Μια πέτρινη εξοχική κατοικία στην Αστυπάλαια

147

Η αρχιτεκτονική ομάδα των DNE Architects επιμελήθηκαν την αποκατάσταση μιας πέτρινης εξοχικής κατοικίας στην Αστυπάλαια, η οποία συνδυάζει αρμονικά την παραδοσιακή αισθητική με τις σύγχρονες τάσεις.

Τοποθετημένο στην καρδιά της Χώρας της Αστυπάλαιας, το θολάρι είναι μια εξοχική κατοικία, η οποία ισορροπεί στην πλαγιά του λόφου. Ο σχεδιασμός της βασίστηκε στην ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στη δομή, χρησιμοποιώντας μια καταπραϋντική παλέτα φυσικών, τοπικών υλικών που εξυμνούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού. Οι λείες επιφάνειες και η υφή του ξύλου εξισορροπούν την ακατέργαστη σκληρότητα της δομής και δημιουργούν ένα σπήλαιο κομψού μινιμαλισμού και γαλήνης.

Το έργο έχει ως στόχο να δημιουργήσει στον ένοικο την αίσθηση της χρονικής συνάντησης του νέου με το παλιό, περνώντας από το εξωτερικό στο εσωτερικό, όπου παρουσιάζεται ένα συνεχές παιχνίδι ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο, το φως και τη σκιά, το οργανικό και την ορθοκανονικότητα.

Η φόρμα της παραδοσιακής δομής διατηρεί την αρχετυπική αίσθηση του θόλου, δημιουργώντας την αίσθηση του οικείου και της ασφάλειας που προσφέρει μια κατοικία, η οποία επαναπροσδιορίζεται με ένα σύγχρονο λεξιλόγιο που αναδεικνύει την αυθεντικότητά της.

Μεταφέροντας το ιερό περιεχόμενο από το παρελθόν του σπιτιού στο παρόν, οι ένοικοι μεταφέρονται σε έναν άλλο χρόνο και τόπο, γεμάτο ιστορίες, νόημα και αναμνήσεις, όπου γίνεται το καταφύγιό τους.

Ο θόλος χαρακτηρίζεται από την ισχυρή διαμόρφωση του φωτός και την αίσθηση ελαφρότητας. Τα ανοίγματα του κτιρίου διατηρούνται στο βάθος του θόλου, λούζοντας όλο τον χώρο με φως, τραβώντας τους επισκέπτες προς την είσοδο και το καθιστικό. Ο υπόλοιπος θωρακισμένος χώρος στρέφεται προς τα μέσα και γίνεται αντιληπτός ως ιδιωτικός, δημιουργώντας μια ζεστή πορεία εισόδου.

Για να αναδειχθεί η γεωμετρική απλότητα του έργου, όλες οι συνθήκες κυκλοφορίας είναι τοποθετημένες σε μια νοητή κορδέλα που ξεδιπλώνεται ξεκινώντας από την είσοδο και στρέφεται παράλληλα με τον κεντρικό άξονα του θόλου, καταλήγοντας στην άνω στάθμη του παταριού. Σε όλο το μήκος του ισογείου, η αυστηρή γεωμετρία ου θόλου συνδέει όλους τους χώρους διαβίωσης, τονίζοντας τη συνδεσιμότητά τους, δημιουργώντας μια τμηματική συνέχεια στο σύνολο της κατοικίας, παρέχοντας τη δυνατότητα στο φυσικό φως να εισχωρήσει στο βαθύ και στο κτίσμα.