Την Παρασκευή στις 18:30 στο ξενοδοχείο Olympic Palace θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Την περασμένη εβδομάδα ο Σύλλογος δημοσιοποίησε στα ΜΜΕ την πρόσκληση συνάντησής του προς τους υποψήφιους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και ΚΚΕ, ενώ τον Φεβρουάριο είχαν πραγματοποιηθεί και δημοσιοποιηθεί οι συναντήσεις με τους υποψήφιους Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι είχαν ήδη ανακοινωθεί από την παράταξη τους προηγούμενους μήνες.

Αναλυτικά, οι υποψήφιοι βουλευτές που προσκλήθηκαν:

ΣΥΡΙΖΑ :
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
ΓΚΑΣΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΟΣΧΟΝΑ ΑΝΝΑ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ :
ΓΙΑΝΝΙΚΟΥΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΙΑΤΡΙΔΗ ΤΣΑΜΠΙΚΑ
ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΜΑΥΡΟΓΑΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΠΑΠΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΚΕ :
ΓΟΥΡΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΘΕΑΝΩ
ΚΡΙΑΡΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΜΑΚΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ
ΠΟΤΣΟΣ ΚΑΛΕΤΟΣ
ΦΡΑΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή του Συλλόγου προς τους υποψήφιους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και του ΚΚΕ:

«Αγαπητοί υποψήφιοι βουλευτές,
Με την παρούσα επιστολή σας προσκαλούμε στην επόμενη Συνεδρίαση του Συλλόγου μας που θα πραγματοποιηθεί τηνΠαρασκευή 28 Ιουνίου στις 18:30 προκειμένου να ζητήσουμε τη συνεργασία, την συμβολή και τις θέσεις σας αναφορικά με την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η παρουσία σας στη συνεδρίαση λόγω ήδη προγραμματισμένων υποχρεώσεών σας, παρακαλούμε όπως μας στείλετε συνοπτικό υπόμνημα απαντώντας ως προς τις διεκδικήσεις του Συλλόγου μας.

Συνοπτικά, η θεματολογία της συνάντησής μας θα είναι:
1. Επαγγελματικά Δικαιώματα Αρχιτεκτόνων :
Διεκδικούμε την εξειδίκευση και τον διαχωρισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών. Η Αρχιτεκτονική για τους Αρχιτέκτονες, τα Στατικά για τους Πολιτικούς Μηχανικούς, τα Τοπογραφικά για τους Τοπογράφους μηχανικούς, κ.ο.κ. Το να ασκείται η Αρχιτεκτονική μόνο από τους Αρχιτέκτονες αποτελεί δείγμα πολιτισμού για μία χώρα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την Ελλάδα με την τεράστια Αρχιτεκτονική της κληρονομιά, την οποία έχουμε όλοι υποχρέωση να προστατεύσουμε, να διαφυλάξουμε και να εξελίξουμε.

2. Ασφαλιστικές και Φορολογικές εισφορές :
Διεκδικούμε την μείωση των εισφορών μας, οι οποίες είναι υπέρογκες. Το εξοντωτικό καθεστώς του εφαρμοζόμενου ασφαλιστικού Νόμου, μαζί με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των Ελευθέρων Επαγγελματιών, επιδεινώνει το ήδη ασφυκτικό κλίμα για τους συναδέλφους και οδηγεί ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος το σύνολο των εναπομεινάντων επαγγελματικά δραστηριοποιούμενων Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών. Συγχρόνως, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που ήδη βρίσκονται σε δυσμενή θέση και δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης των αλιέων

3. Υποστελέχωση Υπηρεσιών στα Δωδεκάνησα :
Διεκδικούμε την άμεση στελέχωση υπηρεσιών στα Δωδεκάνησα με Αρχιτέκτονες. Τα νησιά μας είναι τόσο υποστελεχωμένα σε Μηχανικούς και Αρχιτέκτονες, σε σημείο που ήδη υπάρχουν αιτήματα από πλευράς Υπηρεσιών (όπως της Πολεοδομίας Καρπάθου) για την ίδια την κατάργησή τους, λόγω αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν στο αντικείμενό τους.

4. Προβλήματα Αρχαιολογικού Νόμου στα Δωδεκάνησα :
Κατόπιν των τελευταίων θεσμοθετήσεων Αρχαιολογικών Ζωνών, επικρατεί τεράστια ταλαιπωρία σε ιδιώτες, λόγων των απαιτήσεων του Αρχαιολογικού νόμου, είτε πρόκειται για την κατασκευή μίας νέας κατοικίας, είτε για την υλοποίηση μίας νέας επένδυσης, είτε πρόκειται για τη διατήρηση μίας υφιστάμενης μονάδας.

5. Γραφειοκρατία Προκήρυξης Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών :
Έχοντας συμπροκηρύξει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πέντε Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και με τον Δήμο Ρόδου έναν, διεκδικούμε την εξομάλυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας προκήρυξης Διαγωνισμών. Επόμενός μας στόχος είναι η συμπροκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εγχείρημα αδύνατο με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς.

6. Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων των μηχανικών με τους νέους τρόπους ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Διεκδικούμε να μην αναρτώνται δημόσια στο διαδίκτυο τα σχέδια των Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών γενικότερα, καθότι όπως έχει τονίσει τόσο ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ Γιώργος Στασινός, όσο και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων κ Δημήτρης Ξυνομιλάκης, το Διάγραμμα Δόμησης αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του μηχανικού, ενώ υπάρχει ξεκάθαρο θέμα υποκλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας των Αρχιτεκτόνων όλης της χώρας.

7. Γραφειοκρατία Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων :
Διεκδικούμε τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις Περιβαλλοντικές Αδειοδοτήσεις Υφιστάμενων και Νέων Επενδύσεων. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να καλούνται να γνωμοδοτήσουν 16 υπηρεσίες και φορείς σε όλη την Ελλάδα για ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν δεκαετίες. Επιπλέον, είναι αδιανόητο το γεγονός ότι με τη λειτουργία του νέου Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (Η.Π.Μ.), δεν έχει τη δυνατότητα ο ίδιος ο μελετητής να εγγραφεί σε αυτό και να αναρτήσει τις μελέτες του.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε μαζί μας στο email sadodinfo@gmail.com»

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ευχαριστεί θερμά το ξενοδοχείο Olympic Palace για την φιλοξενία και την άψογη συνεργασία.

 158 total views,  2 views today