Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Η ιστορία δεν αλλάζει βάφοντας κόκκινα νησιά που είναι γαλάζια

88

Στους βασικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετρατετία, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ξάνθη την οποία επισκέφτηκε στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε «ισχυρή εντολή στην προκοπή», ενώ έστειλε και μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν που παρουσίασε χάρτη με όλα τα ελληνικά νησιά βαμμένα κόκκινα, λέγοντας:

«Η πραγματικότητα δεν αλλάζει, δεν παραχαράζονται η ιστορία και οι συνθήκες, ούτε βάφονται κόκκινες στο χάρτη περιοχές που ήταν και είναι γαλάζιες», ενώ τόνισε ότι η επέκταση του φράχτη στον Έβρο θα ολοκληρωθεί.

«Από τη Θράκη, όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζουν αρμονικά κάτω από την Ευρωπαϊκή ομπρέλα του Έλληνα πολίτη, απευθύνομαι με ειλικρίνεια στους γείτονές μας», είπε στη προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο δημοτικό αμφιθέατρο της Ξάνθης και συνέχισε:

«Θέλω να τους πω ότι οι σχέσεις μας δεν πρέπει να έχουν θέση στην ένταση της προεκλογικής μάχης. Δεν πρέπει, επίσης, να δηλητηριάζονται με μίσος γύρω από τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς συμπολίτης μας που να θέλει να γίνει ποτέ εργαλείο άλλων σκοπιμοτήτων.

»Και αντίθετα, η τουρκική ηγεσία θα ήταν καλό να αντιληφθεί ότι η πραγματικότητα δεν αλλάζει παραχαράσσοντας την ιστορία και τις Συνθήκες.

»Ούτε βάφοντας αυθαίρετα στο χάρτη με κόκκινο χρώμα νησιά και περιοχές που ήταν, είναι και θα είναι πάντα γαλάζιες.

»Και δεν γίνεται, άλλωστε, όταν ευχαριστείς μία χώρα για τη συνδρομή της στους σεισμούς, ναι γιατί σπεύσαμε πρώτοι. Πρώτοι ήμασταν εμείς και βοηθήσαμε τον τουρκικό λαό απέναντι σε μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Δεν γίνεται την ίδια ώρα που αναγνωρίζεις αυτή την κίνηση καλής θέλησης, την ίδια ώρα να προκαλείς.

»Για αυτό και θέλω από εδώ, από την Ξάνθη, να επαναλάβω τις καθαρές μας θέσεις. Είμαστε συνεπείς, δεν είμαστε αφελείς. Στην κάθε επιθετικότητα απαντάμε με ετοιμότητα. Δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο, Αλλά αγκαλιάζουμε πάντα και ανταποδίδουμε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης.

»Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τη βασική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Είμαστε όμως πάντα απρόθυμοι να ανεχτούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι με τη σειρά της η άλλη όχθη του Αιγαίου να φανεί προσεκτική στις λέξεις της και ελπίζω αληθινή στις προθέσεις της. Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα ανταποκριθούμε με χαρά σε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στη Θράκη αρμονικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι σε καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας και υπογράμμισε: «Εδώ στη Θράκη γεφυρώνονται οι διαστάσεις τόσο της εθνικής υπερηφάνειας όσο και της αρμονικής συνύπαρξης. Με άλλα λόγια είστε στη Θράκη ταυτόχρονα ένα φυλάκιο και μία πρεσβεία της πατρίδας

Και αντιλαμβάνεστε συνήθως καλύτερα από τον καθένα την πολιτική μας, μία πολιτική που εδράζεται στην ισονομία μεταξύ των πολιτών. Μία ισονομία και ισοπολιτεία για την οποία πρώτος αγωνίστηκε και επέβαλε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Τόνισε πως η Συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ανέδειξε τη Θράκη πώς γεωστρατηγικό πόλο.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση προστάτεψε τα σύνορα απέναντι στις μεταναστευτικές εισβολές, λέγοντας πως τα σύνορα έμειναν απόρθητα και αναγνωρίστηκαν ως τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Σχετικά με το φράχτη στον Έβρο είπε ότι «θα απλώνεται συνεχώς, παρά λυσσασμένες αντιδράσεις όσων τον πολεμούν».

«Ναι σε ισχυρή εντολή στην προκοπή»

«Όχι 2η φορά στη συμφορά, ναι σε ισχυρή εντολή στην προκοπή. Σκοπός μας να γίνουμε Ευρώπη, όλοι και σε όλα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σίγουρος για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και είπε χαρακτηριστικά όλη η Ελλάδα θα είναι γαλάζια το βράδυ της 21ης Μαΐου.

Σχολίασε και την προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε: «Εμείς δεν έχουμε καμία δυσκολία να γεμίζουμε και τους χώρους και να ξεκινάμε τις ομιλίες στην ώρα τους. Θα σας πω μία μικρή ιστορία. Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στον τόπο μου, στα Χανιά, και είπε να μιλήσει στην ίδια πλατεία στην οποία είχα μιλήσει κι εγώ. Και η ομιλία του ήταν για τις 7 και πήγε 7:30 και πήγε 8 και πήγε 8:30 και ανέβηκε στο βήμα στις 8:40, γιατί η πλατεία ήταν η μισή άδεια».

Ο ίδιος τόνισε ότι οραματίζεται «μια Ελλάδα, δίκαιη, πράσινη και γαλάζια πολιτικά και πάνω από από όλα μια Ελλάδα ισχυρή», ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του για την αύξηση του μέσου μισθού κατά 25 % για να φθάσει τα 1.500 ευρώ, μίλησε για αυξήσεις στουςδημοσίους υπαλλήλους και στους συναξιούχους, και πρόσθεσε ότι θέλει να συνεχίσει την πολιτική μείωση των φόρων. Προανήγγειλε επίσης μεταξύ άλλων προσλήψεις 10.000 νοσηλευτών και γιατρών επέκταση ολοήμερου προγράμματος στα σχολεία και επέκταση της δωρεάν φοιτητικής στέγης.

«Δεν θέλω να επιστέψουμε στην εποχή που είμαστε επαίτες», είπε.

«Να ακυρώσουμε τις αρνητικές πλευρές του κράτους», σημείωσε αναφερόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών, ωστόσο όπως ανέφερε «Κράτος είναι και αυτό που οργάνωσε υποδειγματικά την εμβολιαστική εκστρατεία ή την αποστολή μηνυμάτων από το 112 σε περίπτωση φυσικών καταστροφών».

«Ένα είναι το ερώτημα βαδίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω» έβαλε το δίλλημα ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «κανένα λάθος δεν διορθώνεται μπροστά στην κάλπη, όταν οι αντιπαλοί μας είναι αδίστακτοι, δεν τους πιστεύω σε τίποτα», είπε.

«Κλείστε με τη ψήφο σας τη πόρτα σε μια κυβέρνηση κουρελού», σημείωσε.