Με περιορισμένη ιατρική συνταγή Tamiflu, Relenza, οδηγίες του ΙΣΡ

1941

Με περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία θα χορηγούνται τα φάρμακα Tamiflu και Relenza τα οποία χρησιμοποιούνται για την θεραπεία ή πρόληψη της γρίπης.

Τα εν λόγω φάρμακα εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού της γρίπης στον οργανισμό και έτσι βοηθούν στην ανακούφιση ή στην πρόληψη εμφάνισης των συμπτωμάτων από τη λοίμωξη του ιού της γρίπης.

Να σημειωθεί  ότι τα φάρμακα Tamiflu και Relenza ανήκουν στην κατηγορία συνταγογραφούμενων φαρμάκων, παρόλα αυτά τα φαρμακεία τα δίνουν στους ασθενείς χωρίς συνταγή με αποτέλεσμα να τα στοκάρουν , οπότε αναγκάστηκε ο ΕΟΦ να εκδώσει ανακοίνωση

Oδηγίες έστειλε προς τους ιατρούς μέλη του ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου για την συνταγογράφηση σκευασμάτων όπως τα  Tamiflu και   Relenaza .

Όπως αναφέρεται στην ειδοποίηση που έλαβαν  γιατροί και φαρμακοποιοί  της Ρόδου για την χορήγηση αντιϊκών σκευασμάτων σε ασθενείς που χρήζουν σχετικής θεραπείας, είναι απαραίτητη η  «περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία στα φαρμακεία».

Αναλυτικά αναφέρεται ότι:

Κατόπιν πρόσφατης οδηγίας του Ε.Ο.Φ. για την χορήγηση αντιϊκών σκευασμάτων σε ασθενείς που χρήζουν σχετικής θεραπείας, είναι απαραίτητη η  «περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία στα φαρμακεία».

Το σχετικό υπόδειγμα της ιατρικής συνταγής που εστάλη στους ιατρούς μέλη του ΙΣΡ είναι το ακόλουθο:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ  ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΟΣΕΛΤΑΜΙΒΙΡΗΣ TAMIFLU® ΚΑΙ ΖΑΝΑΜΙΒΙΡΗΣ (RELENZA®) ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΟΙΜΩΞΕΩΣ ΑΠΟ  ΠΑΝΔΗΜΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟ ΓΡΙΠΗΣ (Η1Ν1)

Ονοματεπώνυμο Ιατρού:

Ειδικότητα:

Αρ. ΜητρώουΤΣΑΥ:

Νοσοκομείο – ΚέντροΥγείας:

Ιδιωτικό  Θεραπευτήριο:

Ιδιωτικό Ίδρυμα:

Ιδιωτικό Ιατρείο:

Διεύθυνση/

Τηλ.:

Ονοματεπώνυμο  Ασθενούς:

Διεύθυνσηκατοικίας

Τηλέφωνο:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

1.Θεραπεία ασθενούς με συμπτώματα γρίπης που έχει σοβαρές εκδηλώσεις ή επιπλοκές.

2.Θεραπεία ασθενούς με συμπτώματα γρίπης που ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου  για σοβαρή νόσηση.

3.Προφύλαξη  σε άτομο υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση που είχε έλθει σε επαφή με ασθενή με γρίπη.

4.Προφύλαξη σε επαγγελματία υγείας που ήρθε σε στενή επαφή  με ασθενή με συμπτώματα γρίπης  χωρίς επαρκή εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας

Υπογραφή και Σφραγίδα  Ιατρού

Ημερομηνία

Σημείωση:

Οι ανωτέρω ορισμοί αναγράφονται στις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (διαθέσιμες στο www.keelpno.gr).

Φωτοτυπίες  των αιτιολογημένων ιατρικών γνωματεύσεων θα πρέπει να αποστέλλονται  εβδομαδιαίως  από τα φαρμακεία στο Γραφείο Νοσοκομειακών Λοιμώξεων  του ΚΕΛΠΝΟ  στο φαξ  2105212106 Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2105212101-104.

Η Αιτιολογημένη Ιατρική Γνωμάτευση  και Συνταγή φυλάσσονται επί διετία σα φαρμακεία και είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή για έλεγχο.