Επιπλέον μέτρα για την καταπολέμηση του trafficking κατέθεσαν οι αρμόδιοι επί του θέματος υπουργοί στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, μερικά από τα μέτρα που προσθέτει η ελληνική πολιτεία στο «οπλοστάσιό» της είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, ο στενότερος συντονισμός και η συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η ενίσχυση των δράσεων, με έμφαση στην πρόληψη, η ενίσχυση των υποδομών φιλοξενίας, καθώς και ουσιαστικά μέτρα για στήριξη και σωστή ενημέρωση των θυμάτων.

Πρόκειται για ένα νοσηρό φαινόμενο, που, όπως τονίστηκε στη Βουλή, συνεχώς αυξάνεται, γίνεται συστημικό, στη συντριπτική του πλειονότητα αφορά γυναίκες και παιδιά, είναι το τρίτο κατά σειρά οργανωμένο έγκλημα που μαζί με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων αφήνουν συνολικό τζίρο στις εγκληματικές οργανώσεις πάνω από 120 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι πρωτοβουλίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη μάχη κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης ήταν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.

Τα μέλη των επιτροπών ενημέρωσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, οι υφυπουργοί Δικαιοσύνης Γιώργος Κότσιρας, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, και ο εθνικός εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλής Μοσκώφ.

Ο Π. Πικραμένος μίλησε για «παγκόσμια εγκληματική επιχείρηση κέρδους», της οποίας, όπως είπε, «ο τζίρος από την εκμετάλλευση του ανθρώπου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το 50% του ποσοστού των θυμάτων trafficking είναι γυναίκες, μωρά ή μικρά παιδιά».

«Η πολιτεία πρέπει να επιδείξει ισχυρά αντανακλαστικά όχι μόνο για την καταπολέμηση του εγκληματικού αυτού φαινομένου αλλά και τη στήριξη των αθώων θυμάτων», τόνισε ο κ. Πικραμένος, και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα με τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση έγινε γέφυρα μεταξύ δύσης και ανατολής. Πρώτο μας μέλημα αλλά και καθήκον μας ως Έλληνες, είναι να υψώσουμε ασπίδα προστασίας στα θύματα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχίσουν τέτοιες νοσηρές συμπεριφορές και πρακτικές, που θίγουν βάναυσα την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και οι οποίες δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη κοινωνία».

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr –

 273 total views,  2 views today