Θέμα ολίγου χρόνου είναι πλέον η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, για τη Μεσαιωνική Πόλη αφού το τελικό κείμενο έχει διαμορφωθεί και βρίσκεται ήδη στα χέρια του αντιδημάρχου κ. Τέρη Χατζηιωάννου και των υπολοίπων φορέων.
Όπως τόνισε σε συνέντευξή τύπου σήμερα ο αντιδήμαρχος κ. Τ. Χατζηιωάννου οι εταίροι στην σύμβαση είναι επτά δηλαδή, τα υπουργείο Πολιτισμού , Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, το ΤΑΠΑ, η ΔΕΥΑΡ, και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου.
Στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης που στόχο έχει την προστασία του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας, θα διατεθούν 14.500.000 ευρώ. Από αυτά τα 10 εκατομμύρια όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος θα διατεθούν για την ολοκλήρωση των υπογείων δικτύων της Μεσαιωνικής Πόλης ( πρόγραμμα Φιλόδημος) και τα υπόλοιπα για άλλα εξίσου σημαντικά και απαραίτητα για την περιοχή έργα.
Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι δεκαετής.
«Είμαστε στην τελική ευθεία που οδηγεί στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη. Το τελικό σχέδιο το παραλάβαμε λίγο πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή», δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου και πρόσθεσε πως το σχέδιο είναι στην ουσία μια ομπρέλα προστασίας γύρω από τη Μεσαιωνική Πόλη.
«Οι εταίροι αυτή τη φορά είναι επτά αντί τρεις που ήταν στις πρώτες συμβάσεις για τη Μεσαιωνική Πόλη. Όλοι μιλούσαν για δεσμεύσεις πόρων τα τελευταία χρόνια. Τώρα έχουν δεσμευθεί ήδη χρήματα. Έχουμε συμφωνήσει και με τον Περιφερειάρχη καθώς η ΠΝΑΙ έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με 124.000 ευρώ», δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου.
Από το υπουργείο Πολιτισμού όπως τόνισε, θα δοθεί 1.500.000 ευρώ , από το υπουργείο Ναυτιλίας 500.000 ευρώ, από το δήμο Ρόδου 1.100.000 , η ΔΕΥΑΡ θα διαθέσει 400.000 ευρώ, το ΤΑΠΑ 700.000 ευρώ.
«Με το ξεκίνημα δηλαδή με το καλημέρα θα έχουμε δεσμευμένα 4.500.000 ευρώ», είπε ο κ. Χατζηιωάννου και πρόσθεσε πως σε λίγες ημέρες θα παραδοθούν από τη ΔΕΥΑΡ οι μελέτες για την ολοκλήρωση των υπογείων δικτύων.
«Υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση από τον κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και τον υπουργό Περιβάλλοντος, για μια προκήρυξη που αφορά τις ιστορικές πόλεις με μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας. Από αυτό θα αντληθούν 10.000.000. Ως εκ τούτου ξεκινάμε με μια προγραμματική σύμβαση με δεσμευμένους πόρους συνολικά 14.500.000 ευρώ», είπε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε ότι η Μεσαιωνική Πόλη θα αποκτήσει επιτέλους τις παροχές και τα δίκτυα που χρειάζεται.
Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος σε πρώτη φάση έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση 19 έργα για τα οποία υπάρχουν κωδικοί και χρονοδιαγράμματα. Για την υλοποίηση της σύμβασης θα υπάρχει και επιτροπή παρακολούθησης.
Το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Ακολούθως θα πρέπει να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο αντιδήμαρχος ευχαρίστησε τα στελέχη της κυβέρνησης που βοήθησαν ώστε να συνταχθεί το τελικό κείμενο και να δρομολογηθούν τα έργα και συγκεκριμένα τον υφυπουργό πολιτισμού κ. Στρατή τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό τους βουλευτές κκ. Μάνο Κόνσολα και Δημήτρη Γάκη τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο την έφορο αρχαιοτήτων κ. Μιχαηλίδου το προσωπικό της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης.
Σε ερώτηση για την ημερομηνία υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης ο κ. Χατζηιωάνου δήλωσε ότι μπορεί να γίνει και μετά τις εκλογές.
Μιλώντας για το θέμα αυτό ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:
« Εμείς έχουμε συμφωνήσει για την προγραμματική σύμβαση για την Μεσαιωνική Πόλη. Η πολιτική βούληση υπάρχει. Έχουμε υπογράψει άλλωστε και το σύμφωνο συνεργασίας. Δεν είχα σαφή εικόνα όμως για το ύψος του προϋπολογισμού και τι διαθέτει το κάθε συμβαλλόμενο μέρος . Θα υπογράψουμε. Δεν υπαναχωρούμε σε κάτι θα συμφωνήσουμε σε ένα ποσό με το οποίο θα συμμετέχει η ΠΝΑΙ στην προγραμματική», τόνισε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Στην νέα προγραμματική σύμβαση, έχουν ενταχθεί έργα ώριμα, τα οποία θα είναι δυνατό να υλοποιηθούν εντός του χρονοδιαγράμματος.
Τα έργα που προωθούνται για υλοποίηση είναι:
Ολοκλήρωση των εργασιών για τα υπόγεια δίκτυα. (Δίκτυα ομβρίων, αποχέτευσης, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, φωτισμού, ελεύθερος σωλήνας).
Αναπλάσεις κάποιων δημόσιων χώρων σε περιοχές της πόλης με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως η πλατεία Αργυροκάστρου, Αθηνάς, Κλεοβούλου κλπ
Άρση ετοιμορροπιών ακινήτων (ιδιαίτερα για τα ακίνητα εκείνα που είναι σε άμεση γειτνίαση με κοινόχρηστους χώρους).
Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ακινήτων που είναι προστατευόμενα (ελληνικού Δημοσίου, ΤΑΠΑ και ιδιωτικά) αλλά κινδυνεύουν. Προτεραιότητα θα δοθεί στα κτήρια εκείνα που έχουν ενταχθεί στην πολεοδομική μελέτη και λαμβάνουν μέσω αυτής συγκεκριμένες χρήσεις, καθώς και σε εκείνα που βρίσκονται σε σημεία με μεγάλη τουριστική κίνηση.
Θέματα όψης της πόλης που συνδέονται με την κυκλοφορία, τη στάθμευση, τις διάφορες δραστηριότητες (όψεις καταστημάτων, επιγραφές καταστημάτων, φωτισμός κλπ.).
Πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων είναι να υπάρξει και μελέτη στο πλαίσιο τη σύμβασης η οποία θα στοχεύει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο, ένα ηλεκτρονικό σύστημα που να περιλαμβάνει πχ: α) ιδιοκτησίες, β) χαρτογράφηση των χρήσεων γ) κυκλοφοριακά ζητήματα (π.χ. μια θέση στάθμευσης για κάθε κατοικία), κλπ που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά ενός διαχειριστικού προγράμματος του Σχεδίου Διαχείρισης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, όπως προβλέπεται στα εγγεγραμμένα μνημεία και χώρους της Ελλάδας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO» (Ε.Π. «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020»).