Υπέρ της απόφασης για συντονισμένες προσπάθειες αγοράς εμβολίων των κρατών-μελών της ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Reuters, αναφέροντας πως οι μικρότερες χώρες του μπλοκ θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα διαπραγματεύσεων μόνες τους.

Η Κομισιόν δέχθηκε έντονη κριτική για τον χειρισμό της στρατηγικής εμβολιασμού και για την καταστροφική διαμάχη με τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, σχετικά με τη σύμβαση προμήθειας.

«Δεν θέλω, ως μικρή χώρα, να διαπραγματεύομαι με τις φαρμακοβιομηχανίες»

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η επιλογή της κεντρικής διαχείρισης των αγορών εμβολίων ήταν σωστή επισημαίνοντας πως εάν δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο οι μικρότερες χώρες θα είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις (με τις φαρμακευτικές εταιρείες). «Μπορώ να σας πω, ως μια μικρή χώρα, δεν θέλω να διαπραγματεύομαι μόνος μου με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες», ανέφερε στο Reuters. «Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συνολικά. Ναι, υπήρξαν επιπλοκές, ναι, υπήρξαν ζητήματα, αλλά ας μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα».

Όταν η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται πέρυσι σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπήρξε η απειλή πως τα κράτη-μέλη θα συναγωνίζονταν μεταξύ τους για την απόκτηση χειρουργικών μασκών και άλλο σπάνιο προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς και ζωτικό εξοπλισμό όπως αναπνευστήρες, αναφέρει το Reuters.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως αμφέβαλε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει τον αριθμό των εμβολίων που πέτυχε τώρα, χωρίς την κεντρική αγορά και διανομή ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού, και το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για άλλες μικρότερες χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία και η Εσθονία, αλλά και ακόμη μεγαλύτερα κράτη, όπως η Ιταλία.

«Μπορούμε να διαφωνήσουμε για το θέμα της παράδοσης και για το εάν το χειριστήκαμε καλά, αλλά δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε για την κεντρική απόφαση», είπε.

Ικανοποιημένος με τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως είναι αρκετά ικανοποιημένος με τη συνολική αντίδραση που επέδειξε απέναντι στην πανδημία η Ελλάδα, η οποία έχει αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θανάτους από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, παρά την πρόσφατη αύξηση και δεδομένου του αποδυναμωμένου Συστήματος Υγείας έπειτα από μια δεκαετία κρίσης χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά οι χώρες της ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής εμβολιάσει περίπου το 3% του πληθυσμού τους, σε σύγκριση με το 9% στις ΗΠΑ και το 14% στη Βρετανία, σύμφωνα με το Our World in Data.

Ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι

Ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε επίσης ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι, δηλώνοντας ότι ο ταχύς εμβολιασμός στις αγορές-κλειδιά, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ, ανοίγει τον δρόμο για την ανόρθωση της χειμαζόμενης τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

«Είμαι ρεαλιστής, αλλά είμαι και αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα από πέρυσι», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «πέρυσι φτάσαμε στο 20%-25% αυτού που θα αποκομίζαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φτάσουμε στο 50% ενός κανονικού έτους, θα μιλάμε για 100% αύξηση από πέρυσι».

«Κατά βάση εξαρτόμαστε από τον ρυθμό εμβολιασμού των κύριων αγορών μας», παραδέχθηκε. «Για παράδειγμα το Ισραήλ είναι πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα, και εάν το 70% του πληθυσμού του Ισραήλ έχει εμβολιαστεί έως τα τέλη Μαρτίου, θα μας είναι ευκολότερο να ανοίξουμε σταδιακά (σ.σ.: τα σύνορα) για τους Ισραηλινούς που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον να ταξιδέψουν».

Σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που πρότεινε ο ίδιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να είναι υποχρεωτικό για τους επισκέπτες φέτος.

 458 total views,  2 views today