου να έχει ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και ότι θα αναλάβετε άμεσα τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

 

 

Με εκτίμηση

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου