Ο  καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος  έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις υπόλοιπες μέρες του Αυγούστου σε ότι αφορά τις φωτιές . Η προειδοποίησή του, μάλιστα, ήταν σε δραματικό τόνο.

«Πάμε ίσως σε εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο», τόνισε ο κ. Λέκκας, ενώ ζήτησε ετοιμότητα για τα πλημμυρικά φαινόμενα, που θα ακολουθήσουν μετά την καταστροφή των δασικών εκτάσεων.

«Στις καμμένες περιοχές πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις που είχε η φωτιά στον αέρα στο έδαφος και στο υπέδαφος. Επέρχεται δηλαδή ρύπανση στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον και το γεωπεριβάλλον», δήλωσε σήμερα ο κ. Λέκκας

«Πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο εφιάλτη που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο», εξήγησε ο κ. Λέκκας.

«Αμέσως μετά τη λήξη των πυρκαγιών θα προκύψει τεράστιο θέμα ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε για να μην πάμε στη δεύτερη πράξη αυτής της καταστροφής που είναι οι πλημμύρες (…). Πρέπει να είμαστε σε φάση διαρκούς έρευνας», επισήμανε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Θα υπάρχει και διάβρωση εδαφών και μετά επέρχεται η ερημοποίηση την οποία πρέπει να ανακόψουμε», είπε.

Σε ερώτηση για τα αντιπλημμυρικά έργα γενικά είπε πως γίνονται.

«Σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται έργα . Πρέπει όμως να δρομολογήσουμε έργα σε περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα. Εμείς εκπονούμε για αυτό το θέμα μελέτη την οποία θα παραδώσουμε τόσο στο Δήμο Ρόδου όσο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» τόνισε ο κ. Λέκκας.

 

 491 total views,  2 views today