Με φόντο το Εθνικό Θέατρο τη ΔΕΥΑΡ και τις …εκλογές η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

270

Με την επισήμανση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Μ Σοκορέλου για την συνέχιση της παραμονής του κορονοιού στη  Ρόδο και τις ευχές όλων για  καλή υγεία στο δήμαρχο  κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη που δεν γλύτωσε την όχληση του ιού ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σήμερα.

Έγινε  εκτός ημερησίας διατάξεως για την  ονοματοδοσία  οδού με την ονομασία Μάσσαρη Κύπρου και την ανέγερση μνημείου στα Μάσσαρη Ρόδου που θα εγκαινιαστεί στις 21 Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο δήμαρχος Ρόδου που απάντησε στο αστείο που έκανε ο  κ. Φώτης Χατζηδιάκος πως ίσως ο  Δήμος να τα πηγαίνει καλά στον αυτόματο πιλότο.

“Την τελευταία φορά που δόθηκε έμφαση στον αυτόματο πιλότο χάθηκε ο Γιάννος Κρανιδιώτης” απάντησε  μεταξύ άλλων ο κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης.

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος κ. Στάμου εισηγήθηκε το θέμα που αφορά την απονομή τιμητικής διάκρισης στον Σεραφείμ Αθανασίου που ήταν μέλος κλιμακίου αξιωματικών που ήρθε στη Ρόδο το 1947 γιατί αγαπά και πάντα γράφει ωραία κείμενα για το νησί ενώ έχει γράψει και βιβλίο.

«Οφείλω να συγχαρώ τον κ. Στάμου γιατί έσωσε την τιμή του Δημοτικού Συμβουλίου . Είναι πολύ μεγάλη ημέρα  31Μαρτίου 1947. Είναι η σημαντικότερη ημέρα της ιστορίας της Δωδεκανήσου. Είναι η ημέρα που έγινε η υποστολή της Ιταλικής σημαίας.  Αξίζει να τιμηθεί ο κ. Σεραφείμ Αθανασίου για την αγάπη του για τη Ρόδο», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας τέως δήμαρχος Ρόδου   κ. Χατζηδιάκος.

Συγχαρητήρια στον κ. Στάμου για την εισήγηση έδωσε  κ. Κρητικός ενώ ο κ. Πότσος ψήφισε λευκό.

Α. Β. Καμπουράκης: Η 31η Μαρτίου είναι σημαντική για την Ελλάδα ημέρα 

Λαμβάνοντας το λόγο ο Δήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων :

«Ως δήμαρχος Ρόδου οφείλω να επισημάνω πως είμαι εξαιρετικά υπερήφανος γιατί οι Δωδεκανήσιοι βοήθησαν τη χώρα να βρει το βηματισμό της  και  να προχωρήσει. Έγιναν πολλά στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Όπως και να το βλέπει κάποιος η χώρα έκανε βήματα η Ελλάδα προόδευσε. Είμαστε άξια τέκνα των αρχαίων Ροδίων αυτών της θάλασσας των  μεγάλων κατακτήσεων . Δεν ξέρω πόσο υπερήφανοι είναι οι  υποψήφιοι  στο εθνικό κοινοβούλιο. Δεν ξέρω συμφώνησαν στην υφαρπαγή του κόπου των Ροδίων. Είμαι υπερήφανος που οι Δωδεκανήσιοι έδωσαν πολλά και πήραν λίγα.  Η Ελλάδα εκείνη  την ημέρα έλαβαν τη συμπαράσταση των Δωδεκανήσιων στο μεγάλωμα της Ελλάδας».

Ο κ. Καμπουράκης τόνισε πως δεν ήρθε μόνο εκείνο το κλιμάκιο των χωροφυλάκων αλλά και ο πατέρας του κ. Στάμου, του κ. Σοκορέλου,  του κ. Τριάντου και άλλοι από την υπόλοιπη Ελλάδα που αγάπησαν το νησί και  έμειναν.

“Ευχαριστώ το δημοτικό συμβούλιο γιατί στο πρόσωπο του κ. Αθανασίου τιμούμε και άλλους και το εθνικό μας σύμβολο . Η σημερινή ημέρα είναι ωραία και θα είναι ακόμη πιο ωραία όταν θα ακούσουμε τις σάλπιγγες της ειρήνης στην Ουκρανία. Μόλις εδραιωθεί η ειρήνη  σταθεροποιηθεί ο τουρισμός τα πράγματα θα μπουν σε καλό δρόμο το νερό θα ρέει στο αυλάκι και θα μας κάνει πιο χαρούμενους”, είπε ο κ. Καμπουράκης.

Ο δήμαρχος επίσης συνεχάρη την κ Ντέπη Μιχαηλίδη για την εκλογή της στη θέση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Ρόδου .

