Συνεχίζεται η μάχη της Πυροσβεστικής με την πυρκαγιά  που άναψε από την περιοχή Παντάνασα την Κυριακή. Παρά την ύφεση σήμερα το πρωί έχουμε πάλι αναζωπυρώσεις στην περιοχή των Μαριτσών αλλά και στη Θολό.

Χθες δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών στα Μαριτσά. Όλες οι επίγειες δυνάμεις είναι στην πρώτη γραμμή με όλο τον εξοπλισμό ενώ συνεχίζονται οι ρίψεις νερού.

Για τις  αντιπυρικές ζώνες που δημιουργούνται για τον περιορισμό της φωτιάς  μίλησε στον Sky o πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος.

«Πιστεύουμε πως μετά από τρεις ημέρες να καταφέρουμε να σβήσουμε τη φωτιά. Το πρωί στην περιοχή το Κερωνιάτη ήταν ενεργό ένα μέτωπο. Δημιουργούνται μεγάλες αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσει η φωτιά», είπε.

Σε ερώτηση αν υπήρξε συντονισμός ενεργειών ανάλογων άλλων εποχών ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου δήλωσε:

«Η μισή ηγεσία της Πυροσβεστικής ήρθε στη Ρόδο και υπήρξε συντονισμός. Να μην ξεχνάμε πως το μέτωπο της φωτιάς ήταν τεράστιο.  Για μας οι πιλότοι των ελικοπτέρων που επιχειρούσαν είναι ήρωες».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε πως δεν είχαν προηγούμενο οι προσφορές των πολιτών.

«Ο κόσμος έφερνε μαγειρεμένο φαγητό και νερό στους πυροσβέστες. Ακόμη και μικρά παιδιά ήρθαν κοντά στο μέτωπο για να προσφέρουν ότι μπορούσαν σε αυτούς που ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τη φωτιά», είπε.

Όσο για το αν έγιναν στην αρχή λάθη που επέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς ο κ. Εγγλέζος τόνισε:

«Ακολουθήσαμε τις εντολές που δόθηκαν από την αρχή.  Ήμασταν στην πρώτη γραμμή συνεχώς χωρίς επαφή με τον κόσμο. Σε επίπεδο συντονισμού θεωρώ πως πήγαμε αρκετά καλά γιατί οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες».

Η αποτίμηση όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου θα είναι τραγική.

«Τεράστιες εκτάσεις παρθένου δάσους  έχει καεί», τόνισε ο κ. Εγγλέζος.

Γιατί δεν δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες ;

Στη μεγάλη καταστροφική φωτιά που έκαψε μεγάλο μέρος των εκτάσεων στη Ρόδο αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky το μέλος του τοπικού συμβουλίου Ψίνθου κ. Θαρρενός Τσούλος.

«Πιστεύουμε πως η φωτιά προκλήθηκε από τη ΔΕΗ . Πως είναι δυνατόν όμως  να ξεφύγει η φωτιά από την περιοχή της Θεολόγου και να φθάσει να απειλήσει και την κοιλάδα Πεταλούδων. Εμείς τι κάνουμε και ποια είναι η πρόνοια μας. Γιατί τόσο εύκολα κινδύνευσαν τα χωριά και φθάσαμε στο σημείο να τα εκκενώνουμε ; Όταν είδα το μήνυμα για την εκκένωση της Ψίνθου θορυβήθηκα. Δεν καταλαβαίνω γιατί χθες ζήτησαν εκκένωση του χωριού μας», είπε ο κ. Τσούλος.

Για την εκκένωση του οικισμού των Μαριτσών μίλησε στον Sky o πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μαριτσών κ. Γ Παπαδημήτρης.

 

 

 

 1,184 total views,  2 views today