Είναι γεγονός η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα ικανοποίησε την ελληνική κοινή γνώμη, που επιτέλους άκουσε κάποιον να λέει στον Τούρκο ΥΠΕΞ όσα έπρεπε εδώ και καιρό να ακούσει.

Του Κωνσταντίνου Ζιαζιά, Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ

Επιτέλους ένας πολιτικός μας, μίλησε σε Τούρκο με τον τρόπο που του αξίζει. Χωρίς ραγιαδισμό, ψευτοφιλοφρονήσεις κι ενδοιασμούς. Χωρίς κόμπλεξ, χωρίς διπλωματικές αβρότητες και αναστολές λόγω “φιλοξενίας”, είπε τα πράγματα με το όνομά τους, εξέθεσε την Τουρκία διεθνώς και έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα.

Αυτές είναι οι ελληνικές θέσεις που πρέπει να τις στηρίζουμε σθεναρά με κάθε τρόπο και να μην αφήνουμε αναπάντητες τις προκλήσεις σε οποιονδήποτε και σε όποιο επίπεδο και αν γίνονται. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έπραξε το αυτονόητο, αυτό που επέβαλε η Ιστορία μας και η Εθνική Αξιοπρέπεια.

Και το εξίσου σημαντικό είναι ότι με τις απαντήσεις που έδωσε ο Ν. Δένδιας, χάραξε και επισήμως τις «κόκκινες γραμμές» στον περιπετειώδη, έτσι και αλλιώς , ελληνοτουρκικό πολιτικο— διπλωματικό και στρατιωτικό διάλογο.

Κατά κάποιο τρόπο ο κύριος Δένδιας τα είπε στην Άγκυρα για να τα ακούσουν και κάποιοι «πρόθυμοι» εδώ στην Αθήνα. Ειδικά όσοι μιλούν περί “μαξιμαλισμών” και “διαλόγου άνευ όρων” για “να τα βρούμε με την Τουρκία”…

Βέβαια φθάσαμε να επιβραβεύουμε το αυτονόητο… αλλά αυτό το αυτονόητο εξέλιπε δεκαετίες τώρα, καταβαραθρώνοντας την αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά κυρίως βλέποντας το ραγιαδισμό του πολιτικού συστήματος, των τελευταίων ετών, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ χωρίς εθνική μιζέρια να αποδώσουμε τις δέουσες ευχαριστίες στον ΥΠΕΞ της Χώρας μας για την στάση του στην Άγκυρα.

Για να υπάρχει συνέχεια όμως στην αποφασιστική στάση του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα είναι καιρός η Χώρα μας να εφαρμόσει μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική, με αποστολή άμεσα συντεταγμένων στον ΟΗΕ, για την υφαλοκρηπίδα στην Ανατ. Μεσόγειο μετά τον 28ο μεσημβρινό . Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μας το τόνισε ότι η Άγκυρα το έκανε ήδη και έτσι δεν παραβιάζει το UNCLOS..

Είναι καιρός να εξετάσουμε σοβαρά, όπως επανειλημμένα μας έχουν ζητήσει οι αδελφοί Κύπριοι, να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ με την Κύπρο και τότε τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγεια θα είναι πιο διαχειρίσιμα.

Δεν είναι καιρός για πανηγυρισμούς. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ εθνική ΟΜΟΨΥΧΙΑ, διότι έρχονται πολύ δύσκολοι καιροί για την ΠΑΤΡΙΔΑ μας.

 296 total views,  4 views today