Οι τοποθετήσεις συγκίνησαν τον κ. Στάμου αλλά και τον κ. Σοκορέλο που θυμήθηκαν τους αξιωματικούς εκείνους που ήρθαν τότε το 1947 και υπηρέτησαν στη Ρόδο . Θυμήθηκαν πως μεταξύ εκείνων ήταν οι πατέρες τους που υπηρέτησαν και τίμησαν το νησί μας.

“Η ώρα που διαθέσαμε στο θέμα είναι μια αναφορά στη σημερινή ημέρα. Καλό  θα ήταν να τιμούμε αυτή την ημέρα”, τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος .

Στη διαδικασία της ενημέρωσης ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος  συνεχάρη  την κ Μιχαηλίδη αλλά και την κ. Πολύμνια Γαλανού που εξελέγει στην θέση του προέδρου του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών  και ζήτησε από τον  κ. Σοκορέλο να της  μεταφέρει τα συγχαρητήρια.

Φ. Χατζηδιάκος : Να συσταθεί επιτροπή και να προτείνει μέτρα για την ακρίβεια 

Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανακοίνωση που έγινε για το Εθνικό Θέατρο με αφορμή την απόφαση για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εν συνεχεία αναφέρθηκε   στην ακρίβεια και πρότεινε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή και να εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης για τους πολίτες καθώς η ΔΕΗ όπως είπε είναι  άτεγκτη και δεν κάνει καν ρυθμίσεις οφειλών.

«Η σεζόν ξεκίνησε αλλά η πόλη έχει πρόβλημα. Διαγραμμίσεις έγιναν επι θητείας μας. Λέγατε πως είμαι δήμαρχος της λακκούβας και τώρα υπάρχει καταιγισμό δημοσιευμάτων για  τα προβλήματα. Να δείξετε  την εικόνα που πρέπει για τη Ρόδο. Από λάμψη δυο χρόνια χορτάσαμε», είπε ο κ. Χατζηδιάκος.

«Δεν μπορώ να δεχθώ την εικόνα έξω από το αεροδρόμιο. Διαγραμμίσεις δεν υπάρχουν. Ξερά χόρτα παντού. Ανόμοιες πινακίδες Ακόμη και  κατσίκια έξω από το αεροδρόμιο. Οργανωμένο πάρκιγκ δεν έχουμε», τόνισε ο κ. Κρητικός.

Αναφέρθηκε ο κ.Κρητικός και στην πρόταση των προέδρων των τοπικών συμβουλίων για τη διάσπαση του Δήμου και τι θα επιφέρει αυτό.

Στο θέμα της επένδυσης στη Γλύστρα αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης Λαική Συσπείρωση κ. Τάκης Πότσος

«Όχι μόνο δεν αλλάζει κάτι με τη Γλύστρα. Λυπάμαι που χάνεται μια τέτοια παραλία Φοβάμαι ότι θα χαθούν και άλλες. Είναι το άνοιγμα της κερκόπορτας και θα χαθούν και άλλες παραλίες», είπε.

Εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης του για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ρόδου,  της Περιφέρειας  και της ΔΕΥΑΡ για το φράγμα Γαδουρά. Αναφέρθηκε  και σε όσα γίνονται στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για το χωροταξικό  των Καλυθιών και συγκεκριμένα για τη Λύση Σύμβασης για την εκπόνηση της Μελέτης: “Πράξη Εφαρμογής
Πολεοδομικής Μελέτης οικισμού Καλυθιών.

«Η ουσία λύσης της σύμβασης είναι η συνταξιοδότηση της μελετήτριας κ Σωτρίλη. Είμαστε σε συνεννόηση με την ΠΝΑΙ επειδή υπάρχουν πολλά προβλήματα να προχωρήσουμε σε μερική πράξη εφαρμογής εκεί όπου δεν υπάρχουν προβλήματα.

«Πέρασαν  25 χρόνια από τότε που άρχισαν οι διαδικασίες . Πήραμε αναστολή για δύο χρόνια . Είναι ένα έργο δύσκολο. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα.  Για μια μερική πράξη εφαρμογής που ζητήθηκε  απάντηση από την Περιφέρεια δεν έχει δοθεί .  Καταλαμβάνει το σχέδιο  μια μεγάλη περιοχή στις Καλυθιές. Τριάντα χρόνια είναι πάρα πολλά. Να προχωρήσετε σε μερική πράξη εφαρμογής για να λυθούν προβλήματα. Στο τέλος δεν θα έχει εφαρμογή το πολεοδομικό σχέδιο», δήλωσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Ιατρίδης.

