Με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη συναντήθηκαν σήμερα το πρωί οι δήμαρχοι Πάτμου Λευτέρης Πέντες. Λειψών Φώτης Μάγγος, Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας και Τήλου Μαρία Καμμά.
H συνάντηση έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.
O πρωθυπουργός στη συνάντηση δήλωσε πως θα είναι πάντα κοντά στους νησιώτες και τις ανάγκες τους.Ενημέρωσε τους δημάρχους για τα σχέδια που εκπονούνται που έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων
Με τον υπουργό Επικρατείας όπως δήλωσε στο skyrodos.gr ο δήμαρχος Πάτμου κ. Λευτέρης Πέντες έγινε διεξοδική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά.
«Συζητήσαμε για την ανάγκη οικονομικής στήριξης των δήμων και κυρίως των μικρών νησιωτικών ΟΤΑ από το κράτος. Επίσης θέσαμε και το πρόβλημα που αφορά την υποστελέχωση των δήμων . Ζητήσαμε τη συνδρομή του ώστε να τοποθετηθεί προσωπικό στις υπηρεσίες μας και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όπως πρέπει», δήλωσε ο κ.Πέντες.
《Η νησιωτικότητα είναι μια κατάσταση η οποία πρέπει να αναδειχθεί και να επικοινωνηθεί με την πραγματική της διάσταση και μάλιστα από ανθρώπους που έχουν γαλουχηθεί με αυτή.
Σήμερα,λοιπόν, δόθηκε η δυνατότητα να επικοινωνηθει δυναμικά, με πνεύμα συνεργασίας, από τέσσερις νησιωτικους Δήμους δια των δημάρχων τους.
Είναι σημαντικό να αγκαλιάζει την νησιωτικοτητα κάθε κυβέρνηση. Πολύ ελπιδοφόρα ήταν η εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Επικρατείας κ Γιώργο Γεραπετρίτη.》, υπογράμμισε ο κ. Πέντες.
Διαδημοτική Συνεργασία σε ισχύ
Τις δυνάμεις τους ενώνουν οι μικροί δήμοι της Δωδεκανήσου σε μια προσπάθεια να βρουν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν.
Πρόκειται ουσιαστικά για διαδημοτική συνεργασία όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Πάτμου κ.Λευτέρης Πέντες.
Η συνεδρίαση που έβαλε το θεμέλιο λίθο της συνεργασίας πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες.
Συμμετείχαν στη συνάντηση οι δήμαρχοι Λέρου Μιχάλης Κόλλιας, Πάτμου Λευτέρης Πέντες, Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης Λειψών Φώτης Μάγγχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας Τήλου Μαρία Καμμά. Εκπροσώπηση υπήρξε και από το Αγαθονήσι.
Οι δήμαρχοι με τη συνένωση των δυνάμεων τους θα επιδιώξουν από κοινού να δώσουν λύσεις σε προβλήματα όπως η στελέχωση των υπηρεσιών τους η διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων το συγκοινωνιακό και άλλα.
Σύμφωνα με το καταστατικό σκοποί της διαδημοτικής συνεργασίας είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών και ενεργειών για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων των μελών δήμων σε ζητήματα σχετικά με την τοπική ανάπτυξη το ανθρώπινο δυναμικό το περιβάλλον , τον πολιτισμό τον αθλητισμό την κοινωνική μέριμνα, τον τουρισμό τις υποδομές, την ενέργεια, τη διαχείριση και διάθεση αποβλήτων.
Ο σκοπός του δικτύου είναι κοινωφελής και αναπτυξιακός και σε καμία περίπτωση δεν είναι κερδοσκοπικός και εμπορικός.
Ειδικότερα οι σκοποί του δικτύου είναι :
Η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων και εμπειριών, των καλών πρακτικών σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και ποιότητας ζωής και η συνεχής ενημέρωση των μελών του σχετικά με την δυνατότητα υλοποίησης δράσεων και των πηγών χρηματοδότησης τους.
Η επιδίωξη αναβάθμισης και διευκόλυνσης λειτουργίας των μελών του με την κατάθεση σχετικών προτάσεων στα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να θεσμοθετηθούν οι απαιτούμενες προς τούτο νομοθετικές ρυθμίσεις με εφαρμογή εσωτερικών κανονισμών και αποδεκτών από τα μέλη με αξιοποίηση διεθνούς εμπειρίας και γενικότερα με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Η ενίσχυση της συμμετοχής του πολίτη και των φορέων των τοπικών κοινωνιών στο πλαίσιο υλοποίησης σκοπών του δικτύου.
Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και η ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας
Η παροχή τεχνογνωσίας για την ίδρυση νέων δομών και θεσμών όπως γραφείο κοινωνικής φροντίδας γραφείο αστικής υγείας και πρόληψης γραφείο προώθησης στην απασχόληση γραφείο τουρισμού πολιτισμού γραφείο αγροτικής ανάπτυξης Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης ευπαθών ομάδων πληθυσμού Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Κέντρο και Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης
Ο σχεδιασμός και η υποστήριξη εφαρμογής κλαδικών αναπτυξιακών πολιτικών όπως στον τομεά του τουρισμού της ενέργειας των μεταφορών του περιβάλλοντος.
Η υλοποίηση προγραμμάτων για τη βελτίωση των μεθόδων συνεργασίας μεταξύ φορεών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικοοικονομικών εταίρων.
Η υποστήριξη εφαρμογής αναπτυξιακών εφαρμογών Ειδικών Προγραμμάτων της Ευρωπαικής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών σε τοπικό και περιφερειακό επιπεδο.
Η διερεύνηση δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο των κοινωνικών επιχειρήσεων και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Ο σχεδιασμός οργάνωση υλοποίηση διαχείριση και αξιολόγηση προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαική Ένωση μέσω του Ευρωπαικού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαικού Κοινωνικού Ταμείου ή του ταμείου Συνοχής καθώς και από άλλους εθνικούς ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς με ή χωρίς τη συνεργασία άλλων φορέων καθώς και η συμμετοχή του Δικτύου ως εταίρου σε κοινοπρακτικό σχήμα για την επίτευξη του σκοπού αυτού.
Ο σχεδιασμός υλοποίηση η τεχνική υποστήριξη προγραμμάτων και ενεργειών για την πληροφόρηση ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φορέων ΤΑ σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αειφορίας.
Ο σχεδιασμός και υποστήριξη λειτουργιών χώρου όπως πολεοδομικές και συγκοινωνιακές παρεμβάσεις χωροταξία και χρήσεις γης.