Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική του αναθεωρητισμού και τον προκλήσεων εξέπεμψε από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου συνιστά «κόκκινη γραμμή», επισημαίνοντας πως καμία επιθετική κίνηση από πλευράς της γείτονος δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.
«Η Τουρκία επιδίδεται σε μια αναθεωρητική ρητορική. Είναι η τέταρτη ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και εκτιμώ ότι δυστυχώς η Τουρκία διαδραματίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η Τουρκία αρχίζει να έχει μια περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Απειλεί ότι θα έρθει νύχτα στη χώρα μου. Αυτή δεν είναι λογική ειρηνοποιού, αλλά λογική επιτιθέμενου. Απειλεί διαρκώς την Ελλάδα με casus belli. Πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε μεγάλα νησιά όπως η Χίος και η Μυτιλήνη. Σας ρωτώ: Είναι αυτή η συμπεριφορά σύννομη και σύμφωνη μιας χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ που υποτίθεται ότι σέβεται τη Χάρτα του ΟΗΕ; Από αυτό το βήμα θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί για εμένα, αλλά και όλους τους Έλληνες κόκκινη γραμμή, δεν θα την ανεχθούμε, είναι ανυπόστατη και απαράδεκτη».
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς την τουρκική ηγεσία και τον λαό της Τουρκίας:
«Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για της χώρας σας, δεν είμαστε εχθροί με τον τουρκικό λαό είμαστε φίλοι και γείτονες».
Για το μεταναστευτικό
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Τουρκία επιμένει να το εργαλειοποιεί και έκανε λόγο για «εκστρατεία fake news σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.
Εξάλλου, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να προστατεύει τα σύνορά της, σεβόμενη πάντα το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Και συνέχισε λέγοντας:
«Η Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στη θάλασσα επιδιώκει τη συνεργασία με τη γείτονα χώρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».
Η αναφορά του πρωθυπουργού στο Κυπριακό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπαρέβαλε στην εισβολή που δέχεται εδώ και μήνες η Ουκρανία από την Ρωσία, την επίθεση που δέχεται εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια η Κύπρος.
Όπως είπε, «η Άγκυρα, όντας σε διεθνή απομόνωση, επιμένει σε μια λύση δύο κρατών. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά μια επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά».
Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα».
Η Ομιλία στον ΟΗΕ
Τα κύρια σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ουκρανικό, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και το περιβάλλον
- Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο στην παγκόσμια Ιστορία. Προκειμένου οι κοινωνίες να ανθούν, θα πρέπει να αποφεύγουν την επιθετικότητα κι αυτό το είχε πρωτοπεί ο Περικλής πριν από 2.500 χρόνια.
- Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι η διεθνής συνεργασία και η πίστη στο Κράτος Δικαίου θα ήταν αρκετά για να αποτραπούν οι πολεμικές συγκρούσεις. Κάναμε λάθος κι αυτό φάνηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Στηρίξαμε την Ουκρανία και πήραμε τη σωστή απόφαση στο πλαίσιο της ΕΕ. Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να επιτύχει, ώστε να σταλεί το μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα ότι τέτοιες τακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές.
- Σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουμε τις δυσμενείς συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, στο ενεργειακό πεδίο αλλά και στο επίπεδο της Οικονομίας. Θέση μας είναι να στηρίξουμε οικονομικά τις κοινωνίες, να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο και να στηριχθούμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ποτέ ξανά δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σεαυτούς που έχουν τα οικονομικά κίνητρα να μας απειλήσουν.
- Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, ώστε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
- Για το περιβάλλον: Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και η κλιματική αλλαγή απαιτούν πολυμερείς συνεργασίες για την αντιμετώπισή τους και η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει σε τέτοιες πρωτοβουλίες.