Με αφορμή τις αιχμές για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου  του κ. Χατζηδιακου και το ερώτημα γιατί το έργο ευθύνη θα έχει η ΠΝΑ ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης είπε:

«Γιατί εκείνος δεν τελείωσε το έργο; Ποιος ρωτά εκείνος που για 20 χρόνια το έγδερνε; Ότι ειπώθηκε στη συνάντηση το Νοέμβριο του 21 γίνεται σε ότι αφορά, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου.  Για το Εθνικό Θέατρο υπάρχει χρηματοδότηση και το έργο προχωρά».

Η Γλύστρα ανήκει στην ΕΤΑΔ ή στο ΤΑΙΠΕΔ

Αναφερόμενος στη Γλύστρα ο δήμαρχος τόνισε πως το ακίνητο  ανήκει  στο ΤΑΙΠΕΔ ή στην ΕΤΑΔ.

«Η Γλύστρα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ ή στην  ΕΤΑΔ . Η δημοτική αρχή αγωνίζεται στο πως θα πεισθεί  το κράτος που τα πήρε όλα να σταματήσει την επέλαση στη  Ροδίτικη περιουσία », είπε ο Δήμαρχος  ενώ αναφέρθηκε και στα ζητήματα που τέθηκαν για το Εθνικό Θέατρο.

Αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Ρόδου  στην εξέλιξη για τα ακίνητα της Βάρης και του Καλαμώνα και τόνισε πως προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι η  στήριξη των οικογενειών που γονατίζουν από την ακρίβεια.

«Πρόθεση μας να έχουμε καθαριότητα με εποχικότητα στους επαγγελματίες του νησιού σε ότι αφορά τις χρεώσεις», τόνισε.

Μιλώντας για τους κατάπλους  στο τουριστικό λιμάνι  είπε πως θα είναι οι διπλάσιοι αυτών του 2019.

«Δεν είναι τα πράγματα όπως τα παρουσιάζει η αντιπολίτευση.
Αντιπολίτευση δεν είναι να εκτρέπεις την συζήτηση σε άλλο τεραίν. Το ζήτημα είναι να  αγαπάς τον τόπο και να  χαίρεσαι που έγινε κάτι καλό . Η ταμπέλα στο  Εθνικό να γράφει ότι έγινε από το Ροδιακό λαό. Δεν με ενδιαφέρει κάτι  άλλο μένα. Και όναμα και ιστορία έχω.  Εγώ το Φώτη Χατζηδιάκο τον έχω ανάγκη παραγωγικό και θετικό στο δημοτικό συμβούλιο . Το θέμα είναι να κάνουμε πράγματα για το Ροδιακό λαό», είπε ο Δήμαρχος Ρόδου.

«Είστε τυχεροί που βρήκατε το Ταμείο Ανάκαμψης και πήγαν  τα χρήματα από τα άλλα προγράμματα σε άλλα έργα. Εγώ δεν ζήτησα την στήριξη του κ. Τσίπρα που την ζήτησε ο κ Καμπουράκης. Και δεν είναι ωραίο να ακούνε  τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να προσβάλλεται ο πρόεδρο ς το κόμματος τους» , είπε ο κ. Χατζηδιάκος με αφορμή την αναφορά του δημάρχου στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.

Εγώ εξήρα το γεγονός ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα απάντησε ο κ Καμπουράκης.

Στη συνέχεια ο  αντιδήμαρχος και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου κ Τριάντος αναφέρθηκε στο  σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης του νοσοκομείου και ζήτησε από όλους τους φορείς και τους βουλευτές στήριξη στην προσπάθεια που γίνεται.

«Συστράτευση όλων για την λύση των προβλημάτων. Είμαστε τόσοι άνθρωποι  και στο δημοτικό συμβούλιο και λύση δεν δίνεται», τόνισε ο κ. Σοκορέλος.

Να  εξετάσει το γιατί  στις συνοικίες αντί για πλάκες πέφτει άσφαλτος  ζήτησε από τον αντιδήμαρχο κ. Καμπούρη ο κ. Καρατζιάς ενώ πως το Φαληράκι θυμίζει Μαριούπολη.

Απάντηση στον κ. Καρατζιά για το Φαληράκι έδωσε ο αντιδήμαρχος κ. Τηλέμαχος Καμπούρης  που τόνισε πως αυτοί που διαμαρτύρονται τώρα για την κατάσταση στο Φαληράκι είναι εκείνοι που ζήτησαν να ξεκινήσει το έργο τώρα.

Στο θέμα των ελαφιών και της υπερβόσκησης στη Νότια Ρόδο αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και διευθυντής του ΕΚΑΒ κ. Σάββας Καραταπάνης . Μίλησε επίσης για την Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας Νεογνών που είναι αναγκαία για το νοσοκομείο.

