Κόσμημα η κρήνη έξω από την Αγία Αναστασία, τι θα γίνει όμως με τις άλλες:

118

Ένα κόσμημα είναι η κρήνη που βρίσκεται έξω από τον ιερό ναό της Αγίας Αναστασίας .  Δημιουργήθηκε  επί της βασιλείας Σουλτάν Αβδούλ Χαμίτ Χαν Β’.

Η κρήνη έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2704/43881/13-9-1995 – ΦΕΚ 830/Β/2-10-1995 Υπουργική Απόφαση.

Βρίσκεται εντοιχισμένη στον εξωτερικό περίβολο του Ι.Ν. Αναστασίας Φαρμακολύτριας, δίπλα από την κεντρική αυλόθυρα του ναού, επί της συμβολής των οδών Κουρβουαζιέ και Αγίας Αναστασίας στη Ρόδο.

Πρόκειται για επιτοίχια κρήνη δημόσιας χρήσης της Οθωμανικής Περιόδου (1904), νεοκλασικού ρυθμού. Έχει μαρμάρινη ράχη την οποία πλαισιώνουν δύο ανάγλυφοι πεσσοί στα πλαϊνά και γείσο στη στέψη της, ενώ ένα επιπλέον ανάγλυφο αέτωμα κοσμεί το ανώτερο μέρος.

Η γούρνα είναι μαρμάρινη με καμπυλόσχημη εξοχή, ενώ στηρίζεται και πλαισιώνεται από κτιστό επίμηκες πεζούλι που την ενσωματώνει.

Επί εποχής Αμπεντίν Πασά, δραστήριου αξιωματούχου με μεγάλη μόρφωση, χτίστηκαν πολλές από τις σωζόμενες κρήνες της πόλης της Ρόδου. Η οικογένεια των δωρητών, πλούσιων Ροδιτών αστών, είναι γνωστή για διάφορα ευεργετήματα στη Ρόδο, όπως το Βενετόκλειο Γυμνάσιο και ο κοιμητηριακός ναός του Αγ. Δημητρίου.

Στο κεντρικό τμήμα της ράχης της κρήνης και κάτωθεν ενός αναγλύφου σταυρού που περιβάλλεται με στεφάνι υπάρχει η εξής εσώγλυφη επιγραφή:

“Εν έτει α”πδ

επί της βασιλείας

Σουλτάν Αβδούλ Χαμίτ Χαν Β’

Νομάρχου Αιγαίου Αβεδίν Πασσά

χορηγούντων Δημητρίου και Μίνωος Βενετοκλέους

απηλλάγησαν αι συνοικίαι της ξηράς δίψης”

 Ωστόσο ερωτηματικό αποτελεί τι γίνεται και με τις υπόλοιπες κρήνες καθώς  σε  άλλο δρόμο που βρίσκεται κοντά στο ναό της Αγίας Αναστασίας και οδηγεί στον ιερό ναό της Μητροπόλεως υπάρχει άλλη μια  κρήνη που δεν έχει καταστραφεί μεν, αλλά δεν έχει αναπαλαιωθεί δε.

Επιβάλλεται να επισκευαστούν όλες οι κρήνες που υπάρχουν στην πόλη τουλάχιστον από την Αρχαιολογική Υπηρεσία που έχει  και την ευθύνη γιατί και αυτές είναι μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και της ιστορίας μας.