Μιχάλης Κατρίνης: Το ιδιωτικό χρέος είναι στα ύψη!

140

«Το μέγεθος του ιδιωτικού χρέους, αλλά και οι δραματικές εξελίξεις που θα προκληθούν, επιβάλλουν τη λήψη νέων, τολμηρών και κυρίως αποτελεσματικών μέτρων» επισημαίνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, που κατέθεσε την πρώτη επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη επισημαίνοντας ότι:

-Το ιδιωτικό χρέος (οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία , τράπεζες, funds, εταιρείες ενέργειας, ΟΤΑ, ακάλυπτες επιταγές) υπερβαίνει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ και διαρκώς αυξάνεται.

-6 εκατομμύρια ΑΦΜ και μητρώα έχουν οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έχουν ήδη ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από την εφορία για 1.441.895 οφειλέτες.

-1 εκατομμύριο είναι τα κόκκινα δάνεια, με κίνδυνο να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

-Χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν ήδη προσδιοριστεί για το 2023, χωρίς να υπάρχει προστασία κύριας κατοικίας για τους ευάλωτους και τον φορέα ακινήτων να μην έχει συσταθεί, τρία χρόνια μετά την ψήφισή του στη Βουλή από την Κυβέρνηση.

Ο κ. Κατρίνης τονίζει ότι τα μέτρα, που υιοθέτησε η κυβέρνηση για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, απέτυχαν το ένα μετά το άλλο. Επισημαίνει ότι η ρύθμιση για την αναβίωση των 72-120 δόσεων για χρέη στην εφορία έχει πενιχρά αποτελέσματα -με 8 στις 10 αιτήσεις να απορρίπτονται- ενώ στη ρύθμιση για χρέη στον ΕΦΚΑ έχει υποβάλλει αίτηση μόλις το 20% των δικαιούχων. Την ίδια στιγμή, μόλις το  6% των οφειλετών  ρύθμισε τα χρέη της πανδημίας σε εφορία-ΕΦΚΑ.

Η μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός  αφού μέσα σε δύο χρόνια έχουν γίνει μόλις 6.254 ρυθμίσεις οφειλών, τη στιγμή που το σύνολο των οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, υπερβαίνει αθροιστικά τα 7 εκατομμύρια.

Ο Μιχάλης Κατρίνης ζητάει από τον Υπουργό Οικονομικών:

1ον) Να έρθει νέα ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλετών, -αίτημα του συνόλου της αγοράς-, με κίνητρα και ‘’κούρεμα’’ της οφειλής  για  όσους τηρούν τη ρύθμιση.

2ον) Να επανέλθει η προστασία της κύριας κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες.

3ον) Να θεσπιστούν κανόνες για τη λειτουργία των funds και των εταιρειών διαχείρισης δανείων και απαιτήσεων.