Σε θέματα καθαριότητας αναφέρθηκε ο  αντιδήμαρχος κ. Καραμαρίτης .Όλα τα ζητήματα  που αφορούν τη ΔΕΥΑΡ έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Ζαννετολης. Μίλησε για τη νέα προγραμματική σύμβαση  μεταξύ της ΔΕΥΑΡ του Δήμου Ρόδου και της ΠΝΑΙ και το μεγάλο ύψος  για την ποιότητα του νερού την τιμολογιακή πολιτική ενώ άφησε αιχμές  προς τον πρόεδρο της επιχείρησης. Αναφορά  έκανε και για την τιμολόγηση του νερού στους ξενοδόχους και για τη λέξη ύαινες που είπε πως χρησιμοποιήθηκε από τη διοίκηση της επιχείρησης.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Γιάννης Καμπούρης.

“Κανένας δεν είπε ύαινες κανένα. Κανείς δεν είπε να σφραγιστούν οι γεωτρήσεις. Είπαμε να  μείνουν εφεδρικές όπου χρειαστεί. Μεγάλος και μανία με  τις γεωτρήσεις. Βγάζουμε από αυτές θαλασσινό νερό . Πρέπει να μείνουν στην εφεδρεία  όταν το νερό φθάσει στη Νότια Ρόδο. ¨Όποιος θέλει να κάνει κριτική μπορεί  να συνεχίσει αλλά η ΔΕΥΑΡ θα συνεχίσει. Βγήκε ο έλεγχος των ορκωτών  για το  έτος 2016. Για να δουν κάποιοι τι έχει γίνει. Δεν θα πω κάτι αν δεν μιλήσω  με το δήμαρχο”, τόνισε ο κ. Καμπούρης.

“Αναφέρεστε στις εκπτώσεις που δώσατε στους ξενοδόχους της Νότιας Ρόδου  για το ακατάλληλο νερό που τους παρείχατε επί θητείας της δικής σας παράταξη; Πηγαίνατε στο Μανδρικό όταν το νερό δεν ήταν κατάλληλο; Ο Ροδίτης αξίζει τη ΔΕΥΑΡ που εσείς δημιουργήσατε; Με τα 50 εκατομμύρια ευρώ που προσδοκούσαμε για είσπραξη και έχουν παραγραφεί ;  Η ΔΕΥΑΡ οφείλει να πουλά νερό στο Ροδίτη σε τιμή που ο Ροδίτης μπορεί να πληρώσει. Δεν έχει δικαίωμα να εισπράττει τέλη για έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από άλλη πηγή”, τόνισε μεταξύ άλλων με αιχμηρό τρόπο  ο  Δήμαρχος Ρόδου.

«Δεν κούνησα σε κανένα το δάκτυλο . Στο Κιοτάρι ο κόσμος επί δύο χρόνια έπαιρνε νερο αλμυρό. Έγινε μείωση τις τιμής του νερού τότε. Εγώ είχα αποσπαστεί στο γραφείο του κ Παρασκευά και για αυτό δεν ήμουν στη δουλειά μου. Αναφέρθηκα στις γεωτρήσεις  για τις περιοχές  που δεν θα φθάσει ο αγωγός το φράγματος», είπε ο κ. Ζαννετούλης.

«Μόλις επιβεβαιώσατε χρέωση στους πολίτες για  ακατάλληλο νερό», απάντησε ο δήμαρχος Ρόδου.

Εν συνεχεία στο θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος έκρουσε τον κώδωνα  για τα οικονομικά του δήμου και είπε:

«Βλέποντας τις εγγραφές της νέας αναμόρφωση  επιβεβαιωνόμαστε για τις κατατμήσεις. Έχετε δικαίωμα να γίνεται ανάθεση έργου. Ένας λόγος για τις συνενώσεις των δήμων ένας λόγος ήταν η εξοικονόμηση  χρημάτων. Έχετε αναγάγει τις απευθείας αναθέσεις και τις κατατμήσεις.  ]Έγινε ανάθεση σε  πέντε έξι ενότητες από 20.000 για τις αγροτικές οδοποιίες. Έχουμε ικανότατους χειριστές που δεν είναι του οκταώρου. Ναι να γίνουν έργα αγροτικής οδοποίας. Γιατί όμως δεν γίνεται ένας διαγωνισμός; Όλες μας  όλες οι δαπάνες έχουν αυτού του είδους την κατάτμηση. Όταν είπα πως κινδυνεύουμε με πτώχευση με κακίσατε. Με πληροφόρησαν πως τα υπόλοιπα  ταμείου την ουσία είναι 2 εκατομμύρια. Κάθε αναμόρφωση του προϋπολογισμού δείχνουν την τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου».