Λέκκας στον sky: Σε ένα χρόνο θα γίνει ο προσεισμικός έλεγχος σχολείων και νοσοκομείων

138

Σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο  προσεισμικός έλεγχος των  σχολείων και των νοσοκομείων, ο οποίος θα δώσει για πρώτη φορά μια εικόνα της ανθεκτικότητας του συνόλου των εκπαιδευτηρίων και των νοσηλευτικών κέντρων της χώρας.

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σεισμολόγος κ. Ευθύμιος  Λέκκας.

Όπως  τόνισε μιλώντας στον Sky σήμερα ο κ. Λέκκας  ο προσεισμικός έλεγχος θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και στόχος είναι εντός του επόμενου διμήνου να έχουν υπογραφεί όλες οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις, να έχουν βρεθεί οι πόροι της χρηματοδότησης του εγχειρήματος από το Ταμείο Ανάκαμψης και να έχουν επιλεγεί οι μηχανικοί που θα πραγματοποιήσουν τις αυτοψίες.

«Διατρέξαμε τη μισή Ελλάδα και θα προχωρήσουμε  σε αναλύσεις περαιτέρω για  πιο ανθεκτικά κτίρια.Ήταν μια διαδικασία που είχε αρχίσει πέρσι τέτοιο  καιρό  με  εντολή του πρωθυπουργού. Ο σεισμός στη Τουρκία επιτάχυνε τις εξελίξεις. Καταλήξαμε στο  θεσμικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή υποχρεωτικών ελέγχων στα δημόσια κτήρια  κτήρια αρχής γενομένης από τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Σε ένα χρόνο θα έχουμε τη δυνατότητα  να τελειώσουμε τους δύο πρώτους στόχους  για να προχωρήσουμε στα επόμενα», δήλωσε ο κ.Λέκκας και πρόσθεσε πως είναι μια σειρά διαδικασιών που προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο.

«Στόχος να  είμαστε έτοιμοι για την πρόληψη και για μια ενδεχόμενη σεισμική δραστηριότητα», είπε.

Σε ερώτηση για αυτά που λέγονται για μεγάλο σεισμό που αναμένεται στη χώρα  ο κ. Λέκκας τόνισε:

«Πάντα στον ελληνικό χώρο υπάρχει δυνατότητα σεισμού από εκεί και πέρα  πρέπει να είμαστε  έτοιμοι για κάποιο μεγάλο σεισμό. Δεν ξέρουμε όμως  πότε θα γίνει γιατί σε παγκόσμιο επίπεδο η πρόγνωση είναι αδύνατη. Στόχος να είμαστε έτοιμοι και οι επιπτώσεις  ενός σεισμού θα είναι μια  μικρότερες»

Σε ερώτηση για το πώς αντιδρούν οι Τούρκοι στην ελληνική αποστολή που είναι  και πάλι εκεί ο κ. Λέκκας δήλωσε:

«Οι πολίτες της Τουρκίας με τους πολίτες της Ελλάδας είχαν καλές σχέσεις γιατί μοιάζουμε και σαν λαοί. Υπήρχαν εντάσεις που δημιουργούσαν  αρρυθμίες από την Τουρκική πλευρά που δεν περνούν τόσο στον απλό πολίτη. Μετά το σεισμό είμαστε σε καλό δρόμο και εξομαλύνονται οι σχέσεις των δύο χωρών.  Είχαμε να κάνουμε με μια επιτυχημένη  αποστολή ήταν  μια αρκετά σημαντική ενέργεια και πολιτικής σημασίας εκτός του ανθρωπιστικού της ρόλου.Οι πολίτες αντιδρούν θετικά όταν ακούν ότι είμαστε  από την Ελλάδα και αυτό φαίνεται σε κάθε έκφραση. Και την  πρώτη φορά και τώρα που είμαστε 20 ημέρες στην Τουρκία αντιδρούν πάρα πολύ θετικά και το δείχνουν έμπρακτα»