ΜέΡΑ25: Ιστορικό ρεκόρ ακρίβειας καταγράφει η τιμή του ρεύματος

542

«Ιστορικό ρεκόρ ακρίβειας καταγράφει η τιμή ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, σπάζοντας το φράγμα των 400 ευρώ/MWh», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25.

Οπως επισημαίνει, «στην ελληνική αγορά μάλιστα, μπορεί σήμερα η μέση τιμή να είναι στα 415,94 ευρώ/MWh, ωστόσο η μέγιστη τιμή θα φτάσει μέχρι και τα 542,5 ευρώ/MWh, την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή που έχει ποτέ καταγραφεί στη αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας!»

«Έτσι έχουμε το παράδοξο, αφενός οι καταναλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με εξωφρενικές αυξήσεις στα ενεργειακά τους κόστη, και αφετέρου κάποιες κατηγορίες παραγωγών να αποκομίζουν σημαντικά υπερκέρδη, λόγω της δομής της αγοράς. Διότι σύμφωνα με το μοντέλο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς, όλοι οι παραγωγοί ανεξάρτητα από το δικό τους κόστος, πληρώνονται με βάση το κόστος της οριακής μονάδας, δηλαδή της ακριβότερης μονάδας!», σημειώνει και εξηγεί:

«Να το πούμε απλά. Τι σημαίνει τιμολόγηση στη βάση του οριακού κόστους; Έστω ότι κάποιος έχει υδροηλεκτρική ενέργεια, αιολικά, φωτοβολταϊκά, λιγνίτες με ένα μέσο κόστος 10 λεπτά την κιλοβατώρα. Και δεν του φτάνουν, χρειάζεται και ένα άλλο 10% παραγωγής το οποίο βγαίνει από φυσικό αέριο το οποίο κοστίζει 20 λεπτά. Τι λέει το μοντέλο αυτό το οποίο εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ με το κατάπτυστο Χρηματιστήριο της Ενέργειας; Τι σημαίνει αυτό για την τιμή κάθε κιλοβατώρας; Σημαίνει ότι θα έχει τιμή ίση με την πιο ακριβή κιλοβατώρα που παράγει το φυσικό αέριο και άρα όταν η τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται -δεν έχει καμία σημασία γιατί-, τα κέρδη των εταιρειών που έχουν αγοράσει τα κομμάτια της παλιάς ΔΕΗ που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο έχουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους».

«Αυτό λέγεται πρόσοδος, αυτό λέγεται αρπαγή» συνεχίζει, χαρακτηρίζοντας ότι «είναι σκάνδαλο να πληρώνουν οι άνθρωποι που χειμάζονται από τα μνημόνια, την «οικονομική πανδημία» και την ακρίβεια, ανάλογα με το κόστος της πιο ακριβής κιλοβατώρας, την ώρα που το κόστος της μέσης κιλοβατώρας είναι πολύ πιο χαμηλό».

«Πρέπει να αποφασίσουμε ως κοινωνία ποιο κομμάτι της αύξησης της εισαγόμενης ενέργειας θα το απορροφήσει το κράτος και ποιο κομμάτι θα το απορροφήσουν οι πλούσιοι, γιατί για μας οι φτωχότεροι δεν μπορούν να επωμιστούν κανένα επιπλέον βάρος. Να γιατί το ΜέΡΑ25 επιμένει να καταργηθεί άμεσα το ψευτό-Χρηματιστήριο της Ενέργειας και η οριακή τιμολόγηση του ρεύματος», αναφέρει και καταλήγει:

«Να γιατί η Ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση».

Πηγή: iefimerida.gr