Κ. Σβύνου: “Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν…”

527

Περισσότερα από τα μισά ξενοδοχεία συνεχούς και εποχικής λειτουργίας θεωρούν πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ η συντριπτική πλειονότητα προβλέπει μείωση του τζίρου γύρω στο 56%.

Αυτό προκύπτει από τον 3ο κύκλο της έρευνας «COVID-19 και ελληνικά ξενοδοχεία» του  Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Όπως διαπιστώνεται, μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία  ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8 %  Ταυτόχρονα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο στο 56,3%.

Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά 56,1%. Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δις για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3, 26 δις  για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δις ενώ υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Κωνσταντίνα Σβύνου σχολιάζοντας στον sky τα αποτελέσματα της έρευνας, τόνισε ότι η δυσμενής κατάσταση αποτυπώνεται με τα μελανότερα χρώματα, αφού βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, σ’ ένα κλίμα ανασφάλειας κι αβεβαιότητας.

Η κυρία Σβύνου αναφερόμενη στην επόμενη μέρα επανέλαβε ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί σε στοχευμένες αγορές που διαχειρίσθηκαν καλύτερα το θέμα του κορωνοϊού, όπως είναι το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Κύπρος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κι εκεί θα πρέπει να εστιασθεί και η όποια διαφημιστική καμπάνια.