Με κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε στη Σύμη η επέτειος της 8ης Μαΐου 1945, που σηματοδότησε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, με την υπογραφή της χωρίς όρους παράδοσης της Δωδεκανήσου από τον αρχηγό των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στο Βρετανό αρχιστράτηγο των συμμαχικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής και στον Ιερό Λόχο του συνταγματάρχη Τσιγάντε.
Παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Β υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος κ. Γιάννης Αργυρίου, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία κ. Κωνσταντίνος Κόρκας, ο γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργος Κασσάρας, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιδήμαρχος κ. Τέρης Χατζηιωάννου ως εκπρόσωπος του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, η αντιδήμαρχος Τουρισμού κ, Μαρίζα Χατζηλαζάρου, οι υποψήφιοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Λίτσα Φτακλάκη και Βάιος Καλοπήτας, ο πρώην βουλευτής κ.Βασίλης Υψηλάντης, ο αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Καληωράκης υποψήφιοι δημοτικοί περιφερειακοί σύμβουλοι , εκπρόσωποι της 95 ΑΔΤΕ και των εργαζομένων στ σώματα ασφαλείας.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Προδρόμου και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο.
Εν συνεχεία έγιναν τα εγκαίνια του νηπιαγωγείου του νησιού. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σύμης ο Εμπορικός Διευθυντής της Blue Star Ferries κ. Διονύσης Θεοδωράτος.
” Αποφασίσαμε να τιμήσουμε τον κ. Διονύση Θεοδωράτο θέλοντας να αναγνωρίσουμε με την πράξη μας αυτή την πρόσφορά της Blue Star Ferries και τη βοήθεια στον αγώνα μας για να λειτουργήσει το νηπιαγωγείο του νησιού. Η βοήθεια της εταιρείας ήταν οικονομική. Επιπλέον θελήσαμε με τον τρόπο αυτό να ευχαριστήσουμε για την καλή ακτοπλοική σύνδεση που έχει η Σύμη” , δήλωσε ο δήμαρχος Σύμης κ. Λ. Παπακαλοδούκας.
Σήμερα όπως τόνισε ο δήμαρχος Σύμης τιμήθηκαν και όσοι συνέβαλαν στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το νησί από την κακοκαιρία.
Αγορά του κτιρίου όπου έγινε η παράδοση της Δωδεκανήσου
Το 2020 η επέτειος γίνεται προσπάθεια να εορτασθεί στο κτίριο όπου υπεγράφη η απόφαση για την παράδοση της Δωδεκανήσου.
“Το επόμενο έτος αν όλα πάνε καλά θα γιορτάσουμε την επέτειο της 8ης Μαίου στο κτίριο όπου έγινε η παράδοση της Δωδεκανήσου. Το ακίνητο ανήκει σε ιδιώτη και εμείς έχουμε ξεκινήσει τις ενέργειες για την απόκτηση του”, είπε ο κ. Παπακαλοδούκας.
Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες. Ξεχωρίζει αυτή του επιτίμου Διοικητή 1ης Στρατιάς αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Κόρκα ο οποίος είναι εκείνος που έλαβε μέρος σε όλες σχεδόν τις πολεμικές επιχειρήσεις από το 1941.
Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας, αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1943 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού και αποστρατεύτηκε το 1980 με το βαθμό του Αντιστρατήγου.
Έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κρήτη (1941), στη Βόρεια Αφρική (1942-43), στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (1943 – 1945).
Τιμήθηκε με πλήθος Ηθικών Αμοιβών, μερικές από τις οποίες είναι:
-Προαγωγή επ΄ ανδραγαθία.
-Χρυσόν Αριστείον Ανδρείας (εξάκις).
-Πολεμικός Σταυρός Γ΄ Τάξεως (επτάκις).
-Μετάλλιο Εξαιρέτων πράξεων (τρις).
-Βρετανικό Μετάλλιο Ανδρείας.
-Ανώτατο Παράσημο Εθνικής Αξίας της Γαλλίας.