Μαύρο χειμώνα θα περάσουν δεκάδες οικογένειες οικοδόμων στη Ρόδο που δεν διαθέτουν ούτε τα στοιχειώδη για να ζήσουν.

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια , την οικονομική ανάπτυξη της Ρόδου και την άνθηση του τουρισμού δυστυχώς υπάρχουν κλάδοι που δεν έχουν ανακάμψει ακόμη.

Ένας από αυτούς είναι η οικοδομή αφού εκτελούνται ελάχιστα δημόσια αλλά και ιδιωτικά έργα. Αρκετοί οικοδόμοι για να εξασφαλίσουν εισοδήματα για τις οικογένειες τους το καλοκαίρι τουλάχιστον, εργάστηκαν σε ξενοδοχεία σε θέσεις παρεμφερείς με την ειδικότητα τους.

Εξασφάλισαν μεν κάποια χρήματα για το καλοκαίρι αλλά με την κίνηση αυτή έχασαν το έκτακτο βοήθημα που χορηγείται από το κράτος αυτή την εποχή στους ανέργους του κλάδου.

Όπως εξήγησε στο skyrodos.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων κ. Νίκος Τριπολίτης οι δικαιούχοι του έκτακτου βοηθήματος δεν θα πρέπει να έχουν δουλέψει σε άλλες θέσεις.

Έτσι με τη λήξη της σεζόν αρκετοί οικοδόμοι βρέθηκαν πάλι χωρίς εργασία και χωρίς χρήματα ενώ οι υποχρεώσεις τους δεν έχουν παγώσει.
Χωρίς άλλες πηγές εσόδων αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκια αλλά και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.

«Έρχονται στο σωματείο με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στα χέρια. Δεν εργάζονται και δεν διαθέτουν χρήματα για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Αδυνατούν να αγοράσουν τα στοιχειώδη για τις οικογένειες τους.

Κάθε απόγευμα στα γραφεία του Σωματείου Οικοδόμων ζούμε τις αγωνίες τους ακούμε τα παράπονα τους. Μια λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει την κατάσταση πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα της Ρόδου . Δράμα, είπε ο κ. Τριπολίτης.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των οικογενειών οικοδόμων που είναι σε δεινή οικονομική θέση ο κ. Τριπολίτης δήλωσε πως είναι 400.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Διακοπές στην ηλεκτροδότηση για περίπου μισή ώρα στο μισό νησί

Ωστόσο οι άνεργοι οικοδόμοι σύμφωνα με τα στοιχεία του σωματείου, φθάνουν τους 1000 από τους 5.000 που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο.

Για τη στήριξη των οικοδόμων και των οικογενειών τους που είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση η διοίκηση του Σωματείου θα ξεκινήσει τη συγκέντρωση τροφίμων από την προσεχή Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.

«Και φέτος θα ξεκινήσουμε τη συγκέντρωση τροφίμων για να στηρίξουμε τις οικογένειες που έχουν ανάγκη. Πιστεύω ότι με τη στήριξη ιδιωτών και επιχειρηματιών θα τα καταφέρουμε», είπε ο κ. Τριπολίτης.

Οι ελπίδες των άνεργων οικοδόμων εστιάζονται τώρα στις ανακαινίσεις των ξενοδοχείων που έχουν προγραμματιστεί για φέτος.

Θα κάνουν μεροκάματα όμως από τον Ιανουάριο αφού τώρα εργασίες γίνονται σε ελάχιστες μονάδες.

«Πιστεύουμε στις αρχές του νέου έτους να αλλάξει η κατάσταση αφού θα φουλάρουν τις μηχανές τους οι ξενοδόχοι και θα ξεκινήσουν τις ανακαινίσεις» είπε ο κ. Τριπολίτης.
Μέχρι τώρα οι πληροφορίες δείχνουν ανακαινίσεις σε πέντε ξενοδοχειακές μονάδες της
Ρόδου .

Οι άνεργοι προσπαθούν να είναι σε επικοινωνία τόσο με τις ντόπιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ανακαινίσεις όσο και με τις υπόλοιπες που έρχονται από την Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας και δουλεύουν στη Ρόδο.

Ωστόσο οι περισσότερες από τις τεχνικές εταιρείες που έρχονται από την Αθήνα διαθέτουν το δικό τους προσωπικό που το φέρνουν στη Ρόδο και δεν προτιμούν τόσο πολύ τους ντόπιους τεχνίτες – οικοδόμους.

 190 total views,  2 views today