Μελέτη που θα αφορά τον τουρισμό της Ρόδου θα εκπονηθεί με τη συνδρομή φορέα που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα αποτελέσματα της θα αποτελέσουν εργαλείο για τους ασχολούμενους με τον τουρισμό.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, με την συμμετοχή του προέδρου του ΕΒΕΔ κ. Γιάννη Πάππου και άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου, του Εμπορικού Συλλόγου και εκπροσώπων από τον τουριστικό τομέα.

«Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και εκπροσώπων από φορέα που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εξειδικεύεται στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος. Ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συζήτηση που έγινε», δήλωσε στον Sky ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κώστας Σπανός που συμμετείχε στην σύσκεψη.

Οι εκπρόσωποι του φορέα παρουσίασαν στοιχεία από το Trip Advisor, και άλλες ιστοσελίδες τα οποία έχουν ήδη επεξεργαστεί .

«Θα γίνει περαιτέρω ανάλυση και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης για την εξέλιξη και εξειδίκευση του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου ώστε τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα», είπε ο κ. Σπανός.

Το πρόγραμμα όπως εξήγησε ο κ. Σπανός είναι πιλοτικό και θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στη Ρόδο. Αν τα αποτελέσματα είναι καλά θα επεκταθεί .

«Με τον τρόπο αυτό το τουριστικό προϊόν θα έχει καλύτερη στόχευση. Θα μειώσουμε τα αρνητικά στοιχεία και θα ενισχύσουμε τα θετικά .Είναι μια καλή προσπάθεια», είπε ο κ. Σπανός.

«Το τουριστικό προϊόν είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Να μην ξεχνάμε και τον ανταγωνισμό από τη γειτονική Τουρκία. Αν ηρεμήσει η κατάσταση στη γειτονική Τουρκία θα εξομαλυνθεί η κατάσταση», είπε ο κ. Σπανός.

Στόχος όπως έχει επισημανθεί ήδη είναι η προώθηση του βιώσιμου τουρισμού .

Ρόδος και Σαντορίνη στο πρόγραμμα της EBRD 

Η πρωτοβουλία, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσκοπεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινότητες των νησιών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της διαφοροποίησης των προορισμών, της μείωσης της εξάρτησης από το κλασικό μοντέλο και την καταπολέμηση της απειλής.
Η αρχική εστίαση είναι στη Ρόδο και στη Σαντορίνη, όπου το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τα Εμπορικά Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Ο έλεγχος υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων σε ιδιώτες

Το πρόγραμμα διευρύνεται με την ανάπτυξη οδηγού διαχείρισης για την προετοιμασία παρόμοιων σχεδίων σε άλλους προορισμούς σε όλη την Ελλάδα.
Το σχέδιο θα αναδείξει τα οφέλη και τις προκλήσεις της ανάπτυξης του τουρισμού και θα παράσχουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για κάθε έναν από τους νησιωτικούς προορισμούς, εντοπίζοντας τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη συνέχιση του με βιώσιμους όρους και τον καθορισμό των ρόλων των διαφόρων ενδιαφερομένων. Επιπλέον, ένας οδηγός κατάρτισης θα θέσει τα θεμέλια για την επέκταση σχετικών πρακτικών σε όλη τη χώρα.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι προορισμοί αναπτύσσονται, διαχειρίζονται και προωθούνται με επιτυχία, με βιώσιμο, μακροπρόθεσμο και ολοκληρωμένο τρόπο, με σαφή εστίαση στις ανάγκες όχι μόνο των τουριστών αλλά και των επιχειρήσεων και των κατοίκων.
Η EBRD ( Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) επενδύει στην Ελλάδα από το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Από την αρχή της λειτουργίας της, η Τράπεζα έχει επενδύσει πάνω από 2,7 δισ. Ευρώ στη χώρα.

Υποτονική η κατάσταση στην αγορά της Ρόδου

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην αγορά όπως δήλωσε ο κ. Σπανός παρατηρείται υστέρηση ελλείψει ρευστότητας από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ρόδου.

«Είμαστε ένα με ενάμισι μήνα πίσω από τις κανονικές συνθήκες . Μας προβληματίζει ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε για την εξέλιξη της σεζόν δεν είναι καλά. Παρατηρείται υστέρηση στις κρατήσεις . Τα ξενοδοχεία για να έχουν πληρότητα χορηγούν μεγάλες εκπτώσεις» , δήλωσε ο κ. Σπανός

 359 total views,  5 views today