Με λαμπρότητα και αυστηρά μέτρα γιορτάσθηκαν τα Θεοφάνεια

476

Με   πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα και κάθε λαμπρότητα γιορτάσθηκαν τα Θεοφάνεια στη Ρόδο. Το ίδιο και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.

H ακολουθία του όρθρου ξεκίνησε στις 07:00 το πρωί και στη συνέχεια ακολούθησε η Θεία Λειτουργία. Η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού ξεκίνησε εντός του ιερού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 10:00. Και εντός της εκκλησίας εφαρμόσθηκαν τα υγειονομικά μέτρα και οι πιστοί φορούσαν μάσκες.

Των ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιότατος Μητροπολιτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

Η κατάδυση του Τιμίου  Σταυρού  και ο καθαγιασμός των υδάτων έγινε από την εξέδρα που είχε στηθεί  κοντά στο συντριβάνι έξω από τον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού  παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας. Παρέστησαν ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Παππάς , ο Περιφερειάρχης Νοτίο Αιγαίου κ Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης κ Χρήστος Ευστρατίου, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Νϊκος Παπασταματίου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης οι αντιδήμαρχοι Στράτος Καρίκης, Τηλέμαχος Καμπουρης ,Γιάννης Καμπουρης, Κώστας Ταρασλιάς Αθανάσιος Στάμος , ο πρόεδρος της Δημοτικής Οργάνωσης Ρόδου της ΝΔ κ. Αντώνης Αρφαράς, ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ Μηνάς Νικολάου, η πρόεδρος της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου της ΝΔ κ Εύη Χαραλαμποπούλου, ο επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας τέως δήμαρχος Ρόδου κ Φώτης Χατζηδιάκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Καληωράκης, ο Λιμενάρχης Ρόδου κ. Σ Τάτης ο κ. Γιώργος Πρέντζας και άλλα ανώτερα στελέχη του Λιμεναρχείου Ρόδου εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής της 95 ΑΔΤΕ και πλήθος κόσμου.

Οι πολίτες που θέλησαν να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό φέτος δεν βούτηξαν στο νερό από σκάφη του Λιμενικού Σώματος για λόγους προστασίας  της δημόσιας υγείας από τον μόλο μπροστά από τα Δικαστήρια της Ρόδου. Πάντως για άλλη μια φορά αψήφισαν κρύο και πανδημία και τήρησαν το έθιμο.

Το σταυρό έπιασε ο κ.Σωτηρης Δημόπουλος. Συνολικά έπεσαν δέκα άτομα στο νερό για να πιάσουν το σταυρό μεταξύ τους δύο γυναίκες  και ένα παιδί δέκα ετών.

Οι κολυμβητές μετέφεραν τον Τίμιο Σταυρό για να τον ασπαστούν και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που ήταν πάνω στο σκάφος το οποίο ήταν απέναντι σχεδόν από την εξέδρα.

Να προχωρούμε όλοι  μαζί ενωμένοι 

Μετά την ολοκλήρωση του καθαγιασμού των υδάτων και την παράδοση του Τιμίου Σταυρού από τον κ Δημόπουλο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος τόνισε:

“Μας αξιώνει η χάρις του Θεού μέσω μεγάλων και δυσμενών συνθηκών να εορτάσουμε τα Άγια Θεοφάνεια και να κάνουμε την καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού για να αγιάσουμε τα νερά μας τις θάλασσες μας και να ευχηθούμε για όλη την κτίση. Ο Χριστός Βαπτίζεται και σήμερα. Η σημερινή εορτή είναι είναι μια πρόσκληση για ανανέωση . Αυτή την ανανέωση πριν την έλευση του Κυρίου στο βάπτισμα την τόνισε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Την ανανέωση χρειάζεται ο άνθρωπος και ο Χριστός έρχεται γυμνώνεται κατεβαίνει στον Ιορδάνη ποταμό βυθίζεται στα ύδατα για να ταυτιστεί με τον καθένα άνθρωπο που έχει ανάγκη ανανέωσης μιας καινούργιας ζωής συγχωρήσεως. Έχει ανάγκη να στέκεται καλά και σταθερά στα πόδια του. Εμείς αφού ευχόμεθα σήμερα την ανανέωση σε όλους τους τομείς της ζωής μας που πρέπει να ξεκινήσει απο τον καθαρισμό της καρδιάς από  όλα εκείνα  που την απειλούν την καταδυναστεύουν την απειλούν. Θέλω να ευχηθώ σε όλους τα Θεοφάνεια να  μας οδηγήσουν στο δρόμο της ζωής μας. Μπορεί να βιώνουμε δυσχέρειες. Μπορεί αυτή η πανδημία να έχει αλλάξει τη ζωή μας αλλά να έχουμε θάρρος και αισιοδοξία. Να προχωρούμε ενωμένοι  στο δρόμο που βρεθήκαμε σε αυτό τον ευλογημένο τόπο στην ευλογημένη πατρίδα μας . Προβλήματα πάντα υπάρχουν στην προσωπική  και κοινωνική ζωή. Το θέμα είναι με ποιό σθένος και δύναμη στεκόμαστε απέναντι στα προβλήματα και πως τα αντιμετωπίζουμε. Χαιρετίζω τα παιδιά που έπεσαν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον Σταυρό. Ευχόμεθα και στον κ. Δημόπουλο που ανέσυρε το Σταυτό και στα άλλα παιδιά να έχουν υγεία και δύναμη . Η χάρις  του ζωοποιού Σταυρού να τους ενισχύει και η χάρις του Θεού να τους φωτίζει και να οδηγεί τα βήματα τους Χρόνια πολλά σε όλους τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών μας. Ευχαρστούμε την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο για την άψογη συνεργασία για τη διοργάνωση της γιορτής Σε όλους εσάς να έχετε υγεία και δύναμη. Μπορεί τα κρούσματα να είναι πολλά αλλά αισιοδοξούμε γιατί δεν  έχουμε βαριές νοσήσεις. Να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο ας προχωρήσουμε όλοι με σεβασμό και όχι με διάθεση να στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου. ¨Ολοι είμαστε στον ίδιο τόπο Στρέφουμε τη σκέψη τους σε εκείνους που σήμερα είτε είναι στο νοσοκομείο ή σε καραντίνα. Ευχόμαστε να απαλλαγούμε απο την πανδημία. Αλλά να απαλλαγούμε ενωμένοι ώστε με μια φωνή ένα στόμα να δοξολογήσουμε το Θεό”

Προηγήθηκε ο καθαγιασμός των υδάτων στο τουριστικό λιμάνι της Ρόδου από την εφημέριο του ιερούναού του Αγίου Παντελεήμονα κ Χρήστο Σιαννα.