Μέσω Σάμου καλύφθηκε το κενό με τα self tests στη Ρόδο! Ελικόπτερο μετέφερε 6.000 τεμάχια

468

Μπάχαλο προκλήθηκε με τον εφοδιασμό και την προμήθεια των φαρμακείων με τα self tests, λόγω του κακού συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως δήλωσε φανερά εξοργισμένος μιλώντας στον sky ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκος Φουτούλης.

Χρειάσθηκε μάλιστα για να καλυφθεί η σχολική κοινότητα στη Ρόδο, όπου παρατηρήθηκαν οι ελλείψεις, να μεταφερθεί με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας super puma από τη Σάμο στη Ρόδο ποσότητα 6.000 τεμαχίων που έφθασε τελικά στο νησί χθες στις 5.20 το απόγευμα και μέσα σε λίγη ώρα έγινε ο ανεφοδιασμός των φαρμακείων σε ένα απίστευτο αγώνα δρόμου.

Επιπλέον οι δύο νταλίκες που επρόκειτο να φθάσουν χθες το πρωί από τον Πειραιά στη Ρόδο με τα 60.000 self tests, τελικά ήρθαν σήμερα.

Χθες η κατάσταση είχε ξεφύγει, λόγω ορισμένων διοργανωτών από την Αθήνα. Έπρεπε να στείλουν δύο νταλίκες από τον Πειραιά στη Ρόδο που δεν ήρθαν ποτέ και τελικά έφθασαν σήμερα. Αυτά έγιναν με ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, την αναστάτωση την προκαλούν οι ίδιοι, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των φαρμακοποιών.

Παράλληλα ο κ. Φουτούλης καυτηρίασε το γεγονός ότι είναι τραγικό οι εκπαιδευτικοί να περιμένουν την τελευταία στιγμή για να εφοδιασθούν με το self test, ενώ έθεσε και τον προβληματισμό που επί του παρόντος δεν έχει απαντηθεί ούτε κεντρικά από τους αρμοδίους, τι θα γίνει με τη διάθεση αυτών των τεστ την επόμενη Τετάρτη, αφού δεν έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο για τις ποσότητες, αλλά και το γεγονός ότι δεν θα ανοίγει η πλατφόρμα στο ηλεκτρονικό σύστημα με το ΑΜΚΑ του ενδιαφερόμενου.

Εντωμεταξύ σε ανακοίνωσή τους πάντως, οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν:

“Μια απαραίτητη διευκρίνιση προς τους πολίτες. Τα δωρεάν self tests που διανέμονται από τα φαρμακεία χορηγούνται με ευθύνη του Κράτους και συγκεκριμένα της Πολιτικής Προστασίας. Τόσο οι δικαιούχοι των τεστ, όσο και τα αποθέματα των φαρμακείων είναι ευθύνη των ανωτέρω κι όχι των φαρμακοποιών ή των φαρμακαποθηκών. Τα αποθέματα των φαρμακείων όσο και των φαρμακαποθηκών είναι ορατά «ζωντανά» από το συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας κι εκείνοι είναι υπεύθυνοι για την αποστολή επιπλέον ποσοτήτων όταν αυτές εξαντλούνται. Με άλλα λόγια, δεν παραγγέλνουμε εμείς τις ποσότητες αλλά αποστέλλονται αυτόματα και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα στις κεντρικές κρατικές αποθήκες.

Άρα το φαινόμενο της εξάντλησης των τεστ στα φαρμακεία δεν έχει σε τίποτα να κάνει με ευθύνη των φαρμακείων ή των φαρμακαποθηκών, αλλά οφείλεται στην καθυστερημένη αποστολή της αναπλήρωσης του αποθέματος από την Πολιτική Προστασία.

Αντιλαμβανόμαστε στην ανησυχία των γονέων και των εκπαιδευτικών προκειμένου να είναι εντάξει απέναντι στην υποχρέωση διενέργειας του τεστ. Αλλά σας παρακαλούμε θερμά να σεβαστείτε κι εσείς το γεγονός ότι τα φαρμακεία έχουν επιφορτιστεί έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, η οποία γίνεται αφιλοκερδώς, ως κοινωφελής εργασία, και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στη λειτουργία τους όσο και των φαρμακαποθηκών. Είναι ένας ρόλος που δεν το ζητήσαμε αλλά μας επιβλήθηκε προκειμένου να εξυπηρετηθεί όλη η ελληνική κοινωνία. Παρακαλούμε την υπομονή και την ψυχραιμία όλων ώστε να διέλθουμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα από αυτή τη δύσκολη για όλους μας περίοδο. Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας!”