Λύση φαίνεται να δίδεται στην κρατική ταλαιπωρία των οικοπεδούχων στο Χαράκι της Ρόδου μετά την απάντηση που έλαβε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης, σε επίκαιρη ερώτηση του προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του κ. Νικητιάδη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Απριλίου.
Ο κ. Νικητιάδης στην τοποθέτηση του υπογράμμισε πως η Αρχαιολογική Υπηρεσία θέτει αδικαιολογήτως προσκόμματα στην αξιοποίηση των ακινήτων, αφού, προκειμένου να χορηγήσει στους ιδιοκτήτες τη σχετική ειδική έγκριση που χρειάζονται, για να προχωρήσουν στη έκδοση οικοδομικών αδειών εντός του σχεδίου πόλεως, τους υποχρεώνει να πραγματοποιούν εκσκαφές σε αρκετό βάθος, παρά το γεγονός πως οι οικοδομικές μελέτες αφορούν επιφανειακές θεμελιώσεις.
Την ίδια στιγμή η αρχαιολογική υπηρεσία επικαλείται εσφαλμένως πως οι ιδιοκτησίες οικοπέδων βρίσκονται εντός της Ζώνης Προστασίας Β΄ του αρχαιολογικού χώρου του Χαρακίου. Η εσφαλμένη αυτή αντιμετώπιση, επιβαρύνει τους οικοπεδούχους οικονομικώς καθώς είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τις αρχαιολογικές έρευνες που απαιτούνται.
Συμφώνως με την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη «Εάν κάποιος θεωρεί ότι κακώς η Υπηρεσία του λέει ότι το οικόπεδό του, το αγροτεμάχιό του είναι εντός Ζώνης Β΄, αυτό είναι αυταπόδεικτο από τις συντεταγμένες και τους χάρτες που έχουν δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και τότε αν ο συγκεκριμένος έχει το συγκεκριμένο απτό παράδειγμα, ας έρθει στο Υπουργείο ιεραρχικά –στη Διεύθυνση, στη Γενική Διεύθυνση, στο Γενικό Γραμματέα, σε εμένα- να πει ότι εδώ πέρα γίνεται μια κατάχρηση εξουσίας. Εκτός –και πάλι ο νόμος το προβλέπει- αν με την πάροδο των χρόνων και με τις έρευνες που έχουν γίνει και εκτός της Ζώνης Β΄ εντοπίζονται επιφανειακά κατάλοιπα, η Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη και σε αυτή την περίπτωση να εξετάσει το τι γίνεται.»
Ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του υπογράμμισε «Αυτοί οι άνθρωποι, οι Μαλωνίτες, έκαναν μεγάλο αγώνα. Ξεκίνησαν το ’87 με το τοπικό συμβούλιο για να φτάσουν, μετά από πάρα πολλά χρόνια, να καταφέρουν να έχουν ένα ρυμοτομικό σχέδιο και να ελπίζουν ότι μπορούν να οικοδομήσουν μέσα στον χώρο τους. Υπάρχουν ιδιοκτήτες μετανάστες πάρα πολλοί, οι οποίοι έχουν προσβλέψει σε αυτό, έχουν μαζέψει τις οικονομίες τους για να φτιάξουν ένα σπίτι σε αυτή την περιοχή. Νομίζω ότι δεν πρέπει να τους αποτρέπουμε»
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή δήλωσε τα εξής : «Θεωρώ ότι η Υπουργός αντιλήφθηκε ότι η Υπηρεσία δρα ως Βασιλικότερη του Βασιλέως και απάντησε ξεκάθαρα ότι αν ένα οικόπεδο στο Χαράκι είναι εντός της ζώνης Β΄, αποδεικνύεται με ένα απλό τοπογραφικό. Ελπίζω η Υπηρεσία στη Ρόδο, να καταστεί πιο ευέλικτή για να μην ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι της περιοχής. Στο επόμενο διάστημα θα φανεί η βούληση των αρμοδίων. Εγώ προσωπικώς, εφόσον χρειαστεί, που το απεύχομαι, θα επανέλθω».