Ματαράγκας: Την αποστρατικοποίηση των νησιών οι Τούρκοι θα την πάνε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο!

218

“Η  Τουρκία ανεβάζει την ένταση  γιατί έχει συγκεκριμένα θέματα στην ατζέντα της . Εστιάζει και στην αποστρατικοποίηση  των νησιών του Αιγαίου”  δήλωσε μεταξύ άλλων  στον Sky  σήμερα ο  αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσέ Σεχίρ της Κωνσταντινούπολης κ. Βύρωνας Ματαράγκας.

Ειδικά για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου όπως τόνισε ο κ. Ματαράγκας   η Τουρκία θα φθάσει μέχρι το  Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με όσα  στοιχεία μπορεί να συγκεντρώσει.

«Η Τουρκία κάνει αυτό που έκανε πάντα. Θα παρατηρήσετε πως οι υπερπτήσεις έγιναν πάνω από τα Δωδεκάνησα. Τα τουρκικά μαχητικά πετούν ανάμεσα στα έξι με δέκα μίλια.  Αυτό γίνεται γιατί η Τουρκία υποστηρίζει πως ο εναέριος χώρος πρέπει να είναι ο ίδιος με τα χωρικά ύδατα. Δεν αναγνωρίζει τα έξι έως δέκα μίλια. Για το λόγο αυτό πετούν στα συγκεκριμένα σημεία. Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια για να φανεί στη παγκόσμια κοινότητα τις θέσεις της. Στόχος είναι να μην δημιουργηθεί τεκμήριο αποδοχής του εύρους των δέκα μιλίων ως εναέριο χώρο. Αυτό  αν δεν υπάρξει αντίδραση σημαίνει αποδοχή από αυτούς που δεν έχουν αντίθετη θέση. Στη προκειμένη περίπτωση τα τεκμήριο  είναι κατά της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Ματαράγκας

«Η κινητικότητα πάνω από τα Δωδεκάνησα υπάρχει γιατί η Τουρκία εγείρει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών σας.  Μου έκανε εντύπωση και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί προκλήσεων από την… Ελλάδα», σημείωσε ο καθηγητής  και πρόσθεσε η γειτονική χώρα θα συνεχίσει να συντηρεί την ένταση.

Οι Τούρκοι ήθελαν  θερμό επεισόδιο το 2015-2016!

Όσο για το αν η Τουρκία οδηγήσει την κατάσταση σε θερμό επεισόδιο ο κ.Ματαράγκας δήλωσε πως αυτό δεν θα γίνει.

«Το θερμό επεισόδιο το είχαν υπόψη του το 2015 -2016 τότε που έγινε  η απόπειρα πραξικοπήματος. Στόχος ήταν να αναγκαστεί η Ελλάδα θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου μαζί με την Τουρκία. Από τότε και μετά και για εσωτερικούς λόγους απεμπόλησαν  την ιδέα. Πίστευαν πως θα μπορούσαν να ελέγξουν ένα θερμό επεισόδιο. Τώρα δεν θέλουν  θερμό επεισόδιο», τόνισε.

Στάθηκε όμως στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών μας  και  επέστησε την προσοχή όλων.

Και τόνισε:

«Το θέμα της  αποστρατικοποίησης των νησιών θα το πάνε οι Τούρκοι μέχρι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Και για να το κάνουν αυτό θα συγκεντρώσουν όσα στοιχεία γίνεται γιατί δουλεύουν μεθοδικά σε νομικό επίπεδο».

Ο κ. Ματαράγκας αναφέρθηκε επίσης και στη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας  παραθέτοντας στοιχεία από τις 150  κάμερες ασφαλείας που έδειξαν πιστούς να αποκολλούν κομμάτια ξύλου να τα παίρνουν ή ακόμη  και να τα …καταπίνουν  γιατί θεωρούν πως αυτά μπορούν να τους προστατεύσουν από το κακό γιατί ο χώρος   είναι ιερός .