Με την αναστάτωση που επικρατεί στον κλάδο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου σήμερα έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση για να διεκδικήσει τη λήψη μέτρων προστασίας υπέρ των εργαζόμενων του κλάδου.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη, στον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Κόνσολα, και στους Βουλευτές Δωδεκανήσου, Ιατρίδη Μίκα, Παππά, Ιωάννη και Υψηλάντη Βασίλειο.

Η επιστολή περιλαμβάνει τα παρακάτω:

” Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωναϊού κατά τα μέσα Μάρτη, οι ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις στο νησί μας είχαν ήδη αρχίσει την προετοιμασία επαναλειτουργίας τους για την φετινή σεζόν η οποία τελικά ανεστάλη έως τα μέσα Ιουνίου. Με τα όσα συμβαίνουν παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας οι θεωρίες που ακούγονται για την σεζόν δεν είναι αισιόδοξες ενώ φήμες θέλουν πολλούς εργοδότες τόσο ξενοδοχειακών όσο και τουριστικών επιχειρήσεων να μην ανοίγουν καν τη φετινή σεζόν.

Όπως καταλαβαίνετε, μία τέτοια εξέλιξη θα αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους ξεκρέμαστους και σε δεινή οικονομική κατάσταση, τους ίδιους εργαζόμενους που βοηθούσαν ώστε να παραμείνει όρθια χώρα αλλά και να ανακάμψει οικονομικά εν καιρό οικονομικής κρίσης.

Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας την εξασφάλιση μέτρων προστασίας των εργαζομένων του κλάδου μας.

 Συγκεκριμένα διεκδικούμε:

  • Ακύρωση όλων των απολύσεων και επιστροφή όλων των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους με άμεση εφαρμογή της νέας ΤΚΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου
  • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασίας
  • Διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες.
  • Κατάργηση όλων των δουλεμπορικών γραφείων.
  • Επίδομα ανεργίας 1000€/ανα μήνα, άνευ όρων και προϋποθέσεων έως την έναρξη της σεζόν 2021:

  1. Για όσους συναδέλφους μείνουν άνεργοι εξαιτίας της μη επαναλειτουργίας των ξενοδοχειακών, επισιτιστικών και τουριστικών επιχειρήσεων κατά τη φετινή σεζόν αλλά και
  2. Για όσους συναδέλφους εργαστούν αλλά δεν θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για τη χορήγηση του  επιδόματος ανεργίας
  • Εξασφάλιση του δικαιώματος επαναπρόσληψης για την σεζόν 2021 για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που δεν θα λειτουργήσουν φέτος.
  • Παύση πληρωμών δανείων και πάγιων εξόδων π.χ. ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet
  • Μείωση ενοικίου κατοικίας όλων των εποχιακά εργαζομένων και ανέργων. ”

 2,939 total views,  3 views today