Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών κατέθεσε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Φωτεινή Μπακαδήμα, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για τους οικοδόμους της Καλύμνου.

Σημειώνει ότι οι ίδιοι και οι οικογένειες τους ανεβαίνουν Γολγοθά  λόγω των σκληρών μέτρων, που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εργαστούν, κι ως εκ τούτου να μην έχουν εισοδήματα. Η μοναδική στήριξη που τους δόθηκε από την αρχή της πανδημίας, ήταν 800 ευρώ. Όμως δεν κατέστη δυνατό να λάβουν τα χρήματα αυτά όλοι, λόγω των αυστηρών κριτηρίων και προϋποθέσεων. Το χειρότερο είναι πως αρκετοί από τους οικοδόμους του νησιού δεν μπόρεσαν να επιδοτηθούν από τον ΟΑΕΔ, αφού δεν είχαν δουλειά και δεν συγκέντρωσαν τον αριθμό των ενσήμων που απαιτούνται.

Να σημειωθεί πως η διοίκηση του Σωματείου Οικοδόμων έχει ζητήσει με υπόμνημα να ληφθούν άμεσα μέτρα  για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, λόγω αναστολής των οικοδομικών εργασιών αλλά απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο δεν δόθηκε με αποτέλεσμα δεκάδες οικογένειες να εξαναγκάζονται σε φτώχεια και ανέχεια.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:   τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

            τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Άμεσα μέτρα στήριξης ζητούν οι οικοδόμοι Καλύμνου

 

Τεράστια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν εδώ και ενάμιση χρόνο οι οικοδόμοι της Καλύμνου, λόγω των συνεχών σκληρών απαγορευτικών μέτρων που επιβάλλονταν στο νησί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Το Σωματείο Οικοδόμων Καλύμνου έχει ζητήσει με υπόμνημα να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να επιλυθούν τα ολοένα και αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω αναστολής των οικοδομικών εργασιών, δίχως μέχρι σήμερα – όπως αναφέρουν – να υπάρξει απάντηση.

Να θυμίσουμε ότι η μοναδική στήριξη που χορηγήθηκε στους οικοδόμους, από την έναρξη της πανδημίας, ήταν η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ που δόθηκε άπαξ και η οποία αφενός δεν έφθασε σε όλο το εργατικό δυναμικό, λόγω των αυστηρών κριτηρίων και προϋποθέσεων και αφετέρου δεν ήταν σε καμία περίπτωση αρκετή, για να καλύψει τις ανάγκες τους το διάστημα που βρέθηκαν χωρίς εργασία παρά τη θέληση τους. Μάλιστα, πολλοί από τους επαγγελματίες του κλάδου δεν έχουν καν δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ καθώς δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων.

Ειδικά στην Κάλυμνο, όπου οι οικοδόμοι ξεπερνούν τους 600, η ανεργία όλο το προηγούμενο διάστημα άφησε πολλές οικογένειες χωρίς κανένα εισόδημα και χωρίς επιδότηση. Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Καλύμνου, κ Σάκης Μαΐλης, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που βιώνει περισσότερο από κάθε άλλο ο κλάδος της οικοδομής από το 2008, επισήμανε τις επιπτώσεις που είχε πανελλαδικά η οικοδομική δραστηριότητα με πτώση 90% και μείωση του παραγωγικού δυναμικού από 450.000 στο ¼, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν αδυναμία κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς δεν πληρούν το κριτήριο του ελάχιστου αριθμού ενσήμων.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

  1. Ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν για την οικονομική ανακούφιση των εργαζόμενων στην οικοδομή;
  2. Υπάρχει πρόβλεψη για διευκόλυνση των οικοδόμων ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις σωρευμένες υποχρεώσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος;

                             

Η ερωτώσα βουλευτής

 

 

Φωτεινή Μπακαδήμα

 205 total views,  2 views today