Στην αυτοδυναμία ή μη του κόμματος που θα έρθει πρώτο στις εκλογές της 7ης Ιουλίου περιστρέφονται τις τελευταίες ημέρες οι συζητήσεις.
Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη περί επανάληψης των εκλογών τον Δεκαπενταύγουστο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, μπορεί να είχε στόχο να πιεστεί το εκλογικό σώμα.

Ωστόσο η μη επίτευξη αυτοδυναμίας παραμένει μείζον θέμα.
Εάν το αποτέλεσμα των εκλογών οδηγήσει σε αυτοδυναμία της ΝΔ, τότε τα πράγματα είναι απλά: συγκροτεί κυβέρνηση, παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης και αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Εάν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε έχουμε τη διαδικασία των εντολών που δίνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτη στη ΝΔ, μετά στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά στο τρίτο κόμμα.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποια θα είναι η πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία.
Με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο εάν αποφασιστούν νέες εκλογές αυτές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Για την ακρίβεια θα υπάρχει το όριο του 3% αλλά όχι το «μπόνους» των 50 εδρών.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από τη Νέα Δημοκρατία η αυτοδυναμία θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Ζητούμενο η συνεργασία για το καλό της Ελλάδας

Τις πολιτικές εξελίξεις και την ανάγκη συνεργασίας επεσήμαναν μιλώντας στον Sky σήμερα οι πρώην βουλευτές της ΝΔ Βασίλης Χρύσης και του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης.

“H ΝΔ έχει μεγάλη ευθύνη και πρέπει να πετύχει. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να διαπνέεται από πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης .Είναι αναγκαία στην Ελλάδα, μια κυβέρνηση συνεργασίας ακόμη και αν η ΝΔ πετύχει αυτοδυναμία”, δήλωσε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Χρύσης .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Ο κ. Ζαννετίδης επιστρατεύθηκε για την α λα καρτ απάντηση

Για το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρύσης δήλωσε πως έπρεπε να έρθει στην εξουσία για να καταλάβει ο κόσμος .
“Είναι άνθρωποι που ήρθαν από το πουθενά. Προσφέρουν αυτό που έχουν μέσα τους δηλαδή το τίποτε. Κάνουν πολιτική χωρίς να έχουν υπόβαθρο κ αι τη στοιχειώδη αίσθηση ευθύνης “είπε ο κ. Χρύσης.

Αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ τόνισε πως θα επιβιώσει αν καταφέρει να αυξήσει τη δύναμη του και επίσης αν σε αυτό επιστρέψουν αυτοί που λιποτάκτησαν.
“Στην περιοχή μας οι πολίτες έδωσαν στη ΝΔ την απόλυτη εξουσία . Η ΝΔ έχει ευθύνη αν κάτι δεν πάει καλά. Τότε οι αρμόδιοι να ξέρουν ότι θα τους καταλογιστούν ευθύνες. Να σκεφθούν πολύ καλά τα βήματα και τις κινήσεις τους αν θέλουν να έχουν ζωή τα νησιά και να μέλλον ο πολιτικός τους χώρος” δήλωσε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νϊκιος Ζωίδης και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ υπέστη τη μεγαλύτερη αδικία γιατί κατηγορήθηκε για τη πτώχευση της χώρας.

“Σε 3 μήνες πτώχευσε δηλαδή η χώρα; Το γεγονός ότι παρελήφθη σε αυτή την κατάσταση υπάρχει ευθύνη που αναλογεί σε όσους κυβέρνησαν πριν. Οι συνέπειες όμως έπεσαν στο ΠΑΣΟΚ. Όταν ο κομματικός μας χώρος ζήτησε να βάλει πλάτες το πολιτικό σύστημα, για να βγει η χώρα από αδιέξοδο όλοι σφύριζαν αδιάφορα ή πέταγαν πέτρες”, δήλωσε ο κ. Ζωίδης που μίλησε και για συναδέλφους του που άλλαξαν ρότα.

 116 total views,  2 views today