Επί τρία χρόνια ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας προσπαθεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς για να …συγκινηθούν αρμόδιοι και να ξεκινήσουν έργα συντήρησης και προστασίας της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου.
Ο κ Κόνσολας επανέρχεται με ερώτηση στη Βουλή, με αφορμή και τα πρόσφατα, που σημειώθηκαν με την υπερχείλιση των λυμάτων στους δρόμους της παλιάς πόλης.
Διαβάστε την ερώτηση του κ. Κόνσολα
Κυρία υπουργέ, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με συζητήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, έθεσα, εδώ και τρία χρόνια, το ζήτημα της άμεσης ανάγκης υλοποίησης έργων συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης ενός ζωντανού μνημείου, όπως είναι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Το μνημείο έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, ενώ δεν έχουν προχωρήσει έργα υποδομής όπως τα δίκτυα με αποτέλεσμα να πλήττεται ο τουρισμός και η εικόνα της χώρας με την υπερχείλιση λυμάτων στους δρόμους της Μεσαιωνικής Πόλης, την οποία επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες.
Η πολιτεία, η οποία εισπράττει εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Ρόδου αλλά και τη Μεσαιωνική Πόλη (Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου), δεν έχει επιστρέψει ούτε το ελάχιστο με τη μορφή έργων συντήρησης, ανάδειξης και προστασίας της Μεσαιωνικής Πόλης.
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Μπαλτάς, στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που είχα καταθέσει στην ολομέλεια της Βουλής τον Σεπτέμβριο του 2016, είχε κάνει αποδεκτή την πρότασή μου για τη διαμόρφωση μιας νέας τριμερούς προγραμματικής σύμβασης, με τριμερή χρηματοδότηση, για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο της Ρόδου.
Η πρόταση αυτή, στηρίζεται και από τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, τόσο τον Δήμο Ρόδου όσο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Έκτοτε δεν έγινε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτή τη στιγμή, η πολιτεία οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την υπογραφή μιας τριμερούς προγραμματικής σύμβασης με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μέσα από αυτή την τριμερή προγραμματική σύμβαση μπορούν να ιεραρχηθούν και να υλοποιηθούν, με σχεδιασμό και προτεραιοποίηση, οι μελέτες, τα αναγκαία έργα και οι παρεμβάσεις στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Η κίνηση στην οποιά θα πρέπει να προβεί άμεσα το Υπουργείο Πολιτισμού είναι η άμεση επίσκεψη της Υπουργού στη Ρόδο και η διοργάνωση κοινής συνάντησης με τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για την τριμερή προγραμματική σύμβαση.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Εάν προτίθεται να συμμετέχει το Υπουργείο Πολιτισμού, ως συμβαλλόμενος φορέας, σε μια τριμερή προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να υλοποιηθούν έργα και παρεμβάσεις συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης.
2. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει προς αυτή την κατεύθυνση;
3. Ποια είναι τα έσοδα που έχει εισπράξει η πολιτεία από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Ρόδου αναλυτικά από την 1η Ιανουαρίου του 2015 έως σήμερα και ανά έτος;
4. Ποιό είναι το ακριβές ποσό που έχει διατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως σήμερα για την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου από το Υπουργείο Πολιτισμού;
Ο ερωτών βουλευτής Μάνος Κόνσολας, βουλευτής Δωδεκανήσου”