“Είμαστε σε μάχη κι έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που προκύπτουν. Η Κυβέρνηση στέκεται αρωγός στους πολίτες”, δήλωσε στον sky, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, σημειώνοντας πως η επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι το υπουργείο Τουρισμού έχει σχέδιο, εξετάζοντας όλα τα σενάρια, όμως στην παρούσα φάση προέχει η διασφάλισης της δημόσιας υγείας και η προστασία του πληθυσμού.

«Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη και θα χρειασθούν παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας, για να αντιμετωπίσουμε το ισχυρό πλήγμα που δέχεται ο Τουρισμός. Είμαστε όλοι εδώ να αντιμετωπίσουμε τα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα νυχθημερόν. Προκειμένου να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Γι’ αυτό προχωρήσαμε έγκαιρα στη διεύρυνση των κλινών ΜΕΘ (σχεδόν κατά 50%), στην προμήθεια αναπνευστήρων, στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών κ.α. για να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα», ανέφερε σχετικά.

Για το αν σκοπεύει η Κυβέρνηση να λάβει και περαιτέρω αυστηρότερα μέτρα για την προφύλαξη του πληθυσμού, ο υφυπουργός Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, λέγοντας: «Αν χρειαστούν και περαιτέρω μέτρα, είτε περιοριστικά για την κυκλοφορία των πολιτών, είτε οικονομικά, για την ενίσχυση δηλαδή των πολιτών θα ληφθούν, χωρίς να υπολογίζουμε κανένα πολιτικό κόστος. Είτε δημοσιονομικά, είτε περιοριστικά επαναλαμβάνω ότι θα ληφθούν αν κριθεί αναγκαίο».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση για το «μαξιλαράκι» των 37 δις, ο κ. Κόνσολας απάντησε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ καλό θα είναι να κάνει τη δουλειά του κι εμείς αυτή που μας ενέταξε ο λαός. Ο κόσμος εμπιστεύθηκε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρέπει να υπάρχει εθνική ενότητα, έχουμε καιρό να αντιπαρατεθούμε για όλα τα ζητήματα μετά την πανδημία. Εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό το απόγευμα

Ερωτηθείς για το ζήτημα των ξεναγών που έχουν μείνει εκτός των νέων μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, κι απασχολεί έντονα τον κλάδο, ο κ. Κόνσολας δήλωσε τα εξής: «Η Κυβέρνηση συνεχώς ανακοινώνει νέα μέτρα ενίσχυσης επαγγελματιών, εργαζομένων κι επιχειρηματιών, που αυτή την ώρα που δεν έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και πρέπει να τους ενισχύσουμε για να μείνουν όρθιοι και υπάρχει ένα μέρος επαγγελματιών που δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα ενίσχυσης. Κι εδώ εντάσσεται ο κλάδος των ξεναγών. Γιατί από την πρώτη μέρα οι ξεναγοί που είχαν ΚΑΔ (Κωδικό Αριθμό Απασχόλησης Δραστηριότητας) έχουν ενταχθεί, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι κι άλλοι που δεν έχουν ΚΑΔ, προσπαθεί η Κυβέρνηση να βρει τρόπο για να τους αποζημιώσει και να τους ενισχύσει. Γιατί οι μεν ξεναγοί ισχυρίζονται ότι έχουν συμβάσεις εργασίας με τα τουριστικά πρακτορεία – που σημαίνει όμως ότι τα τουριστικά πρακτορεία θα έπρεπε να τους αποζημιώσουν, αφού έχουν μπει στη διαδικασία της ενίσχυσης- αλλά από την άλλη τα τουριστικά πρακτορεία δεν αναλαμβάνουν τη δέσμευση γιατί δεν τους θεωρεί εργαζόμενους τους και έτσι βρισκόμαστε σε αυτή τη δύσκολη θέση να δούμε ποιος είναι ο αριθμός των ξεναγών που πρέπει να αποζημιωθεί. Είναι μια παθογένεια που γνωρίζουν κι οι ίδιοι, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους και με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και με τον Πρόεδρο της περιοχής και με τους επιμέρους Προέδρους κι Ενώσεις των Ξεναγών στην Ελλάδα…»

 549 total views,  2 views today