Με δεντροφύτευση τιμήθηκε στη Ρόδο η Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

622

Με ένα διαφορετικό τρόπο εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, τιμήθηκε και στη Ρόδο από την τοπική Ισραηλιτική Κοινότητα η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η 27η Ιανουαρίου 1945, είναι η ημερομηνία κατά την οποία το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς – Μπιρκενάου απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα αποκαλύπτοντας την τραγωδία και τις φρικαλεότητες των ναζί κατά των Εβραίων στις επερχόμενες γενεές.

Οι Εβραίοι της Ρόδου, με τη μακραίωνη ιστορία και την πλούσια πολιτισμική τους παράδοση, έζησαν στον νησί μας ειρηνικά, για περισσότερο από 2.200 χρόνια.

Η ιστορική διαδρομή τους διακόπηκε βάναυσα στις 23 Ιουλίου του 1944 όταν οι 2.500 Εβραίοι της Ρόδου, μαζί με τους 100 Eβραίους  της Κω, εξοντώθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Φέτος, η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, προηγήθηκε της  γιορτής «Του Μπισβάτ», της γιορτής των «Γενεθλίων» των δένδρων όπου κατά την περιβαλλοντική ευαισθησία της εβραϊκής παράδοσης φυτεύονται δέντρα.

Με σεβασμό και ευλάβεια η Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου τιμά τις δύο αυτές σπουδαίες ημέρες μνήμης και αφοσίωση με τη φύτευση δεκαπέντε δέντρων στο «Δάσος της Μνήμης» εις μνήμην εκείνων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Η δενδροφύτευση έγινε με τη σύμπραξη της επιχείρησης κοινωνικής ωφέλειας «Για τη φύση» που δημιουργεί το «Δάσος της Μνήμης» στην καμένη δασική έκταση της περιοχής Κανδυλί στο Τσαΐρι.