Δύσκολα θα εξελιχθεί  η φετινή  τουριστική σεζόν, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα υπάρχουν αρκετές κρατήσεις και αφίξεις. Τα δεδομένα στον τουρισμό διαμορφώνει η επιδημιολογική εικόνα του προορισμού και αυτή δεν είναι  θετική, αφού ημέρα με την ημέρα τα κρούσματα αυξάνονται. Η Ρόδος έχει ενταχθεί στο βαθύ κόκκινο του ECDC και αυτό αναμένεται να επηρεάσει, τις μεγάλες τουριστικές αγορές από τις οποίες παραδοσιακά αντλεί τουρίστες.

Εκτίμηση της κατάστασης στον τουρισμό, έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος εκφράζοντας φόβους για μείωση της πληρότητας στα ξενοδοχεία  μετά τις 20 Αυγούστου.

«Κάθε αγορά αντιδρά διαφορετικά στο βαθύ  κόκκινο του ECDC. Περιμένουμε τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν. Να σημειωθεί πως δεν είδαμε σκληρά μέτρα από τις αγορές για το βαθύ κόκκινο της Κρήτης . Φοβάμαι όμως ότι η αντιμετώπιση μπορεί να είναι διαφορετική αφού είναι δύο πλέον οι πολύ προηγμένοι  τουριστικοί προορισμοί στο βαθύ κόκκινο.  Πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα. Μπορεί να έχουμε τώρα καλή ροή αφίξεων αλλά αυτό μπορεί να  μην είναι δεδομένο για το τέλος του μήνα ή τον Σεπτέμβριο. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι  είναι διαφορετικοί οι τουρίστες που έχουμε το φθινόπωρο. Αυτοί λοιπόν μπορούν να αναβάλουν τις διακοπές τους καθώς είναι επιδημιολογικά πιο ευάλωτοι», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

«Όπως τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος αφίξεις θα έχουμε αλλά οι όποιες συνέπειες  από την κακή επιδημιολογική εικόνα, θα φανούν στο τέλος του Ιουλίου ή στον επόμενο. Θα είναι κρίμα έτσι όπως εξελίσσεται η σεζόν να μην ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου», είπε.

«Αφίξεις θα έχουμε μέχρι τις 20 -25 Αυγούστου αλλά τίποτε δεν είναι δεδομένο. Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα αλλά η κατάσταση διαμορφώνεται διαφορετικά στα συστήματα των κρατήσεων στα ξενοδοχεία τίποτε .Δεν είναι δεδομένο», τόνισε.

Σε ερώτηση αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να κλείσει η σεζόν στο τέλος Αυγούστου ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε:

«Δεν θα φθάσουμε στο σημείο να κλείσει ο προορισμός αλλά πιθανότατα τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή, να μειώσουν κατά πολύ τις αφίξεις και τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία. Θα μείνουν δηλαδή μόνο οι Ευρωπαίοι που οπωσδήποτε θέλουν να ταξιδέψουν. Αυτοί οι άνθρωποι όμως  είναι λίγοι. Δεν θα κλείσουμε αλλά θα έχουμε ξενοδοχεία με πολύ χαμηλά ποσοστά  πληροτήτων.  Θα τα  καταφέρουμε μόνο αν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς στη Ρόδο. Αυτή είναι η διέξοδος που έχουμε στην πανδημία».

Ο κ. Μαρκόπουλος εξήρε και τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος. Ο πρόεδρος του ΕΚΡ είχε απόλυτα ξεκάθαρη θέση για τους εμβολιασμούς και την εξέφρασε.

Πρωτοβουλία για τους εμβολιασμούς των εργαζομένων στα ξενοδοχεία 

Η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου  έχει προγραμματίσει μαζικούς εμβολιασμούς εργαζομένων στις μονάδες  όπου εργάζονται

Με επιστολή που έστειλε στα μέλη της ενημέρωσε πως είναι πλέον με μέριμνα της κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, να επισκεφθεί τα ξενοδοχεία και να εμβολιάσει όσους εργαζόμενους επιθυμούν χωρίς προγραμματισμό ραντεβού και αναμονή.

Η προθεσμία που έχουν τα αρμόδια στελέχη των ξενοδοχειακών μονάδων για να στείλουν τις λίστες με τον αριθμό των εργαζομένων που θέλουν να εμβολιαστούν λήγει αύριο Σάββατο 31 Ιουλίου.

Ο εμβολιασμός των εργαζομένων θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο ώστε η ανοσία να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό.

Σε περίπτωση σε που σε κάποια ξενοδοχεία οι εργαζόμενοι είναι λίγοι  αλλά θέλουν  να εμβολιαστούν και δεν μπορούν γιατί  δεν διαθέτουν χρόνο ή δουλεύουν σε μονάδες που είναι πολύ μακριά  η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου θα μεριμνήσει για τη μεταφορά τους στο πλησιέστερο σημείο εμβολιασμού.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδιαφέρον από τους εργαζόμενους για να εμβολιαστούν ο κ.Μαρκόπουλος δήλωσε:

«Ευελπιστούμε πως θα ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα είτε γιατί είναι πολύ μακριά ή γιατί δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο.  Δεν κρύβω πως κύριος στόχος είναι τα μεγάλα ξενοδοχεία της Νότιας Ρόδου που είναι πολύ μακριά από το κέντρο. Προσπαθούμε να δώσουμε λύση σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγεία και Τουρισμού με ένα κινητό συνεργείο του ΕΟΔΥ. Έτσι η διαδικασία του εμβολιασμού θα γίνει απλή και προσιτή για τους εργαζόμενους. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων και καθόλου χρόνο για χάσιμο. Ευελπιστούμε για το καλύτερο. Το ότι ζητάμε αριθμό συμμετεχόντων μέχρι αύριο έχει να κάνει με τη γενική γραμματεία εμβολιασμού και τις προθεσμίες που μας έχει δώσει».

Ο κ . Μαρκόπουλος αναφέρθηκε και στη δυνατότητα μεταφοράς των εργαζομένων σε  άλλα ξενοδοχεία όπου θα γίνονται εμβολιασμοί.

Οι ξενοδόχοι του νησιού όπως είπε κάνουν ότι μπορούν για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Έτσι άλλοι δίνουν πληρωμένα ρεπό ή και πριμ σε εκείνους που είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν.

«Από τον Απρίλιο λέγαμε να προχωρήσουν  ο εμβολιασμοί με προτεραιότητα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Επικράτησε  όμως η αναβολή που έβαλαν στον εαυτό τους. Θέλω να πιστεύω  πως δεν είναι πολλοί οι αρνητές. Απλά οι περισσότεροι ανέβαλαν τη διαδικασία για αργότερα», τόνισε ο πρόεδρος της  ΕΞΡ.

 552 total views,  4 views today