Διακόσια χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία. Διακόσια χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821 του σπουδαιότερου σταθμού στην ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού. Μια ιστορική εποποιία, υψίστης πολιτικής σημασίας, που σφράγισε την εθνική πορεία των Ελλήνων και ενέταξε την Ελλάδα στον πολιτικό χάρτη των ανεξάρτητων κρατών της γης.

Σ’ αυτόν τον Μεγάλο Αγώνα της Ανεξαρτησίας του Έθνους οι Δωδεκανήσιοι με πρώτους στη Φιλική Εταιρεία τους ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΞΑΝΘΟ και ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΘΕΜΕΛΗ από την Πάτμο, προσφέρουν τον στόλο, τους ναυτικούς τους και το ολοκαύτωμα της Κάσου το 1824. Πολλοί είναι και οι Ρόδιοι αγωνιστές, που πολέμησαν για την ελευθερία:

1)ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΔΙΟΣ, αξιωματικός του πεζικού και υπουργός των Στρατιωτικών και Εξωτερικών.

2)ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΖΟΥΛΛΗΣ, πρόγονος των Μεγάλων  Ευεργετών, μέλος της Φιλικής Εταιρείας με μεγάλη χρηματική ενίσχυση του Εθνικού Αγώνα.

3)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΣΤΡΙΣΙΟΣ, λοχαγός στην φάλαγγα των Φιλελλήνων.

4)ΜΙΧΑΗΛ ΡΟΔΙΤΗΣ συνταγματάρχης μέχρι την περίοδο του βασιλιά Όθωνα.

5)ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΕΝΕΤΟΚΛΗΣ, ο πατέρας των Μεγάλων Ευεργετών της Ρόδου,  υπαξιωματικός στο ιππικό του Χαζη-Χρίστου.

6)ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΡΟΔΙΟΣ, συνταγματάρχης και άριστος ξιφομάχος.

7)ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ, Πρόξενος της Ελλάδας στην Αίγυπτο.

8)ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΖΗΣΤΑΥΡΗΣ, από την συνοικία της Ρόδου Πάνω Άγιος Γεώργιος.

9)ΚΑΠΙΤΑΝ ΤΖΑΝΝΗΣ από την ενορία του Αγίου Γεωργίου του Καμένου.

10)ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ (του Δασκάλου) από την ενορία της Μητροπόλεως Ρόδου.

11)ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΣ από το χωριό Παραδείσι.

12)ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ή ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ από την Ιαλυσό.

Σήμερα σε μια περίοδο ρευστών γεωπολιτικών εξελίξεων και διεργασιών, με τις προκλήσεις  και τις απειλές  αυτών, που 200 χρόνια μετά, δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη το ”ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ’’, οι νεώτερες γενιές έχουμε χρέος, να αποτίσουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές του 1821 και να αναλογιστούμε το λόγο του  Θεόδωρου Κολοκοτρώνη  στην Πνύκα το 1838 : «Όταν αποφασίσαμε να κάμουμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχουμε άρματα …αλλά, ως μια βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας και όλοι και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν το σκοπό και εκάμαμε την επανάσταση».

Όπως και τότε, έτσι και τώρα επιβάλλεται η ενότητα, η αγωνιστικότητα και η ομοψυχία, για να αντιταχθούμε στις όποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας.

Ο τέως ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

 370 total views,  4 views today