Την πεποίθηση ότι η κοινή αμυντική πολιτική είναι αυτή που θα καταστήσει την Ευρώπη παράγοντα ισχύος και θα δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες της, αλλά και την αίσθηση της ευρωπαϊκής ενότητας, εξέφρασε στην ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

«Ένας ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει εναντίον του ΝΑΤΟ. Το αντίθετο, μπορεί να υπάρχει συνεργασία και κάτι τέτοιο το θεωρώ δεδομένο.

Η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική και το ζήτημα αυτό είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα που πρέπει να προωθηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, προβλέπεται και από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1993, και χώρισε τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε τρεις βασικές κατηγορίες, τους λεγόμενους τρεις Πυλώνες.

Ο δεύτερος πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. είναι η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας. Η κοινή αμυντική πολιτική έχει ως πεδίο εφαρμογής, την προστασία των συνόρων, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά τη δυνατότητα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων προκειμένου να υπάρχει αποτροπή», τόνισε ο κ. Κόνσολας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου εκτίμησε ότι η θέση της Ελλάδας, αλλά και οι πρωτοβουλίες της, θα πρέπει να κινηθούν στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Πολιτική χωρίς αστερίσκους.

Αυτό σημαίνει τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά σύνορα και η όποια επιβουλή ή εχθρική ενέργεια από τρίτη χώρα στρέφεται κατά της Ευρώπης, η οποία και οφείλει να απαντήσει.

 266 total views,  2 views today